RESULTAT
Meldte om kommersielt gjennombrudd, men fikk lavere inntekter
Robotikkselskapet Remora innvilget seg selv noen ekstra måneder på å nå lønnsomhet. Nå er startupen sikker på sorte tall neste år - og kraftig økning i omsetningen.
Årelang erfaring med utvikling av systemer for oljenæringen ble nyttig da Leiv Midthassel bestemte seg for å hoppe av og gjøre noe annet i 2016, i kjølvannet av oljekrisen. Han rettet blikket mot en annen stor norsk eksportnæring, hvor mange av utfordringene overlappet de han sto overfor i sin tidligere karriere.
Resultatet ble Remora Robotics, et selskap som spesialiserer seg på rengjøring av merder og noter for oppdrettsselskaper. Stavanger-selskapet utvikler roboter som forenklet kan sammenlignes med robotstøvsugere- eller gressklippere, som riktignok er proppfull av sensorer - og kan klatre.
På tampen av 2021 rapporterte selskapet om sin første kommersielle kontrakt. Den nylig offentliggjorte årsrapporten viser imidlertid at dette kommersielle gjennombruddet ikke ga umiddelbar uttelling på verken topp- eller bunnlinjen. I fjor dro selskapet inn 1,74 millioner kroner - ned fra nesten 2,6 millioner kroner året før.
Driftsresultatet svekket seg fra et underskudd på en knapp million til minus 1,58 millioner kroner i samme periode.
Utsettelse
Daglig leder Brage C. Amundsen holder likevel fast på at selskapet har fått fotfeste i markedet.
– Fjoråret var stort sett utvikling for oss. Vi har videreutviklet roboten fra prototype til en fullskala kommersiell versjon, sier Amundsen til Shifter nå.
– Hvordan forklarer du utviklingen i topplinjen etter deres «kommersielle gjennombrudd»?
– Det forklares med at vi valgte å ta litt lenger tid for å optimalisere roboten. Kontraktene vi hadde da, har vi fremdeles. Fra og med juli skal vi sette ut 20 roboter med Mowi. Så det var bare en utsettelse av planen.
Hodet over vann neste år
Av årsrapporten går det frem at Remora forventer å utvide kundeporteføljen og dermed produksjonen av roboter vesentlig i løpet av andre halvdel av 2023.
Det skrives blant annet at selskapet nå jobber ut ifra en forventning om å omsette for 11,8 millioner kroner i år, og deretter gjøre et byks til 66 millioner kroner i 2024.
– Målsetningen er minimum 30 roboter i år. Foreløpig har vi en kontraktsdekning på 28, så vi håper og tror at det blir mer enn det. Og så har vi et mål om 100-150 roboter neste år.
Denne planen vil ta selskapet til lønnsomhet i 2024, forteller Amundsen.
– Vi hadde en målsetning om lønnsomhet i år, men vi og investorene våre innvilget oss selv noen måneder ekstra, sier han.
Frisk kapital på vei inn
For å komme dit, trenger selskapet imidlertid mer kapital enn det Remora i dag har stående på konto.
Samtidig som den første kontrakten med Mowi ble gjort kjent i 2021, hentet selskapet inn fem millioner kroner fra både norske og internasjonale investorer. Dette var imidlertid kun en mellomrunde i påvente av en større kapitalinnsprøytning, fortalte Amundsen til Shifter i den sammenheng. Den skulle være på opptil 30 millioner kroner og skje i løpet av høsten 2022.
I stedet sikret selskapet seg et konvertibelt lån fra eksisterende investorer. Amundsen forteller at de for øyeblikket er i en emisjonsprosess.