Torbjørn Bull Jenssen er ekspert på kryptovaluta. Foto: Lucas H. Weldeghebriel

Kryptoekspert om IOTAs «kræsj»: – De har vært langt unna det de har presentert til kunder og partnere

Krypto-gründer Torbjørn Bull Jenssen mener IOTA har lovet mer enn de kunne holde.

Publisert Sist oppdatert

IOTA var den «norske» kryptovalutaen som var fri for svakheter, desentralisert, og gjorde DNB og Tine gira. Med en norsk medgründer og løfter om transaksjoner mellom maskiner, ble Iota en favoritt på krypto-børsen.

For snart tre uker side skjedde det noe som sjokket systemet.

12. februar kommuniserte IOTA nemlig at det hadde vært et angrep på deres Trinity Wallet, der man lagrer sin «nøkkel», som gjør det mulig å sende, motta digital valuta og overvåke sin beholdning.

-Viste seg å være helt sentralisert

IOTA som i utgangspunktet skulle være et desentralisert nettverk, fikk mange til å stille spørsmål da organisasjonen bak klarte å stenge nettverket. Det skal ikke være mulig hvis nettverket faktisk er desentralisert.

– Det som ble sagt å være helt desentralisert, viste seg å være helt sentralisert. De har presentert og tatt «fake it till you make it» til det ekstreme, forklarer krypto-ekspert Torbjørn Bull Jenssen til Shifter.

Han mener Iota har vært veldig dyktig i markedsføringen sin, og på den måten lovet med enn de kunne holde.

– De har vært langt unna det de har presentert til kunder og partnere. De har solgt inn dette både til mannen i gata, og hatt samarbeid med store bedrifter med en markedsføring som er veldig misvisende, sier Bull Jenssen.

– IOTA-nettverket er desentralisert på flere hundre noder

IOTA, på sin side, har en annen versjon av historien.

– Det har vært hevdet at systemet skulle være 100 prosent desentralisert. Var det ikke det?

-Folk som ikke er så godt kjent med IOTA har mistolket det faktum at IOTA på nåværende tidspunkt har en "Coordinator" som en indikasjon på at nettverket ikke er desentralisert. IOTA-nettverket er desentralisert på flere hundre noder, hvor det igangsettes og valideres transaksjoner, sier talsperson Cara Harbor til Shifter.

Hun peker på at alle noder verifiserer alle transaksjoner og ikke ville akseptere ting som å godkjenne ikke-validerte transaksjoner.

– Bekreftelses-prosessen avhenger av noen milepæler som er i gangsatt av "koordinatoren" og validert av hele nettverket, og foreløpig så avhenger transaksjonene av denne sentraliserte komponenten.

Hun forteller at dette er ny teknologi og at det vil ta tid før den når sin fulle modenhet.

– Koordinatoren er der som en sikkerhetsmekanisme for å beskytte brukerne frem til den når full produksjons-modenhet, sier hun.

Tilbake neste uke

Ifølge nettavisen CoinTelegraph, skal IOTA etter planen være oppe igjen rundt 10 mars.

De skal ha laget et migreringsverktøy som gjør at brukerne kan overføre sine "IOTA Tokens" vekk fra de angrepne "walletene".