I dette velvet på Svalbard lagrer Piql de spesiallagede filmrullene.

Kunderush i Svalbardfjellet: De sikrer at verden kan se brasilianske storskårere og gamle paver om 2000 år

Med 14 friske millioner i kassa skal Piql lagre våre digitale spor enda lenger.

Publisert Sist oppdatert

I fjor beviste datalagringsbedriften Piql at "filmrullene" de lager tåler å bli utsatt for ekstrem radioaktiv stråling sterk nok til å ta livet av mennesker og utslette andre former for elektroniske lagring.

Produktene og tjenestene Drammen-selskapet tilbyr har fanget oppmerksomheten til aktører verden over, som vil sørge for at informasjonen de besitter ikke går tapt - selv om en katastrofe skulle inntreffe.

Daglig leder Rune Bjerkestrand i Piql.

I dag er levetiden på dataen som selskapet lagrer 750 år. Men med 14 ferske millioner i kassa fra Forskningsrådets seneste tildelingen til forskning og innovasjon i næringslivet, satser de på å dokumentere mer enn en dobling - til 2000 år.

– Dette perspektivet er viktig og relevant for mange. Vi har blant andre Vatikanbiblioteket og European Space Agency som kunde, påpeker selskapets daglige leder, Rune Bjerkestrand.

Bred kundebase

I løpet av seks års drift har selskapet, som oppbevarer de spesiallagde filmrullene dypt inne i fjellene på Svalbard, sikret kunder i et tjuetalls land. I høst landet de flere store kontrakter, deriblant med en av de største bankene på den sørlige halvkule, brasilianske Itaú Unibanco.

Kundelisten er variert, med alt fra bryggerier, via biblioteker, til regionale myndigheter og det brasilianske fotballforbundet oppført.

Et annet interessant partnerskap Piql inngikk i høst var med programvaredatabasen GitHub, som i 2018 ble kjøpt av Microsoft for 7,5 milliarder dollar, drøyt 65 milliarder norske kroner. Samarbeidet dreier seg om lagring av store mengder open source-kode for fremtidige generasjoner.

– Dette er kildekode som holder verden i gang, så det er spennende, sier Bjerkestrand.

I Norge har det imidlertid gått mer trått, selv om selskapet kan vise til viktige kontrakter med både Norsk helsearkiv, Nasjonalmuseet og Drammen byarkiv.

– Noen har allerede sett fordelen med vår teknologi. Men vi håper at flere norske får øynene opp for dette, sier Bjerkestrand.

Ser positiv cashflow

I tillegg til diverse soft funding, inkludert fra Innovasjon Norge, Oslofjordfondet og EUs Horisont 2020-program, sikret selskapet seg 2,5 millioner euro, nærmere 25 millioner norske kroner, fra en Dubai-basert investor høsten 2017.

Siden den gang har selskapet ikke hentet penger, og har heller ingen planer om det, selv om de leverte et negativt resultat før skatt på drøyt 15 millioner kroner i 2018.

Piql sitt hvelv på Svalbard, der kulturarv fra hele verden lagres for ettertiden.

Bjerkestrand sier det er for tidlig å si noe om 2019-tallene, men bekrefter at målsetningen for inneværende år er positiv cashflow.

– Verden er usikker. Men vi har veldig bra styrefart, flere globale partnere, og veldig gode internasjonale referansekunder. Målet er å holde omsetningen. Men vi tror vi kommer til å øke, og vi har et veldig klart håp om pluss i 2020, sier han og legger til:

– Jeg skulle gjerne ønske at det gikk fortere å komme til overskudd, men vi utvikler stadig tilleggskomponenter og moduler for å få til en unik løsning for våre kunder, sier han.

Piql-sjefen forteller at de blant annet er i ferd med å lage en "aksessplattform" som gir kundene tilgang til dataen både online og i Arctic World Archive i Svalbard-fjellene til enhver tid.

– Det blir en mye mer helhetlig tjeneste. Kundene får dekket mer av behovet. Det har vi fått bra respons på.