venturebygging
Krigeren i Clara: Hun leder Røkkes startup-fabrikk
Michelle Williams leder Clara Venture Labs. – Det er vi som skal drive det tunge beistet «deep tech» til kommersialisering, sier hun.
Etter flere år i Marinen og Sjøforsvaret, og etter å ha ledet jobben med å flytte Equinors forsyningsaktivitet fra CCB Ågotnes til CCB Mongstad, og fem år som konsernsjef i Grieg Logistics, tok krigsskoleutdannede Michelle Williams jobben med å lede utviklingen av Kjell Inge Røkkes startups-fabrikk.
LES OGSÅ: Nå formes Røkkes venture-imperium
Clara Venture Labs ble offisielt opprettet i 2021, men har egentlig holdt på siden 1988 under navnet Prototech. Den gangen var selskapet eid av Christian Michelsens Research, som senere ble fusjonert inn i forskningsselskapet NORCE.
Williams ble hentet inn i mars 2022, da leder i selskapet den gangen, Bernt Skeie, ble med Alma Clean Power som CEO, da selskapet ble fisjonert ut.
– Jeg tente på planene om å ta Clara Venture Labs fra ren forskning og utvikling til en aktør som utvikler ny teknologi og kommersialiserer selskaper med industrielle partnere, sier hun.
«Venture support»
Nå har hun brukt det siste året på nettopp det. Når Alma Clean Power skal støttes videre, blir det med Clara Venture Labs sin egen «Venture Support»-avdeling, som har tjenester innenfor HR, finans, markedsføring, kommunikasjon, juridisk, samt ingeniør- og forskertjenester.
Totalt er de rundt 60 ansatte, en av de siste ansettelsene er av en egen Chief Innovation Officer.
– Vi skal jobbe metodisk med dette over en lengre periode. Man kan ikke be folk om å være kreative fra ni til fire, derfor skal vi lage en prosess for å systematisk jobbe med teknologiutvikling.
«Laben» har høyteknologiske testfasiliteter og et eget verksted, hvor alt fra energisystemer for månen til reaktorer har blitt utviklet og testet av forskerne.
Ifølge Williams er noe av det unike med Clara Venture Labs at løsningene til forskerne løftes ut til ingeniørene, som igjen kan løpe ned i verkstedet for å teste nye ting eller bygge prototyper.
Satser på gjennombrudd for avfallshåndtering
En teknologi som står på trappene til å kunne bli et nytt venture er basert på MAP-G-teknologien (microbølge assistert pyrolyse og gasifisering). Dette er et kompakt avfallshåndteringsystem som gjør det mulig å produsere ren energi fra fiskeslam og matavfall.
– Her ser vi et stort potensial. Vi har jobbet en stund med teknologien, men vi forhaster oss ikke. Det som er viktig er å få på plass gode partnere og finne gode løsninger på det kommersielle for å sikre at selskapene kommer raskt ut av start-upers «Valley of Death».
Selskapene som meisles ut hos Clara Venture Labs, skal være industrielle og skalerbare, og alle skal bidra på en positiv måte inn mot det grønne skiftet.
– Vi har bærekraftsperspektivet, og samtidig skal vi ikke drive med hyllevareteknologi, sier Williams.
Atoma står fritt til å investere
Fra Aker-systemet følger det et ønske om lønnsomhet på sikt.
– Vi vet at det koster å drive frem tek, og er bevisste på at det er vi som skal drive det tunge beistet «deep tech» til kommersialisering. En av løsningene er å jobbe veldig smart blant annet opp mot støtteordningene som finnes.
Venturearmen Atoma, som det nå pipler ut flere detaljer om, står fritt til å investere i teknologien og selskapene som springer ut av Clara Venture Labs. Men det skal også åpnes for eksterne investorer og partnere.
– Vi har ikke utelukket å hente inn folk utenfra, heller ikke gründere med prosjekter, sier Williams.
Hun legger til at testlaboratoriet er åpent for alle lovende prosjekter som vil bruke det, gitt at det er kommersielt interessant for Clara Venture Labs.
– Vi kan hjelpe med det meste, men gjør det ikke på dugnad.