gründer
Måtte lære å gå på nytt: Nå blir hun gründer for å hjelpe andre
Tidligere i år gründet Eline Hørte HelseCurve. Hun landet den første investoren på rekordtid.
Som 13-åring fikk Eline Hørte påvist sykdommen skoliose. Hun har gjennomgått to store operasjoner, og har satt inn 28 skruer og to metallstenger på hver side av ryggraden.
– Ingen barn skal måtte oppleve så sterke smerter. Jeg måtte lære meg å gå på nytt og falt utenfor skole og utenfor normalen, sier Hørte.
Etter å ha hatt en hverdag preget av sterke smerter gjennom halve livet, er det én spesiell grunn til at hun blir gründer.
– Jeg ønsker å utgjøre en forskjell. Jeg vil hjelpe andre som lever med bekymringer, traumer og smerter rundt egen helse og sykdom.
Foreløpig holder hun kortene tett til brystet når det gjelder hva selskapet skal tilby. Men sier dette til Shifter:
– Vi skal kombinere empati og forståelse med teknologi og forskning på en måte som ikke er blitt gjort før. Vårt mål er at mennesker med smerter skal kunne forstå, formidle og lindre smertene sine på en bærekraftig måte, sier Hørte.
Hun beskriver det som et verktøy for barn, og også voksne, som har langvarige smerter.
I Brønnøysundregisteret står dette om selskapet «utvikling av helseplattformer, informasjonsdeling og rådgivning knyttet til muskel- og skjelettlidelser, samt investeringer og annen virksomhet som står i forbindelse med dette».
– Selskapet bygger på egenskaper jeg selv har opparbeidet meg, med tanke på livserfaringer jeg har. Sykdommen har føltes urettferdig og er utfordrende, men det har også gitt meg egenskaper, kunnskap og innsikt som mange andre kanskje ikke har, sier Hørte.
Seriegründer Axel E. Bentsen sitter i styret i selskapet, etter at hans fetter Kennet Bentsen sitt familieinvesteringsselskapet Louie Investor har gått inn som investor i HelseCurve.
Shifter har tidligere skrevet om Bentsen som var en av gründerne i Urban Sharing. Nå jobber Bentsen med direkteinvesteringer i Louie Investor.
– Eline og HelseCurve kom til oss via en bekjent og pitchet ideen sine. Vi pleier ikke investere i så tidlig-fase, men Eline har pågangsmot, kapasitet og klarsyn som går langt fordi det man kan forvente av en på hennes alder. Hun er av typen som fortjener en sjanse, for hun kommer til å levere. Dette blir nok ikke det siste selskapet hun bygger, sier Bentsen.
– På vei til å bli en unik tjeneste
– HelseCurve er på vei til å bli en helt unik tjeneste for det man vel kan si «dessverre» er et veldig stort marked, dessverre, siden målgruppen er de med kroniske smerter, sier Bentsen.
Hørte tror hennes egne erfaringer har styrket hennes empati og forståelse for andre som strever med smerte og ubehag, i tillegg til at hun er blitt vant med å lære ting på egenhånd.
– Jeg klarte ikke sitte fysisk på skolen på grunn av smerter, så jeg har vært min egen lærer siden jeg var 13. Jeg er vant med å strukturere og tilegne meg ny kunnskap på egenhånd. Det ser jeg er en stor fordel nå som gründer. Jeg har en veldig strukturert hverdag og hver kveld jeg legger hodet på puten har lært minst én ny ting, sier Hørte.
– Hvordan har det påvirket deg å være din egen lærer?
– Det har gjort meg mer selvstendig, reflektert og løsningsorientert. Jeg stoler på at jeg fikser det på egenhånd. Jeg har klart meg godt selv om jeg ikke har hatt de samme nettverkene som er vanlig å ha som ungdom.
– Hva har du lært?
– Det viktigste er at man aldri skal gi opp. Jeg har hatt unormalt mange grunner til å gi opp, og opplevd mye motgang. I stedet har jeg valgt å bruke utfordringene som en drivkraft Jeg prøver å alltid se mulighetene i stedet for begrensningene - og det tror jeg definerer meg litt som gründer.
Før og parallelt med selskapsbyggingen har Hørte deltatt som brukermedvirker i en rekke forskningsprosjekter og sitter i styret i ulike pasientorganisasjoner. Hun kjenner helsevesenet og tilbudet til pasientgruppen godt etter ti år som kronisk syk.
– Selvfølgelig har det vært beintøft
– Hva har vært det vanskeligste med å ha sykdommen?
– Den fysiske smerten er én ting, men den emosjonelle smerten er vanskelig. Det å falle utenfor, bli isolert og føle på mye ensomhet. Selvfølgelig har det vært beintøft. En hverdag med mange vonde dager. Men jeg har alltid tenkt at «da lærer jeg noe av dette også», og «hvis jeg får til dette her, så får jeg til det meste annet også».
– På hvilken måte ønsker du å hjelpe andre?
– Jeg mener dem som er i en situasjon som min må ha mulighet til å følges bedre opp. Mange barn og unge som har kroniske sykdommer, burde hatt flere å lene seg på. Ingen skal måtte føle seg alene i en slik situasjon.
Hun synes det er både utfordrende og litt skummelt å bygge selskap, men forteller at hun har vært heldig.
– Jeg har fått en stor etablert investor med, og lært mye av han. Han fikk jeg med etter min første og eneste pitch så langt, sier Hørte.
– Investor med på første og eneste pitch, det tror jeg ikke er så vanlig?!
– De fortalte at de har troen på meg.
– Kombinasjonen Eline som person ,og en forretningsidé som løser et svært reelt problem hun har helt unikt utgangspunkt for å forstå, gjorde at vi ville gi det en sjanse og bidra med både litt penger, men også litt «lostjeneste» i starten, sier Benten.
Føler hun stikker seg ut
Hørte føler hun stikker seg litt ut som gründer.
– Jeg er kvinne, ung og så har jeg den historien jeg har. Man ser kanskje ikke så mye av det? Jeg tror det gir meg både utfordringer og muligheter som ikke alle andre har.
– Hva er målet ditt?
– At alle som lever med langvarige smerter skal oppleve at de har en fullverdig helsetilstand - hvor de kan ha en hverdag fylt med håp, mestring og mening fremfor smerter, ubehag og ensomhet. Jeg ønsker å gi dem verktøyene de trenger for å føle seg styrket i møte med utfordringene sine. Langvarige smerter er et stort problem, som bare er økende, sier Hørte.