politikk
Mens EU regulerer, kaster Silicon Valley seg inn i lobbykampen
Europeiske og amerikanske myndigheters forsøk på å regulere teknologien møter motstand i Silicon Valley.
Nå hardner kampen til, og denne uken ble det flere trefninger mellom partene.
- Tirsdag ble det klart at EU åpner sak mot Elon Musks X for manglende kontroll på hatefulle ytringer.
- Og mandag så Adobe seg tvunget til å avblåse oppkjøpet av design-plattformen Figma på grunn av manglende evne til å tilpasse seg europeiske konkurransekrav (Selv om investorer og ansatte håpte på en exit, kan Adobe også ha sluppet å gjennomføre det som objektivt sett anses som et dyrt kjøp).
I bakgrunnen vaker EUs nye regulering på AI-området, kjent som AI Act. Regelsettet tar sikte på å sikre pålitelig AI-utvikling og bruk (se faktaboks), men er også blitt møtt med betydelig kritikk fra tech-bransjen.
Meltwater-gründer Jørn Lyseggen har ikke noe imot regulering, men uttalte til Shifter nylig at han synes fremgangsmåten fra EU på dette området er feilslått
– Ja, det er både veldig trist og veldig skummelt. Jeg oppfatter at man regulerer noe man ikke forstår. Nå blir det tilfeldig hvordan det slår ut og konsekvensene blir veldig uoversiktlige, sa han og uttrykte bekymring for den langsiktige effekten på techutvikling i regionen.
Det har lenge brygget opp til kamp mellom tech og myndighetene. Allerede da Amazon-gründer Jeff Bezos kjøpte Washington Post, ble det spekulert i motivasjonen bak: Kunne det være at han ikke bare ville redde en dødende industri, men også være bedre posisjonert i en potensiell antitrust-kamp med myndighetene?
Google må betale 7,3 milliarder kroner for monopolvirksomhet
Google har vært anklaget for monopolvirksomhet, og en føderal jury slo i forrige uke fast at konkurransehindringer i Googles Android-appbutikk har rammet brukere av smarttelefoner og utviklere.
Nå er det, ifølge NTB, klart at søkegiganten må betale 630 millioner dollar til et forliksfond for kunder og 70 millioner dollar til et fond som amerikanske delstater skal ta i bruk. Summene tilsvarer til sammen knappe 7,3 milliarder norske kroner. Forliket må godkjennes av en dommer.
Støtter «pro-tech»-kandidater
Marc Andreessen i VCen A16z (tidligere Andressen Horowitz) har også uttrykt økende misnøye med medienes tech-dekning som han synes er for negativ. Nå har han og partner Ben Horowitz kunngjort en strategisk endring for å støtte pro-teknologi kandidater over hele USA.
I tråd med dette har de annonsert et bidrag til Fairshake PAC, en politisk handlingskomité (Political Action Committee) som fokuserer på å velge ledere som støtter veloverveid kryptovaluta-regulering, balansert mellom innovasjon og forbrukerbeskyttelse.
Horowitz påpeker at det er en kamp i Washington om fremtiden til blockchain-teknologi. Noen politikere ønsker å forby den, mens andre mener den ikke bør ha noen restriksjoner. Begge disse synspunktene kan hindre teknologiens fulle potensial og evne til å reorientere internettets fremtid bort fra store teknologiselskaper til vanlige brukere, hevder han i et innlegg på egne nettsider.
Ifølge Horowitz er den eneste måten å motvirke lobbyvirksomheten fra store banker og teknologiselskaper å demonstrere at krypto og blockchain også kan være en kraft. Dette involverer to deler: koalisjonsbygging og innsamling av midler for å støtte saken.
Formålet med Fairshake PAC skal være å samle ansvarlige aktører i web3 og krypto for å fremme klare regler som støtter amerikansk innovasjon, samtidig som man holder uærlige aktører ansvarlige.