energi
Lager kraftdelings-plattform: Ønsker å hjelpe bedrifter til å kutte i strømregningen
Oppstartsselskapet Enlink lanserer nå plattformen de har jobbet med i halvannet år.
– Vi skal bygge et virituelt kraftverk der vi skal få tak i fleksibilitet i strømnettet og hjelpe bedrifter å redusere sine strømutgifter, sier gründer Lars Andreas Pedersen i Enlink.
– Målet er skape et virituelt kraftverk på 300 megawatt, på størrelse med Melkøya og 5000 kunder innen 2028-2029, utdyper han.
Oppstartsbedriften på Stord sør i Vestland har jobbet i det stille i halvannet år nå. Gründer og energiingeniør Tarald Nordfonn som fulltidsansatt fra i januar i fjor. Pedersen har kombinert det med å være leder for service og ettermarked i Alltech Services, men nå trapper han ned der for å satse alt i gründerselskapet.
– Nå må vi bare få laget en nettside, så er vi klare, sier Pedersen og ler.
De har begge praktisk fagbakgrunn - Pedersen som elektriker og Nordfonn som automatiker.
De to har vært kolleger tidligere og det var opprinnelig Nordfonn sin idé.
Energiingeniøren mente det burde være mulig å lage en løsning som gjør det lettere å utnytte fleksibiliteten i strømnettet - for å stabilisere det for leverandøren sin del og for å minske strømregningen til forbrukerne.
Med større og større svinginger i strømpriser de siste årene, tror de bedriftene er motiverte til å kunne selge strøm til for eksempel nabobedrifter når de selv ikke trenger.
I norske bedrifter i dag er det en kapasitet på 6000 megawatt som ikke blir brukt, viser konsulentselskapet Thema sin utredning for Energikommisjonen.
Enlink sin idé er å omfordele dette og at de som gir fra seg strømkapasitet, skal tjene penger på dette. Enlink igjen vil ta en prosent av fortjenesten.
Teknologien vil være helautomatisert og kundene vil ikke trenge å gjøre valgene selv - om de og når de skal selge overskuddsstrøm - dette vil Enlink styre ut fra bedriftens strømbehov.
Tilsvarer all vindkraft i Norge
– Et fryselager kan for eksempel bruke mindre strøm akkurat når det er timen med høyest forbruk, uten at det går ut over driften, eller fordele oppvarming av varmt vann over flere timer for å unngå store topper med høyt forbruk, sier Pedersen.
– Hvor mye er egentlig 6000 megawatt?
– Det tilsvarer fire vindparker til havs, som Sørlige Nordsjø 2, eller nesten alt som finnes av vindkraft på land i Norge i dag, sier Nordfonn.
– Vårt mål er å løse ut denne fleksibiliteten som ligger i næringsbygg, forklarer Pedersen.
Programvare og fysiske produkter
Selskapet vil ha både fysiske produkter ute hos kunde og programvare. Nordfonn har utviklet programvaren.
De to mener at det er særlig ett utviklingstrekk i energibransjen som vil gjøre en slik plattform relevant fremover.
– Innen 2027 vil vi være avhengig av energi fra sol og vind, viser prognoser fra Statnett sin Kortsiktig markedsanalyse 2023-2028. Da vil strømmarkedet svinge mye. Vår teknologi vil kunne være med og bidra til mindre svingninger, og man kan redusere nettleie og få billigere strømkostnad.
– Hvem andre gjør det samme som dere? Hvem er konkurrentene?
– Mange av konkurrentene våre er datterselskaper til kraftselskaper. Det er en fordel for oss. Vi jobber på en litt annen måte. Vi har litt mer kniven på strupen, for å si det sånn, sier Pedersen.
Enlink ferdig med et pilotprosjekt i samarbeid med ni bedrifter. Det er ulike type bedrifter som er med. Resultatene fra pilotprosjektet viser at selskapene kutter mellom fem og ti prosent i strømutgifter, opplyser gründerne.
Ny styreleder og flere ansatte
Samtidig som selskapet har bygget den tekniske løsningen, har de også satt sammen et styre.
Olav Linga, som har vært konsernsjef i Haugaland Kraft i 18 år, går inn som styreleder.
– Det er en spennende forretningsidé de har. De tenker nytt. Jeg tror de har en veldig god løsning. Det handler om er å redusere energikostnadene til bedriftene. Motbakkene til gründerselskaper er bratte, men dette har jeg tro på, sier Linga.
Skal ansette
Lillejulaften gikk Alltech Services inn på eiersiden - da de kjøpte 16,6 prosent av bedriften for 1.650.000 kroner, noe som gir en verdsetting på rundt ti millioner kroner.
– Vi hadde et. mål om å lande det før jul og det fikk vi til, sier Pedersen.
Etter dette har de ansatt en utvikler til, Aleksandra Illic. Hun kommer opprinnelig fra Ukraina, og flyttet fra Trondheim til Stord for å jobbe i oppstartsselskapet.
– Nå er vi på jakt etter flere ansatte. Vi trenger kompetanse på maskinlæring, vanlig it-drift og samspillet mellom software og hardware. Etter hvert vil vi få en veldig stor flåte av iot-utstyr. Den biten vil kreve litt oppfølging, sier Nordfonn.