kapital

Kraftig gjenoppvåkning i kapitalmarkedet

Dobbelt så mye kapital hentet i årets første måned sammenlignet med i fjor. Men Sondo-investor Kjetil Holmefjord spretter ikke sjampanjen helt ennå. 

Bernt Børnich i 1X Technologies har gitt en «flying start» på kapitalmarkedet i 2024
Publisert Sist oppdatert

Unoterte norske selskaper i tidlig- og skaleringsfasen hentet 2,94 milliarder kroner i januar. Det er over dobbelt så mye som i januar 2023. Det er også nær dobbelt så mye som i januar 2022.

I Shifters emisjonsdatabase, hvor vi følger kapitalrundene til norske startups, er det notert 25 runder i januar mot 27 i fjor. Selv om noen av dem ble gjennomført før nyttår, er de offentliggjort i år, og med samme praksis i fjor, er sammenligningsgrunnlaget noenlunde intakt. 

Spørsmålet er om kapitaltørkeperioden offisielt kan erklæres som over, eller om det er snakk om en propp i systemet etter flere måneders oppbygging av «emisjonsnyheter».

Propp eller taktskifte? 

Den kraftige veksten gir uansett håp om et taktskifte. I to år med kapitaltørke har startups snakket om å utsette kapitalrundene til bedre tider. Først snakket man om høsten 2023, så gjerne «mot sommeren 2024». 

Kapitalmarkedet for startups ble en relativt trist affære i 2023 med en nedgang på rundt 40 prosent i hentet kapital, og nesten tilsvarende i verdsettelser. Mange investorer, med kapital på bok som snart må settes i arbeid, har typisk ventet på rentetoppen. Og kanskje har den kommet alt. Nå er det i hvert fall tegn til at mange har startet å investere igjen. 

Børsverdien på en rekke tech-aksjer har økt de siste kvartalene, muligens som en effekt av renteforventninger og til spekulasjoner rundt potensialet i kunstig intelligens. 

Og utenfor børs har for eksempel Viking Ventures nordiske SaaS-indeks pekt oppover siden november 2023. Med en oppgang på 30 prosent over de siste tre månedene, ligger indeksen nå på nivå med inngangen til 2023 igjen.

Et annet tegn i tiden er kapitalinnehentingen til Sandwater som lukket sitt første VC-fond langt over målsetningen og med flere store kapitalmiljøer som investorer. 

Idekapital hentet også nylig 500 millioner til sitt fond for investeringer i vekstselskaper. 

Samtidig er det fortsatt for tidlig å konkludere med et kraftig taktskifte, ifølge Sondo-investor og kapitalmarkedsekspert Kjetil Holmefjord. 

– Vi har ikke merket noe voldsomt taktskifte de siste par månedene, så jeg vil tro det handler mer om tilfeldigheter, kombinert med et etterslep fra desember som er en måned færre går ut med nyheter på grunn av mange fridager. Jeg blir overrasket hvis resten av 2024 fortsetter i samme tempo, men som nevnt tidligere tror jeg likevel ting gradvis vil gå i «riktig retning» dette året. Uansett blir det spennende å følge med!

Flere større runder

Mens det var særlig de store rundene, på over 300 millioner kroner, som uteble i fjor, er det nå i denne kategorien man ser tegn til liv. 

Så langt i år har robot-selskapet fra Moss, 1X Technologies, hentet en milliard, mens life science-selskapet Calluna Pharma, som før en fersk sammenslåing het Arxx Therapeutics og hvor Investinor er på eiersiden, hentet 862 millioner. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Dagligvarerutfordrer Oda meldte om 600 millioner, men 240 av disse var konvertering av gjeld, så innskuddet av frisk kapital ender trolig på 360 millioner når de ansatte har gått inn. Klimatech-selskapet Chooose fikk inn oljeselskapet BP i sin runde på 215 millioner, mens landbruksroboten «Thorvald» hentet 120 millioner. 

Hydrogen-startupen Inherit Carbon Solutions fikk med seg både Farvatn og Momentum i en runde med japanske Sumitomo, men har ikke ønsket å kunngjøre størrelsen på runden til nå. 

Totalt er det dermed seks runder over 100 millioner kroner bare i januar. Til sammenligning var det kun fire runder over 100 millioner januar 2023, og den største stod ladeinfrastruktur-selskapet Wattif for med 500 millioner. 

Stabilt antall mindre runder

Blant de mindre rundene, som typisk er på under 20 millioner kroner, er det kun små forskjeller fra år til år og antallet ser ut til å ligge stabilt. En liten forskjell fra tidligere er at selskapene melder om kapitalinnhentingen før den er ferdig, blant andre slaktetech-selskapet Völur og selskapsinfo-selskapet Enin har gjort.