DEMO DAY I BERGEN
– Løsningen vil bidra til betydelige energibesparelse og er «spot on» på hva alle bankene trenger
Startupselskapet Vilda ble kåret til beste startup under Demo day i Bergen onsdag og går videre til «100 Pitches» semifinale i Oslo.
Børrea Schau-Larsen (til høyre) og Vilda vant i Bergen. Her sammen med Maria Hanedalen Bøthun fra juryen.
Petter Tran/Innovasjonsuken OPP
– Det er veldig inspirerende og viktig for selskapet. Vi skal ut og hente nye penger om ikke så lenge, og da er det fantastisk å få møte et sånt publikum i Oslo. Det er motiverende, sier gründer og administrerende direktør Børrea Schau-Larsen i Vilda.
Hun var en av 23 som pitsjet sitt selskap under Demo Day i Bergen onsdag. 14 av selskapene kvalifiserte til å konkurrere om en plass i semifinalen til Norges største pitsjekonkurranse, «100 Pitches» i Oslo. Vilda ble valgt ut av juryen.
– Megatrend
– Vilda treffer midt i en megatrend, med regulatoriske drivere. Løsningen vil bidra til betydelige energibesparelser og er «spot on» på hva alle bankene trenger og ingen har løsning for det. Og ikke minst, de har mangfold i teamet, uttalte juryen i begrunnelsen.
Disse var i juryen: Maria Hanedalen Bøthun i DNB, Erlend Waaler i StartupLab, Fredrik Harloff i GC Rieber og Karina Halstensen Birkelund i Farvatn.
Vilda er en plattform som forbinder banker med huseiere og håndverkere. Målet er å gjøre det lett og lønnsomt for folk å gjøre hjemmene sine mer energieffektive.
– Her på Demo Day er det like god stemning som på Brann stadion, utbrøt Schau-Larsen da hun tok imot hyllesten for en fullsatt sal på Marineholmen.
– Og nå skal gullet hem, spurte prisutdeler Ove Gjelsvik i VIS - Vestlandets innovasjonsselskapet.
– Gullet skal hem, svarte Schau-Larsen til jubel fra salen.
Bare én prosent oppfyller kravene
Schau-Larsen har bakgrunn fra Schibsted. For snaue to år siden startet hun opp Vilda sammen med innovasjons- og investeringshuset Skavl.
– Målet vårt er å gjøre det mulig og enklere enn i dag å gjøre hjemmene sine energieffektive. Folk i Norge er godt kjent med ENØK, men det vi ikke er så godt kjent med er at EU har bestemt at innen 2050 så må absolutt alle bygg, både privatboliger og næringsbygg, være energimerke A. I Norge er det kun én prosent av privatboliger som har det i dag.
D-krav om ti år
Hun forklarer hva EU har gjort for å sikre gjennomføring av dette.
– Det EU har gjort smart er å legge krav på finans gjennom EU-taksonomien. Folk trenger penger for å gjøre oppgraderinger, og bankene blir holdt ansvarlig for om de klarer å gjøre boligporteføljen sin grønnere. I dag vet vi at reguleringen kommer, den vil komme i 2025. Allerede i 2033, altså om ti år, så må alle ha løftet boligen sin til energimerke D, forklarer Schau-Larsen.
Hun tror de økonomiske intensivene vil endres når reguleringene er på plass.
– I dag blir du belønnet om du har en energieffektiv bolig. I fremtiden tror vi at du vil få en dårligere rente om du ikke klarer å tilfredsstille de kravene. Dette handler om smart boligøkonomi.
Samarbeid med Sparebanken Vest
Vilda har i dag et samarbeid med Sparebanken Vest, der de jobber for å lettere kvalifisere kunder for grønne boliglån.
Energi er ikke et nytt felt for Schau-Larsen. Hun har nær kjennskap til på Solstrand Hotel & Bad i Bjørnafjorden kommune utenfor Bergen. Hotellet ble bygget av statsminister Christian Michelsen i 1896 og har vært i Schau-Larsen sin familie i snart hundre år.
– Jeg har fått energieffektivisering inn med morsmelken fra Solstrand. Vi har jobbet med det siden 80-tallet. Hotellet er over 125 år gammelt, og har energimerke B. Målet er å løfte det til en A til neste år. Det viser at det er mulig, sier Schau-Larsen.
Når reguleringene kommer på plass, må bankene kunne dokumentere hvordan de jobber med å gjøre boligporteføljene sine grønnere.
– Disse dataene er ikke lett tilgjengelige i dag. Dette vil vi gjøre tilgjengelig på plattformen vår, sier Schau-Larsen.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.