Sensortech
Li-tech med nok en pris: Mottok én million kroner
Sensor-oppstarten har i løpet av året stukket av med flere priser for sin teknologi. Nå får de nok en gang anerkjennelse.
Li-tech-gründerne: Synne Sauar (t.v.) og Ida Marie Pedersen
Foto: Privat
Li-tech kan se ut til å være i storform om dagen. Torsdag stakk gründerduoen Synne Sauar og Ida Marie Pedersen av med et innovasjonsstipend til en verdi av én million kroner.
Teknisk Ukeblad omtalte saken først.
Utdelingen skjedde ved Brød og Sirkus i Oslo der flere næringslivsfolk, gründere og finalister var samlet for å kåre vinneren av årets «Oppdrits-stipend».
Der vant Li-tech over fem finalister som var plukket ut blant 50 søkere.
– Man blir skjelven av en slik beskjed, det føles helt fantastisk, sa Sauar som er daglig leder i selskapet etter å ha mottatt prisen.
Stort potensial
Som følge av seieren får startupen tilgang til rådgivningstjenester til en verdi av én million kroner, knyttet til blant annet patentrådgivning, merkevarestrategi og fremskaffelse av offentlige innovasjonsmidler.
Selskapet, som ble etablert i 2021 av Sauar og Pedersen som møttes under studiene ved NMBU, har utviklet en sensor som oppdager feilsorterte lithium-batterier i avfallsanlegg for å forhindre branner.
Oppdrift-stipendet er et samarbeid mellom Teknisk Ukeblad, Bryn Aarflot, Los & Co og Igaidi. Målet er å styrke næringslivets evne til å innovere og sikre patenter for bærekraftige løsninger.
Temaet under utdelingen i år var Green Tech, og juryen skal ha lagt vekt på det umiddelbare potensialet til Litech.
– Løsningen er ikke bare banebrytende, men har en umiddelbar virkning. I tillegg løser det en typisk utfordring, og vi ser at de har så mye mer potensiale enn de kanskje selv er klar over, sa juryleder Christina Moe Gjerde fra scenen, daglig Vois sjef for Nord-Europa.
Prisdryss
Det er ikke første gang duoen tar imot en pris. I september ble oppstarten nemlig kåret til årets beste klimaoppstart under Climate Tech Summit 2030, og mottok 500.000 kroner av Flaskefond.
Tidligere i år fortalte gründerne at de tok sikte på sitt travleste år i 2024, kort tid etter at Sauar havnet på Forbes anerkjente «30 under 30»-liste.
I tillegg til pengepremiene de har mottatt, har de hentet tilsammen 1,7 millioner dollar i investorkapital siden oppstart (tilsvarende millioner norske kroner) – hvorav 3,9 millioner kommer fra Innovasjon Norges miljøteknologiordning.
Startuplab, renovasjonsselskapet Renas AS og Nordavind Invest har også bidratt med kapital på fire millioner – en investering som verdsatte selskapet til 24 millioner kroner.
De jobber nå med å teste ut sensoren hos flere store avfallsaktører i Norge.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.