Helseteknologi

Måtte kjøpe ut investor for å redde selskapet:  – Det har vært krevende

Lifekeys-gründer Gudmundur Ebenezer ønsket ikke selge selskapet. Nå har selskapet for første gang nådd 10 millioner kroner i omsetning. 

Gründer Gudmundur Ebenezer i Lifekeys.
Publisert

Lifekeys er et oppstartsselskap i Bergen som tilbyr psykologtjenester på video. 

Shifter har fulgt selskapet siden oppstart i 2017 - da gründer Gudmundur Ebenezer vant én million under Startup Extreme gjennom Angel Challenge. 

Lifekeys er et oppstartsselskap i Bergen som tilbyr psykologtjenester på video. 

Shifter har fulgt selskapet siden oppstart i 2017 - da gründer Gudmundur Ebenezer vant én million under Startup Extreme gjennom Angel Challenge. 

I begynnelsen av 2024 fikk gründeren vite at den største eksterne investoren, Infocapital, ønsket seg ut av selskapet. Det islandske investeringsselskapet investerte i 2022, men ville ikke lenger satse på digital helse. 

– Vi kunne solgt selskapet til en ekstern kjøper, men det var helt uaktuelt for meg. Vi ser et enormt potensial i løsningen vår, og vi elsker arbeidet vi gjør. Vi er glade i kundene våre og hadde mer å bevise, sier Ebenezer. 

Løsningen ble at Ebenezer tok opp et lån for å kjøpe tilbake aksjene. 

Lifekeys er et av en rekke oppstartsselskaper som jobber med å forbedre folks psykiske helse. Mepo kobler pasienter med psykologer, Norse Feedback har utviklet en programvareløsning for kartlegging av mental helse og My Moods holder på å lage en app for å trene «mentale muskler». 

Kjøpte tilbake 20 prosent 

Infocapital hadde en 20 prosent eierandel, som de betalte 500.000 euro for i 2022. Ebenezer vil ikke si hvor mye han måtte ut med for å kjøpe aksjene tilbake.

Samtidig ble det konvertible lånet som ble gitt av en rekke engleinvestorer i forbindelse med Angel Challenge, kjøpt opp av en ny investor og konvertert til aksjer tilsvarende fire prosent av selskapet.

– Det ga oss ro og friheten til å styre retningen selv. Vi har gjort justeringer, slanket teamet og fokusert alt på å bygge et produkt som faktisk virker, sier Ebenezer. 

– To millioner i pluss  

Samtidig som daværende investor ble kjøpt ut av selskapet i fjor sommer, foretok Lifekeys også nedskjæringer for å kutte kostnader. Selskapet gikk blant annet fra syv til fem ansatte. 

– Etter et krevende 2023 med restrukturering, tydeligere prioriteringer og færre satsingsområder, økte Lifekeys både omsetningen og marginene i 2024. Kombinert med kostnadskutt og kundeorientert produktutvikling har det bidratt til at selskapet nå er lønnsomt og i posisjon for videre skalering, sier Ebenezer. 

– For første gang har vi en omsetning over 10 millioner kroner og foreløpige tall viser et driftsresultat før avskrivninger på to millioner i pluss, sier Ebenezer. 

Da selskapet startet opp, gikk det i psykologtimer på video. Nå har selskapet utvidet repertoaret til å inkludere psykologiske tester, deriblant en test for  motstandsdyktighet (resilience), og tilbyr dette til bedriftsmarkedet.  

– Vi startet med psykologtimer, men det dekker bare én del av behovet. Det vi har utviklet nå, er en digital løsning som kombinerer psykologiske tester, læringsprogrammer og verktøy for å bygge mental robusthet i arbeidslivet, sier Ebenezer. 

Skal styrke selvledelse 

Løsningen skal hjelpe ansatte og ledere å trene mentale ferdigheter som styrker selvledelse, fokus og emosjonell kontroll.

– Mange virksomheter snakker om trivsel og psykisk helse, men fokuset blir ofte for passivt. Ivaretakelse i seg selv er ikke alltid det som trengs. Mange ansatte trenger heller utfordringer i riktig dose, strukturert egenutvikling og verktøy som gjør dem mer robuste i møte med reelle krav. Vi tilbyr et konkret treningsverktøy for mental kapasitet og selvledelse som folk faktisk bruker, og som ledere får verdifull innsikt fra, sier Ebenezer. 

Løsningen selges som en abonnementstjeneste til små og mellomstore bedrifter, aktører i maritim sektor, kommuner og gjennom partnerskap med forsikringsselskaper. 

– Krevende og lærerikt

– Vi har kunder i flere land allerede og skal fortsette å vokse. Samtidig utvikler vi nå AI-baserte funksjoner i plattformen som gir smartere forslag og innsikt for både ansatte og ledere, sier Ebenezer. 

– Hvordan står det til med din egen motstandsdyktighet etter prosessen dere nå har vært gjennom? 

– Det har vært et krevende, men også utrolig lærerikt år. Vi har måttet leve det vi lærer bort, og det har gjort oss sterkere. Vi er blitt eksperter på motstandsdyktighet, ikke bare faglig, men i praksis, sier Ebenezer. 

 Å kombinere dialog med eksterne eiere med utvikling av selskapet og produktet, tok mye tid og ressurser. Han forteller at friheten nå, etter å ha kjøpt tilbake aksjene, gjør at de kan fokusere alt på å utvikle produktene videre. 

– Hva blir viktig for at selskapet skal lykkes fremover? 

– Det viktigste for oss nå er å holde fast i det som virker, tydelig prioritering, kundeorientert produktutvikling og skalerbar distribusjon. Vi har funnet en modell som både gir verdi for kunden og kan bygges lønnsomt, men vi må bevise at den fungerer i større skala.