Logistikk-startupen Zendera henter millioner: Xeneta-Patrik og Harald Møller inn på eiersiden
Gründer Kim Iversen sikret seg et stjernelag for å løfte produktet ut av lab'en. Det var imidlertid ikke planen for bare noen uker siden.
Zendera har nylig hentet 2,3 millioner kroner fra blant andre Xeneta-gründer Patrik Berglund og investor Jon Grøholdt. Sistnevnte er toppaksjonær i Tise.
Også Harald Møller i Møller Mobility Group sikret seg en eierpost, men skal først og fremst være en rådgiver i selskapet som står bak et "smart transportsystem".
– Alle disse har lang erfaring med logistikk, og Patrik har jo vært gjennom den samme reisen vi planlegger å ta fatt på nå, sier Zendera-gründer Kim Iversen.
Han har tidligere i et intervju med Shifter, fortalt om research-arbeidet før selskapet inntok StartupLab i Oslo for to år siden. Gründeren var med ut i budbilene, satt i ro en tredjedel av dagen og tvinnet tommeltotter.
Zenderas mål ble å effektivisere hele landets budbiler, blant annet ved å øke fyllingsgraden og finne de beste kjørerutene i sanntid.
Så langt har selskapet prioritert utvikling av produktet. Nå har teamet imidlertid også fått en ny kollega i Edvard Nore, tidligere salgssjef i Xeneta og Blueye.
Endret strategi
Nore var blant annet med å bygge opp Xenetas salgsorganisasjon i både Norge og Tyskland. I fjor høst deltok Nore også på Entrepreneur First i Berlin.
– Det å bygge et produkt, har vi vist at vi kan. Nå må vi selge det, sier Iversen.
Det var Nores tidligere sjef og Iversens nåværende investor, Berglund, som sto bak matchingen. Iversen hadde i utgangspunktet ingen planer om å gjøre plass til en dedikert selger ennå. Han var innstilt på å utvide tech-teamet ytterligere.
– Patrik mente det var helt feil, og at jeg heller burde satse kommersielt. Jeg sa først nei, men så tenkte jeg meg om i et par uker og kom frem til at produktet vårt begynte å bli et veldig ferdig produkt på mange måter, sier Iversen.
Avgjørende ydmykhet
Nore fikk melding fra Berglund for knapt to uker siden. Han møtte raskt Zendera-gründeren på "et veldig, veldig stille StartupLab" og tok fatt på jobben denne uken.
På forhånd hadde Nore bestemt seg for ikke å hoppe ut i et nytt prosjekt med mindre han ville bli i fire, fem år. Iversens ydmykhet ble avgjørende.
– Han var veldig klar på at kommersiell vekst ikke var noe han kunne, men ville lære av meg. Det kan også tenkes at Patriks intro gjorde at jeg gikk dit med en positiv innstilling. Han var en fantastisk CEO i Xeneta, og jeg stoler veldig på ham, sier Nore og legger til:
– Den reisen Zendera skal ut på nå, har jeg jo også vært med på før. Så det å starte som "møtebooker" igjen etter fem år, det er veldig gøy, sier han.
Viktig rekkefølge
Så langt har Zendera ti kunder, primært grossister som leverer egne varer til kunder - og som ikke har logistikk som sin kjernevirksomhet.
Planen fremover er å sikre kunder i et stort volum. Deretter rekruttere selgere til en egen avdeling, tidligst i høst. I den rekkefølgen, understreker Nore.
– Rekrutterer du selgere for tidlig, kan du gå på en smell med høye lønninger og folk som ikke får det til, og da synker du veldig fort, sier han.
Han mener det er en typisk felle mange går i; å ansette selgere på et feil stadie i en selskapsreise.
– Store selskaper som Salesforce og Facebook er vant til at kundene kommer av seg selv, men på et tidligere stadie må du ut og banke dører. Det er to helt forskjellige ting, og mange har ikke gjort oppsøkende salg før, sier Nore.
Stor pågang
Zendera får i beste fall drahjelp av nåværende corona-situasjon. Selskapet har allerede merket stor pågang.
– Hjemlevering går jo så det griner nå, og vårt produkt passer perfekt inn. Mange ønsker å effektivisere leveringen, og det kan vi hjelpe med, sier Iversen.
Berglund forklarer i en SMS til Shifter hvorfor han valgte å satse på Zendera.
«Jeg tror gründeren har den skaperevnen, utholdenheten, pågangsmotet og kreativiteten som skal til. Parret med godt, kompletterende talent, tror jeg på at de kan bygge noe som har livets rett.»