oNS

Kraftselskapet Lyse på startup-jakt: – Vi er i aller høyeste grad i investeringsmodus

Investeringsdirektør Ane Christophersen vil gjerne ha noen som passer med strategien, men er åpen for flere typer utfordrere også.

Investeringsdirektør Ane Christophersen i Lyse Vekst under ONS 2022
Publisert

Økende renter og galopperende kraftpriser har gjort at en del investorer har holdt litt tilbake i det siste.

Det var en del av bakgrunnen for at Gisle Østereng i Startuplab tok til orde for at energiselskapene burde kjenne sin besøkelsestid og bruke deler av sin voksende lommebok på selskaper i tidlig fase.

– Jeg mener det er god mulighet nå, sa han under sitt innlegg på ONS-konferansen i Stavanger denne uken.

Investeringsdirektør Ane Christophersen i Lyse Vekst hører ham og svarer klart og tydelig:

– Vi er i aller høyeste grad i investeringsmodus. Helt klart!

På jakt etter en utfordrer

Først og fremst er Lyse en industriell investor som ser etter selskaper som passer strategisk med egne langsiktige mål. Det vil si enten innen utbygging og produksjon av kraft, Lyse er allerede blant landets største produsenter av fornybar vannkraft, men også i investeringer i strømnettet gjennom den kunstige intelligensen til Heimdal Power. Lyse har også i senere år blitt en utfordrer innen fiberbasert bredbåd og telekom gjennom Altibox og ICE, Smartly (avviklet).

– I Lyse Vekst er vi på jakt etter noen som utfordrer, sier Christophersen. Hun er åpen for å vurdere mange forskjellige startups.

De eneste kriteriene er at selskapet må passe inn med Lyse strategisk eller at eierskapet gir innsikt i en teknologi som utfordrer noe av det de holder på med.

– Det kunne vært velferdsteknologi, selv om det ikke er primærområdet vårt. Alt som har med smarte hjem å gjøre kan være spennende, ting relatert til salg og kundestøtte rundt det vi gjør i ICE og Altibox også.

Lyse Vekst gjør investeringer på i snitt ni millioner kroner. Totalt har de investert i 11 selskaper, blant annet elbilladeren Amina Charging sammen med Eviny og Nysnø. Andre startups i porteføljen er community-byggerne i IndyRiot og Infotiles.

Liker kapitallette selskaper

Selvsagt ligger energi selskapet nært. Investeringer i større infrastrukturprosjekter inngår i selskapets hovedstrategi. Det betyr ikke at venture-porteføljen er lukket for energi eller fornybarselskaper.

– Vi vil gjerne se på flere oppstartsselskaper innen energi som blir truffet av de store endringene vi ser nå.

Samtidig gjør hun et poeng av at Lyses corporate venture-fond foretrekker å investere i kapital-lette selskaper slik det ser ut nå.

– Det som skiller oss fra andre corporate venture-selskaper er at vi vil være store nok til å ha god kontroll på alt som skjer i selskapet og organisasjonen uten at ting blir for stort med ørten runder og prosjekter, sier hun.

Lyse som tungt investert i norsk infrastruktur kan også med hånden på hjertet si at det vil være en langsiktig investor i lokalmiljøet.

– Vi skal være langsiktige og pragmatiske, supplerer Christophersen. – Vi går inn med andre investorer og har i utgangspunktet ikke krav om en exit på noe nært tidspunkt.

– Hvor lang tid brukere dere på en investeringsbeslutning?

– Vi kan alltid bli bedre, men vi kan også være ganske raske. Det handler om å treffe de riktige folkene raskt, sier hun.

Investor med gründerbakgrunn

Ingeniøren Christoffersen har selv bakgrunn som gründer og leder av et prosjekt med flytende vindmøller tilbake i 2009.

– Vi var alt for tidlig ute den gangen.

Hun har også jobbet innen oljeservice og vært syv år i Proventure hvor hun spesialiserte seg bredt og på digitale selskaper.

Investeringsdirektør Ane Christoffersen i Lyse Vekst hører ham og svarer klart og tydelig:

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*