Fra venstre prosjektleder Thomas Schulzki Teknisk avdeling i Bodø kommune, kommunaldirektør Knut Hernes i Teknisk avdeling i Bodø kommune, daglig leder i Smartsky AS Thomas Dragseth og Edny-Beate Karlsen - prosjektleder Smartsky

Lofoten-gründere landet storavtale med Bodø. Nå ser de mot resten av kommune-Norge

Den Lofoten-baserte startupen Smartsky gikk fra idé til avtale verdt over seks millioner på 15 måneder.

Publisert Sist oppdatert

– Vi skal bygge to løsninger som hver for seg vil ha stor verdi for en kommune, sier gründer og daglig leder i Smartsky, Thomas Dragseth.

– Det første er en smart kjernearkitektur, levert som software-as-a-service. Dette gjør det mulig for også små kommuner å raskt bli smart samfunn, uten store forhåndsinvesteringer. Det andre er en applikasjon som tilgjengeliggjør kritisk data om eiendom og beboere for nødetater før, under og etter utrykning, forteller han videre.

Selskapet ble stiftet i januar 2020, og vant nylig en kontrakt på 6,3 millioner kroner med Bodø kommune for å utvikle en «smart city SaaS» som kan skaleres ut til alle norske kommuner.

Anbudet var et såkalt Innovasjonspartnerskap, hvor norske myndigheter gjennom Innovasjon Norge har tildelt oppdragsgiveren finansiering for å kjøpe inn tjenester som enda ikke er utviklet.

Smartsky har tidligere blitt finansiert av Innovasjon Norge og Sparebank1 Nord-Norges gavefond Samfunnsløftet, og gjør i disse dager sin først emisjon med en rekke engleinvestorer - hvorav mange nordnorske engler.

De neste månedene skal de også gjøre sine første ansettelser.

Brannvesenet først ut

Når Shifter snakket med Dragseth er han i pausen under en workshop med brannvesenet i Bodø. Løsningen til Smartsky skal brukes til å gjøre arbeidet til brannvesenet enda bedre.

Gründer Thomas Dragseth.

Dragseth har selv lang beredskapserfaring fra oljeinstallasjoner offshore.

Det var opprinnelig et prosjekt i regi av Cognite som satte Dragseth på sporet av smart city- teknologi for landbasert beredskap.

– Jeg satt i en brukergruppe som skulle bistå Cognite i å utvikle en digital tvilling av plattformen jeg jobbet på. Da slo det meg at en digital gjenbruksøkonomi av data i offentlige og private bygg vil bidra til å redde liv og verdier, sier Dragseth, som tidligere også har vært i utenlandsoperasjon for Forsvaret og jobbet som røykdykkerinstruktør på Tromsø Sikkerhetssenter.

Bodø som utstillingsvindu

Selskapet regner med å hente mer penger i løpet av de neste 12 månedene for raskere vekst.

– Vi har et unikt utstillingsvindu gjennom Bodø, som har en aktiv og forpliktet strategi for å bli en faktisk smart city, og dette utstillingsvinduet skal vi benytte for å nå mange nye kunder.

Å rette seg mot offentlig sektor, som er kjent for byråkrati og lange beslutningsprosesser, vil ikke Dragseth være med på er utfordrerne for en fersk startup.

– Det var en ganske omfattende anbudsprosess for oss som startup. Konkurrentene våre hadde sannsynligvis et team med erfarne anbudsbesvarere. Det krevde mye og tok nødvendigvis både lang tid og mye av vårt fokus i en periode.

– Vi har akkurat startet arbeidet med Bodø kommune, men opplevelsen til nå er at de virkelig prioriterer arbeidet med å gi oss nødvendig innsikt. De stiller opp med de rette folkene, og arbeidet virker godt forankret i hele organisasjonen. Mulighetene for skalering er stor, hypotesen vår til nå er at norske kommuner ikke er radikalt annerledes fra hverandre og at en SaaS-modell vil fungere bra, sier Dragseth.