resultat

Mer enn halverte inntektene i fjor: Ably Medical skalerer ned i påvente av godkjenning

Godkjenningsprosessen i EU drøyer for det norske selskapet som selger sensormatter til sykehus. Den nye sjefen tror på salgsstart i 2024.

Administrerende direktør Mikkel Ingstrup i Ably Medical.
Publisert Sist oppdatert

Det er ingen hemmelighet at det tar tid å utvikle nye produkter innen medisinsk teknologi (medtech). I tillegg må man vente lenge på godkjenning fra EU før produktene kan gå ut i markedet. 

Ably Medical fra Ålesund startet i 2016 med å utvikle smarte senger til bruk på sykehus. Siden har de gått vekk fra å lage sengene selv og fokusert på sensormatter og software i stedet. I dag har de to ulike produkter:

  • 1. «Lyng One» er en pakke som inneholder sensormatter som legges under madrasser på sykehussenger og måler ulike helsedata, et system som kommuniserer disse dataene til sykehusets system, backend systemer og installeringen av alt dette på sykehuset. 
  • «Lyng OEM» er også en sensormatte, men denne er spesialtilpasset smarte sykehussenger fra selskaper som blant annet Malestio, en italiensk produsent som Ably Medical samarbeider med i dag. 

Sensormattene tar liten plass og merkes ikke av pasienten. De måler alt fra hjerterytme og respirasjonsfrekvens til hvor mange ganger pasienten reiser seg fra sengen eller hvor mye de beveger seg. 

Skalerte ned for å overleve ventetiden

Da Shifter i fjor skrev at Autostore-gründeren investerte millioner i Ably, fortalte daværende daglig leder og gründer Kjell-Are Furnes at selskapet snart var i mål med en seig godkjenningsprosess, og var klare for neste fase.

Halvannet år senere venter imidlertid selskapet fortsatt. I mellomtiden skal de gjøre det de kan for at pengene strekker til, ifølge administrerende direktør Mikkel Ingstrup. Han startet som teknologisjef i selskapet så sent som i desember 2022, og rykket før sommeren opp til toppjobben da nevnte Furnes gikk ut for å starte et nytt prosjekt. 

– I 2023 har vi nedskalert slik at driften er mer bærekraftig på sikt. Vi kan ikke bruke alle pengene våre nå, sier han.

– I 2024 ser vi for oss å virkelig begynne å generere inntekter fra salg. Da skal vi «go to market» med hovedproduktet vårt, som blir en klasse 1 medisinsk enhet. 

Det er denne klassifiseringen som er enklest å få, forklarer han. Selskapet jobber også med klasse 2B for produktet, men det blir ikke før i 2025 grunnet lang ventetid i godkjenningsprosessen.

Klassifisering av medisinsk teknologi

  • Klasse 1-godkjenningen er enklere å få. Denne er for medisinske apparater som har en lav til moderat risiko for brukeren/pasienten. Ofte er det snakk om sensorer og apparater som registrerer og måler helsedata.
  • Klasse 2b tar derimot lenger tid, og gjelder produkter som er mer inntrengende og medfører en høyere risiko for pasienten. Denne godkjenningen behøver Ably Medical ikke for første versjon av Lyng One, men for andre funksjoner de vil introdusere i neste versjon. Blant annet utvikler selskapet en app som skal gi informasjon og bedre arbeidsflyt for helsepersonell.

Fra regnskapet kommer det frem at Ably mer enn halverte både inntekter og kostnader fra 2021 til 2022. Inntektene gikk fra nesten 17 millioner kroner til 7,6 millioner kroner, hovedsakelig grunnet færre offentlige tilskudd. Kostnadene ble kuttet fra 38 millioner kroner til 18 millioner kroner.

– Vi har en lavere «burn rate» enn tidligere. Og så fikk vi heldigvis støtte fra Innovasjon Norge nå nylig. 

Fra Innovasjon Norge fikk Ably 15 millioner kroner i vår. Resten av inntektene kommer fra Skattefunn, utleie av kontorlokaler og andre mindre driftsinntekter. 

Henter penger

– Skal dere hente penger i 2023?

- Ja. Vi har allerede fått inn en del - mellom 20,6 millioner kroner. I tillegg får vi kapital fra banklån, sier han. 

Ingstrup forklarer at de fremover jakter kapital fra VCer innen medtech-bransjen.

– Med medtech-VCer får man et mye bedre nettverk i bransjen og god innsikt i markedet. Vi jobber nå med pitchen vår til medtech-sektoren. 

Få norske samarbeid

Ably Medical fortsetter dessuten sine samarbeid med flere tyske sykehus. I Tyskland er det målfestet av regjeringen at alle sykehus skal være heldigitalisert innen 2025. Derfor er Tyskland et svært attraktivt marked for Ably. 

I Norge samarbeider Ably Medical kun med det lokale sykehuset i Ålesund. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.