bygg
Kvist lander storavtale - skal digitalisere EU-sertifisering
Teknologiselskapet Kvist tilbyr en plattform som forenkler miljøsertifisering. Nå inngår de samarbeid med Grønn Byggallianse.
Inngår samarbeid: Medgründer Fabian Utigard i Kvist og daglig leder Katharina Bramslev i Grønn Byggallianse.
Foto: Presse
Det siste året har Kvist tredoblet antall kunder i Norge og Sverige. Plattformen brukes av selskaper som AF Gruppen, DNB, Gjensidige, Ferd og Sweco.
Kvist ble startet på NTNU. Shifter skrev i 2021 at gründerne knapt var ferdig med studiene før de hentet 5,5 millioner kroner. I juni i år landet selskapet avtale med byggkonsern.
Nå har selskapet inngått en avtale med Grønn Byggallianse, som har 400 medlemsorganisasjoner innen bygg-, anlegg- og eiendomssektoren.
Den digitale plattformen til Kvist hjelper selskapene å etterleve BREEAM, miljøsertifisering for bygg.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.
– Nå som stadig flere selskaper blir omfattet av EU-taksonomien (EUs klassifiseringssystem for bærekraftig økonomisk aktivitet) og CSRD (EUs bærekraftrapporterings-direktiv), har etterspørselen økt betraktelig etter måter å miljøklassifisere bygg på, uttaler selskapet i en pressemelding.
– Et viktig tilskudd i bransjen
Grønn Byggallianse skal tilby en bransjespesifikk ordning for byggeiere og utviklere som gir et uavhengig svar på om byggene oppfyller kravene i EU-taksonomien. Medlemsorganisasjonen har valgt å benytte Kvist sin plattform for å gjennomføre dette.
– Dette tilbudet blir et viktig tilskudd til bransjen. Det er helt nødvendig for å skjerpe miljøinnsatsen i sektoren, motvirke grønnvasking og flytte kapital til grønne prosjekter. Kvist har en teknologiløsning som passer til vårt og bransjens behov og har demonstrert at deres systemer effektivt håndterer slike prosesser, sier Katharina Bramslev, daglig leder i Grønn Byggallianse.
Store foretak kan forvente mer detaljerte rapporteringskrav da Norge skal følge EUs bærekraftrappoterings-krav.
– I tillegg kommer andre typer miljøkrav gjennom offentlige anskaffelser, fra kunder og medarbeidere, for både små og store foretak. Dermed blir det gulrøtter å hente for selskapene som etterlever, og pisk til de som sluntrer unna. Dette er bankene tydelige på, uttaler selskapet.
– Risiko for banken
– Det er en risiko for banken å gi finansiering til bygg som ikke kan bevise sin miljøpåvirkning i henhold til lovverkene. Leietaker og kjøpere har også signifikant høyere betalingsvilje for grønne bygg. Den nye sertifiseringen som Grønn Byggallianse kommer med, vil gjøre det enklere for langt flere å vise at de kvalifiserer til grønn finansiering, vise at de tar bærekraft på alvor overfor leietakere, ansatte og bransjen for øvrig. Det at ordningen nå også blir i digitalt format, gjør lovkravene mer tilgjengelige og forståelige for flere, uttaler Olav T. Løvstad, divisjonsdirektør i DNB.
– Vi er stolte over at Grønn Byggallianse viser oss tilliten til å levere teknologi for denne nye og sårt tiltrengte sertifiseringsordningen for Norges største fastlandsnæring. Timingen er god. Vi har vist at vi kan håndtere store kundemasser og skalere teknologien basert på endringer, som hele tiden skjer innenfor ESG (Environmental, Social and Governance, ofte bare kalt bærekraftighet på norsk). Det må bli lettere for enda flere besittere og utviklere å jobbe målrettet med å møte miljøkrav og sette seg høye miljøambisjoner, så vi gleder oss stort til lansering, uttaler Fabian Utigard, medgründer og daglig leder i Kvist.