Arbeidsmiljø

LOs nestleder til gründerne:
– Bør ha noen grunnkunnskaper om arbeidsmiljøloven

Selv om LO er positive til fleksibilitet, advarer de om at veien til interne problemer er kort for oppstartsbedrifter som mangler regulerte forhold.

Steinar Krogstad, nestleder i LO.
Publisert Sist oppdatert

Markering av arbeidernes dag står kanskje ikke øverst på prioriteringslista i en travel gründerhverdag. Shifter har likevel tatt en prat med LO for å høre hva de tenker om norske startups, hvor mange ofte jobber mer enn 37,5 time per uke.

– Vi ser ofte at virksomheter kommer til et sted hvor man må ha rutiner og systemer. Plutselig er det ikke alle som synes det er like gøy at man sitter sammen i den trange brakka lengre, sier Steinar Krogstad, nestleder i LO. 

Krogstad er opprinnelig tømrer. I tillegg til å ha tilbrakt et langt liv i fagforeningsarbeid er han vararepresentant på Stortinget for Arbeiderpartiet.

– Innovasjon krever ofte at noen tar risiko og satser, så hvor firkantet vil dere i LO at gründere er?

– Det er klart, mange av de som jobber i oppstartsbedrifter er ikke registrert som vanlig ansatte engang. Vi har bestemmelser i arbeidsmiljøloven i dag hvor du kan avtale endringer mer lokalt når du har en tariffavtale på plass. Det er en av de tingene som kan gi mer trygghet og fleksibilitet, sier Krogstad. 

Han tror hvilke krav man har til arbeidsgiver og arbeidsforhold varierer ut ifra hvilken fase man i er i livet. 

– Når man kommer i etableringsfasen, vil folk gjerne ha litt flere rammer. Da får den typen bedrifter (startups) litt mer interne problemer, mener Krogstad. 

LO vil at det skal bli mer vanlig å tegne tariffavtaler enn det som er normen i dag, selv i yrker med lav organisasjonsgrad – som hos programvareutviklere. 

– Her er det noen som starter noe, det er superspennende og interessant. Man jobber døgnet rundt og man har kanskje en forventning om at det skal være noe gyllent der fremme. Så går det en stund og man vil ha litt fastere rammer rundt seg. Det når ofte et balansepunkt hvor man ser at det skulle vært regulerte forhold. Det er ikke så lett å forstå det når man begynner i jobben, sier Krogstad. 

Han peker på at andelen fagorganiserte innen IT er lavere i Norge enn i Danmark og Sverige. 

– For å starte en bedrift bør man ha noen grunnkunnskaper om arbeidsmiljøloven. Det bør ligge noen fordeler i det å ha tariffavtaler, mener Krogstad. 

Han mener også at både gründere og ansatte i startups kan gjøre lurt å innse viktigheten av pensjon, selv om mange kanskje ikke tenker på det på nåværende tidspunkt.

– Legg det fete og kule til side når du får kontrakten

En annen som er opptatt av pensjon er president i fagforeningen Tekna, som har mange medlemmer i startupmiljøet.

– Pensjon og forsikring er de områdene der det er størst utslagseffekt. I tillegg til at man kanskje jobber mer enn 08-16. I startups har man kanskje «1000 hatter på samtidig», i motsetning til en større bedrift med tydelig rollefordeling. Oppsiden er enorme læringsforhold, sier Elisabet Haugsbø, president i Tekna. 

I tillegg til å være leder for Tekna driver hun sin egen startup og kan ikke få sagt nok gode ting om gründere. 

SETT DEG INN I HVA DU FÅR: Elisabet Haugsbø i Tekna ber alle som begynner i en startup sjekke ut hva de nå ikke har av jobbgode, spesielt hvis de kommer fra et stort system.

– Som gründer og startup-ansatt tar du en for laget, for Norge. Du tar en risiko for å bygge opp noe nytt, kanskje Norges neste «unicorn». Det er kjempeviktig fordi vi må andre bein å stå på enn oljen, mener Haugsbø. 

Hun anbefaler alle sine medlemmer, spesielt de som skal begynne i en startup, å få noen med juridisk kompetanse til å ta en kikk på kontrakten.

– Du må legge alt det fete og kule til siden når du får kontrakten, og faktisk lese den. For en ingeniør er det ikke så lett å tolke alt juristspråket, så jeg anbefaler alle våre medlemmer å sende den til juridisk hos oss, sier Tekna-presidenten. 

Haugsbø mener det er viktig å være klar over hva man faktisk får, spesielt hvis man går fra et stort selskap til en liten startup.

– Si at du er med i startupen i 5-6 år og bare får to prosent av lønnen din i pensjon de årene, det er en risiko. Hvis selskapet ikke har penger, kan man kanskje ikke betale mer enn to prosent. Likevel må man sette seg inn i hva man har, og hva man ikke har. Det samme gjelder ulykkesforsikring. Det er noe hvilket som helst annet selskap med ting på stell har. Kommer man fra et slikt selskap til en startup, er du kanskje vant til at alt bare er på plass.

Selv om man kanskje gir slipp på verdifulle ordninger ved å jobbe i en startup, er Haugsbø også tydelig på at det finnes store oppsider. 

– Uansett hva som skjer så lærer du veldig mye, og det tror jeg står sentralt for mange Tekna-medlemmer. Å bygge noe, få det ut i markedet, selge det og skalere det. Det er utvilsomt en fantastisk læringsreise, mener hun.



Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.