energi

Lanserer AI-kompis for energistyring: – Vi «disrupter» litt oss selv

Bergen-selskapet Energy Control laget først en robothund, så en app og nå kommer AI-Tjommi. 

Torgeir Hågøy
Publisert

Høsten 2024 lanserte selskapet en app for energistyring, som skulle fange energityver. Shifter har tidligere intervjuet gründerduoen bak Energy Control- som er gift på privaten

Nå lanserer selskapet en AI-assistent som skal hjelpe dem som styrer energien i bygg, melder selskapet i en pressemelding. 

– Vi lanserer nå EC Tjommi, byggets beste venn. EC Tjommi er en AI-drevet energirådgiver for styring av bygg, som basert på byggets historie, sanntidsdata og erfaringer, kjenner bygget ditt fra innerst til ytterst. Han forteller deg ikke bare hvordan det står til, men også hvilke tiltak som bør iverksettes, sier gründer og daglig leder i Energy Control, Tommy Hagenes.

Tjommi er bergensk og betyr «kamerat» eller «kompis». 

Fagansvarlig for eiendomsteknologi i Statens vegvesen, Martin Sæther, har begynt å bruke verktøyet. Vegvesenet bruker EC Tjommi til 200 bygg. 

– Vi har mange bygg vi skal passe på og travle dager. Mens vi før måtte finne ut av alt selv, så spør vi nå bare «tjommien» om hvordan det står til med bygget og straks få svar om eksempelvis luftverdier eller tilstanden på det tekniske anlegget, sier Sæther.

– Melder om redusert energibruk

Energy Control har spesialisert seg på energistyring og optimalisering av eksisterende bygg, og har flere store eiendomsaktører på kundelisten. 

– Mange melder om både redusert energibruk og bedre inneklima. Dette er fortsatt vår viktigste oppgave og sammen med våre kunder har vi oppnådd betydelige energireduksjoner. Det viktigste er imidlertid at vi har gitt mange eksisterende bygg et bedre og forlenget liv, sier Hagenes. 

AI-tjommien er matet med informasjon fra over 11.000 dokumenter og all erfaring fra byggene selskapet har jobbet med. 

Hagenes vedgår at AI-hjelperen kan komme til å ta over en del av selskapets arbeidsoppgaver. 

– Vi «disrupter» oss selv litt ved å gjøre dette, men min tilnærming er at dersom vi gjør det samme om tre år som vi gjør i dag, så har vi mislyktes. Skal vi klare å drifte byggene våre bedre, så må vi være i utvikling. Vi kan derfor ikke fortsette å gjøre ting slik vi alltid har gjort det, sier Hagenes.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.