Medieklyngen får ti millioner til tech-løft mot desinformasjon

Agenda Vestland støtter Medieklyngen sitt prosjekt Reynir - der målet er å bekjempe falske nyheter. 

Får millionstøtte: Siren Sundland i Agenda Vestland støtter Medieklyngen og Prosjekt Reynir. Her sammen med Helge O. Svela fra Medieklyngen.
Publisert

Agenda Vestlandet har tildelt ti millioner kroner til Prosjekt Reynir. Prosjektet har som formål å utvikle og spre teknologi som lar mediehus merke innhold, slik at det blir lettere for folk å skille ekte fra falskt på nett, skriver Medieklyngen i en pressemelding. 

– Agenda Vestlandet vil at prosjektene vi støtter skal bidra til en bedre framtid. Her treffer Prosjekt Reynir blink. For hvis vi i fremtiden ikke kan stole på det vi ser, og enes om grunnleggende fakta, da har vi som samfunn et alvorlig problem, sier styreleder i Agenda Vestlandet, Siren Sundland i pressemeldingen. 

Agenda Vestlandet er en allmennyttig stiftelse opprettet av Sparebanken Vest.

– På Vestlandet står medieteknologien sterkt, i tillegg til at vi har tunge akademiske institusjoner og flere store mediehus. Vi er spente på å se hva som kommer ut av dette prosjektet, og resultatene dette kan være med på å skape på sikt, sier Sundland.

Merker redaksjonelt innhold 

Prosjekt Reynir tar utgangspunkt i C2PA-teknologien, som lar redaksjoner ta i bruk en form for opphavsmerking av innhold. Dette gjør det mulig for vanlige folk å selv undersøke hvor og hvordan bilder er skapt, og hva som har skjedd med dem før de når mobilskjermen til mediebrukeren, opplyser Medieklyngen. 

Svela forklarer at teknologien kommer som et svar på fremveksten av generativ kunstig intelligens, som gjør det mulig å lage store mengder realistiske – men falske – bilder og videoer raskt og billig. 

– Generativ kunstig intelligens gjør at vi står overfor et angrep av falske nyheter, og aldri har vi vært mer sårbare. Prosjekt Reynir gir oss motstandskraft. Derfor er det svært gledelig at pengene fra Agenda Vestlandet nå lar oss sette ytterligere fart på dette arbeidet, sier Helge O. Svela, daglig i Media City Bergen, også kjent som Medieklyngen.

Internasjonalt samarbeid 

Prosjekt Reynir er en del av et internasjonalt samarbeid bestående av blant annet BBC, The New York Times og Microsoft som jobber med å videreutvikle C2PA-teknologien som danner grunnlaget for innholdsmerkingen.

 I Norge er blant annet Schibsted, NTB, TV 2 og Faktisk med på samarbeidet.

Agenda Vestland har til nå støttet et forprosjekt med to millioner kroner. Prosjektet som Medieklyngen nå får støtte til skal vare frem til sommeren 2026. 

Prosjektets langsiktige mål er at hele den norske mediebransjen skal ta i bruk innholdsmerkingen. De første medieteknologiselskapene jobber nå med å implementere teknologien og Svela tror de vil ta den i bruk i løpet av 2024. 

– Desinformasjon skapt av kunstig intelligens er ikke et medieproblem – det er et demokratisk problem. Prosjekt Reynir er et løft for våre digitale motstandskraft, og vi inviterer hele medie- og medieteknologibransjen i Norge med på dette viktige prosjektet, sier Svela.

Han mener også andre deler av samfunnet bør ta teknologien i bruk, og viser til at Det hvite hus har signalisert at de er interessert i å bruke C2PA-teknologien for å sikre sin kommunikasjon til befolkningen.

Trekkes frem som største trussel 

Medieklyngen viser til at ifølge World Economic Forums Global Risks Report 2024 er misinformasjon og desinformasjon den største trusselen i verden på kort sikt, rangert foran ekstremvær og krig. 

– Fremveksten av generativ AI er en sentral del av denne trusselen. De nye verktøyene lar hvem som helst skape realistiske – men falske – bilder og videoer, kun ved å skrive noen ord inn på en nettside. Verken penger eller tilgang på teknologi er lenger en hindring for å skape deep fake-videoer der statsledere eller andre offentlige personer blir imitert, sier Svela. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.