investor
Kristian Øvsthus i Idekapital: – Vi bruker vesentlig mer tid i Sverige nå
Idekapital drar ikke langt når de gjør sin første investering utenfor Norge.
For første gang har Idekapital funnet et selskap utenfor Norge som de ønsker å eie.
Alt som krevdes var en liten tur grensen til Sverige for å finne frem til SaaS-verktøyet Quinyx som effektiviserer styringen av ansatte i førstelinjen.
Programvaren bruker AI til å forutsi arbeidsbehov og bidrar i planleggingen av den daglige bemanningen. Med funksjoner som enkel tidsregistrering, permisjonsadministrasjon og lønnssynkronisering skal programvaren sikre rett antall personer på jobb, og dermed spare tid og penger.
Brukerne av Quinyx inkluderer Odeon Kine, Dominos pizza, McDonalds, Starbucks og logistikk-selskapet DHL.
Idekapital-sjef Kristian Øvsthus forteller at Idekapital har fulgt selskapet i en periode og blitt kjent med gründerteamet og ankerinvestoren deres.
– De har alle ingrediensene vi liker å se i et nordisk SaaS-selskap: Globalt fotavtrykk, best i klassen produkt, bevist evne til å skalere og et talentfullt og motivert team og støttet av anerkjente investorer. Vi ser frem til å følge deres neste fase av internasjonal ekspansjon.
Nordisk mandat - og større trend
Investeringen er gjort gjennom fondet Growth Horizon som har mandat til å investere i Norden og Storbritannia. Fondet skal gå inn i litt mer modne vekstselskaper, hvor omsetningen allerede har nådd fra 200-300 millioner til 1 milliard kroner.
I porteføljen ligger SaaS-selskapet Ardoq og Kongsberg Digital, begge fra Norge.
Ifølge Øvsthus har Idekapital begynt å følge med på valutasvingninger når de investerer i utlandet, men risikoen er mindre når man drar til Sverige sammenlignet med hva kronen får i euro og dollar.
Sverige er blitt en viktigere destinasjon for investoren.
– Vi har brukt vesentlig mye mer tid i Sverige, sier han. Vi gjør proaktiv screening og deltar på flere møteplasser og bygger nettverk. Slike ting tar tid, men det var nettopp nettverket som ga oss denne muligheten i Quinyx.
Og selv om Harryhandelen ligger nede, er ikke Sverige avskrekkende dyrt for investorer i vekstselskaper.
– Verdsettelsene i det modne segmentet er på nivå med Norge der nå.
Han presiserer at han ikke anser verdsettelsene som like fornuftige for selskaper i tidlig fase.
Flere ser til Sverige
Idekapital er ikke alene om å kjøre over Svinesund på jakt etter investeringscaser for tiden.
Mens Summa og Verdane, som begge investerer i modne vekstselskaper, har investert i Sverige siden starten, gikk for eksempel VCen Wiski Capital tidligere i år inn i den svenske Varmepumpestartupen Drem.
Øvsthus ser på det som en helt naturlig utvikling når økosystemet vokser.
– Det er blitt flere VC-miljøer i Norge samtidig som utenlandske fond har økt tilstedeværelsen. Konkurransen øker, og da er det naturlig for alle å øke den geografiske spennvidden. Finske og svenske VCer har hatt nordiske og til og med baltiske investeringsmandater i mange år.