Lauga Oskarsdottir forlot StartupLab: Blir Geir Førres nye gründer-jeger
Nå forteller hun hvorfor hun tok jobben, og hvilke gründere som er de største favorittene.
Det er en av veteranene på StartupLab som nå forlater skuta. Etter flere år i New York, der hun jobbet i shippingbransjen, dro hun for åtte år siden tilbake til Norge, for å ta det islandske oppstartsselskapet Dohop.no ut i det norske markedet. Det var Opera-gründer Jon von Tetzchner som rådet henne til å flytte inn i startuphuben i Forskningsparken.
- Han sa at jeg burde komme meg inn i et godt miljø, og at StartupLab var det beste stedet for techselskaper med internasjonale ambisjoner, forteller Lauga Oskarsdottir.
Rundt henne satt selskaper som Huddly, Remarkable og Kahoot.
- Jeg ble satt ut av hvor raust miljøet var. Jeg kom jo fra den litt brutale shippingbransjen i New York, så det var en stor, men fin overgang, sier Oskarsdottir.
Sa opp jobben
Etter at hun senere var med å gründe United Influencers, ble hun høsten 2016 hanket inn som ny inkubatorsjef for StartupLab, og har sett miljøet vokse kraftig siden det. Det som var en etasje med startups, har blitt til tre etasjer og to lokasjoner. Selv har hun vurdert over 1000 selskaper, og jobbet tett med de rundt 180 som har blitt tatt inn i inkubatoren i løpet av disse årene.
- Jeg er veldig stolt av å ha vært med på denne reisen, både som medlem og en del av teamet. Da jeg i fjor gikk inn i mitt femte år som inkubatorsjef, kjente jeg at tiden var inne for å utfordre meg selv, og gjøre noe nytt utenfor StartupLab.
Egentlig hadde hun tenkt til å gå videre allerede på vårparten i fjor, men så kom pandemien.
- Da ble det alle «hands on deck», og et halvt år med intensiv krisemodus. Først i høst kunne jeg løfte blikket igjen.
Før hun visste hva hun skulle, leverte hun oppsigelsen.
- Jeg kjente jeg måtte slå en strek, for å komme meg videre. Jeg ville hatt vanskeligheter med å se på nye muligheter mens jeg fortsatt var en del av teamet. StartupLab betyr utrolig mye for meg, og det satt derfor langt inne. Jeg skal heldigvis være en del av StartupLab videre som styremedlem, og får på den måten være med på den spennende reisen og ambisjonen selskapet har i årene som kommer.
Førres vinnerskalle
Oskarsdottir satte da opp en liste over mennesker som hadde gjort inntrykk på henne de siste årene, og som hun kunne tenke seg å jobbe med. Det ble mange kaffekopper og videomøter, men hun kom stadig tilbake til den samme lille gjengen – Geir Førres investeringsselskap Firda der hun hadde vært styremedlem det siste året. Førre har flere milliardexits bak seg, og har investert i selskaper som Airthings, Ardoq, Prox Dynamics, Zivid og Disruptive Technologies.
– Geir har en vinnerskalle uten sidestykke, samtidig som Firda har solide verdier i bunnen som gjennomsyrer kulturen. De er flinke til å utfordre hverandre og gründerne de jobber med, på en positiv måte. De har spennende portefølje-selskaper og store ambisjoner for årene fremover.
I første omgang får Lauga Oskarsdottir ansvaret for «dealflowen» hos Firda. Med andre ord skal hun sørge for at Førres investeringsselskap får muligheten til å komme inn i de beste selskapene der ute.
– Det er jo forskjell på å jobbe sammen i et styre og det å være på kontoret hver dag sammen. Vi brukte god tid og hadde mange samtaler. Det var en grundig prosess, for å finne ut om det var en god match, og om vi kunne utfylle hverandre.
Direkte og ærlig
Hun deler mange av de samme verdiene, men den tidligere toppkeeperen liker også ærligheten til Firda-duoen Geir Førre og Magnus Nordseth.
– Jeg kommer jo fra idrettsmiljøet, og noe av det som appellerer til meg med Firda, er at det er rake pucker. Jeg er veldig fan av at man ikke legger noe imellom. Det er en unorsk væremåte og tilnærming, sier tech-profilen som opprinnelig er fra Island.
– Men det kan jo være noe brutalt over det å si ting som det er også. Ikke alltid det fungerer like godt på alle?
– Eli Landsem var min trener i Asker da jeg var aktiv i fotballen. Hun var en tydelig leder, og den definitivt beste treneren jeg har hatt. Det er jo tøft når det butter mot og går dårlig. Men det er klare beskjeder og lett å forholde seg til. Det er nok ikke for alle, men jeg liker at Firda er tydelig som investor. Samtidig er det en veldig fin og lun humor i Firda, som er avvæpnende.
Firdas nye strategi
– Du har jo en ganske annen profil enn de som er der fra før. Hvilke elementer bringer du inn?
– Jeg har jo vurdert over 1000 selskaper de siste årene, og jobbet med å utvikle et inkubator tilbud som til enhver tid må være relevant og verdifullt for gründere som stiller skyhøye krav til seg selv og de rundt seg. Det å være en god menneskekjenner er kjempeviktig i investeringer, akkurat som det var i jobben i StartupLab. Det kan være lett å fokusere på mangler og feil hos en startup, men det handler mye om å vurdere teamet og menneskene bak. Jeg opplever at Firda er dyktige der, men jeg tror jeg kan bringe inn nye perspektiver i det å vurdere et team, og utvikle bredden og mangfoldet i porteføljen.
Hun gleder seg også til å jobbe med den nye strategien Firda er i gang med å utvikle, der investoren er blitt mer bevisst på at investeringene ikke bare skal gi økonomisk avkastning, men også bidra til å løse store og viktige samfunnsproblemer.
– Firda er en viktig og toneangivende aktør i teknologimiljøet, og det er veldig motiverende å få muligheten til å påvirke retningen videre.
– Det er jo ganske forskjellig det du nå skal gjøre. Firda jobber jo veldig tett med få selskaper, mens StartupLab har en mer statistisk tilnærming til å investere i selskaper, at det er gründerne som styrer. Hva tenker du om de ulikhetene?
– Ja, det er jo i hver sin ende av skalaen. Så i den overgangen ligger det mye læring for min del. Jeg gleder meg til å dypdykke i casene, og bruke lenger tid på vurderingene, ikke minst være med i ulike faser i livsløpet til selskapene.
Favorittgründere
– Det er kanskje for tidlig å si noe om hva slags gründere du liker best, hva du vil se etter som investor. Men i de årene du har vært i StartupLab, har du noen favoritter blant selskapene du har fulgt?
– Det er vanskelig å peke ut noen favoritter, for det er veldig mange selskaper som har etterlatt et stort inntrykk på meg. Men skal jeg nevne noen, må det være de som jeg har fått følge lenge. Det er vanskelig å ikke trekke frem Magnus Wanberg i Remarkable. Vi er mange som har lært mye av hans nådeløse fokus.
– Karen Dolva i No Isolation er en annen grunder jeg møtte tidlig. Hun var en viktig støttespiller for selskapet mitt, da jeg var medlem av laben. Hun har hele veien vært tro mot seg selv og det hun ville få til, og har en helt egen lederstil og styrke. Når vi ser hvilken produktportefølje hun har evnet å skape, er det imponerende.
– For øvrig er det veldig inspirerende å følge med på Anders Eikenes, både det han fikk til med Huddly og det han nå får til med Oivi. Etter den krevende reisen med Huddly, hoppet han nesten rett på noe nytt. Måten han klarer å tiltrekke seg flinke folk og komplementere med det han ikke selv er så god på, gjør stort inntrykk.
– Det er jo veldig forskjellige gründere og mennesketyper du trekker frem her?
– Ja, det er jo ikke en mal på hva en ideell gründer er, hvem som er den perfekte kandidaten. Det er mange ledestjerner i gründermiljøet, men de kommer i forskjellig form og farge.
Kort vei
– Sånn til slutt, du dro ikke så langt da du forlot StartupLab. Firda ligger jo en etasje opp og noen meter bortover for der du hadde plassen din. Hadde du valgt Firda hvis det hadde vært et annet sted?
– Jeg tar fortsatt T-banen til den samme stasjonen, ja. Da jeg sa opp i StartupLab, så jeg vel for meg at jeg skulle ut av Forskningsparken, men jeg har tydeligvis en dragning mot miljøet her oppe. Og for min del handler det altså om menneskene. Jeg er overbevist om at jeg kommer til å lære mye av Geir og Magnus, og at vi sammen skal få til spennende ting fremover. Samtidig er det et godt utgangspunkt å være her, å være tilknyttet inkubatorene og forskningsinstitusjonene er en fordel når du skal finne gode selskaper.
For ordens skyld: Shifter samarbeider med Geir Førres Entrepedia, en kunnskapsplattform om hvordan du bygger gode gründerselskaper.