easeekrisen

Millimetermann til redningen: «Easee hadde nok aldri gått på en slik smell med Erik som sjef»

Erik Fossum Færevaag har vært konsulent for det kriserammede ladeselskapet og har nære bånd til den viktigste investoren. Storfavoritten til å ta over for Jonas Helmikstøl er opptatt av detaljene, og alltid litt redd for at noe kan være feil.

Erik Fossum Færevaag var rockestjerne-gründer i Disruptive Technologies.
Publisert Sist oppdatert

I forrige uke ble det kjent gjennom Dagens Næringsliv at Erik Fossum Færevaag skal være favoritt til å ta over sjefsstolen i Easee etter Jonas Helmikstøl. 

Det viste seg også at Disruptive Technologies-sjefen har bidratt som konsulent i Easee siden februar, da nyheten sprakk om at de svenske tilsynsmyndighetene var misfornøyd med hvordan det norske selskapet hadde utformet sine elbilladere. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

For de av oss som kjenner nettverket rundt både Erik Fossum Færevaag og Easee, vil ikke en slik utnevnelse komme særlig overraskende. 

Disruptive-sjefen har vært godt likt som CEO i beitetech-startupen Nofence, men hans status som «interim» har jo samtidig vitnet om at han så på det som en mellomlanding. Nofence har jaktet på en mer permanent sjef, og Fossum Færevaag har således vært «up for grabs».

Fellesnevneren

Men det er mer enn som så. Nylig publiserte Shifter en artikkel som viste de nære båndene mellom Fossum Færevaag og Easee-eier Wiski Capital. Investeringsselskapet som drives av Øystein Skiri, matet med cash av laksemilliardær Gustav Witzø, var en av de første investorene i Disruptive Technologies.

Selv om selskapet ennå ikke har blitt noen stor vinner for Wiski, og gründeren etterhvert har blitt byttet ut som sjef, er det en kjent sak at Skiri har stor sans for Erik Fossum Færevaag.

Storfavoritten til å bli ny sjef i Easee sies å ha helt ekstreme ferdigheter innenfor mikroelektronikk, og var en av seriegründer og investor Geir Førres viktigste brikker da han bygget opp og solgte milliardselskapene Chipcon og Energy Micro

I en situasjon der Easee har blitt «arrestert» av tilsynsmyndighetene for å ha vært omtrentlig med millimeterne i forhold til standarden, vil nok noen mene at et teknologi-geni med sterk interesse for de aller minste detaljene er det som nå må til for å bygge opp tilliten hos kunder og investorer.

Nøye, nøye, nøye

Shifter har forsøkt å få Erik Fossum Færevaag selv i tale, men naturlig nok ønsker han ikke å si noe om hvorfor han passer i en eventuell ny sjefsjobb hos Easee, før det er offisielt fra selskapets side. Vi har fått et høflig nei på sms. 

Fullt inneforstått med at våre kolleger i finanspressen kan ta feil, og at to pluss to ikke alltid er fire i startupverdenen, har vi likevel snakket med en referanse som kjenner Færevaag som gründer meget godt. Riktignok ganske inhabil, men han mener uansett at Easee har funnet en perfekt kandidat, hvis det skulle være tilfelle.

– Easee hadde nok aldri gått på en slik smell med Erik som sjef. Derfor er han også en veldig god mann hvis han orker å bruke tiden sin på å ordne opp i dette. Da ser han på det som en utfordring, som en ny kjeller å grave ut, sier Jarle Kvamme - finansprofilen fra Nordea, Norne Securities og FourPhase som Erik Fossum Færevaag overtalte til å bli med som medgründer og senere CFO i Disruptive Technologies.

Rockestjerne i tech

Grave hva da, sa du? Jo da, det var den lettere uendelige og utmattende oppgaven å spa ut en kjeller under huset sitt Færevaag var opptatt med de siste årene før han møtte sin medgründer Jarle Kvamme. I tillegg til å utvikle en frimerke-stor sensor for temperaturmåling med en banebrytende batterilevetid på over 15 år. 

– Hvis noen sier at noe er umulig, så gjør han det. Han er en stayer, sier Kvamme, som viser til både jobben med kjelleren og utviklingen av sensoren.

Færevaags ekstreme teknologiferdigheter og iherdighet, kombinert med Kvammes erfaring med å hente store penger og se kommersielle muligheter, gjorde Disruptive Technologies til et av de heteste oppstartsselskapene i det norske økosystemet fra 2015 og noen år utover. Investorene køet for å gå inn i det som ble spådd å bli et globalt tech-eventyr. I første omgang kom det inn norsk kapital, som nevnte Førre og Skiri, men også Norselab, Ubon Partners, Ferd og senere Nysnø. 

De to gründerne var imidlertid også på rundtur i Silicon Valley der de fikk innpass hos noen av klodens heteste risikokapitalister, og hadde møter med blant andre Andreessen Horowitz og Kleiner Perkins.

– Erik har investor-appell. Etter å ha vært sammen med ham litt, vil du gjerne være med på det han skal gjøre. Vi fikk et enormt medietrykk, og følte oss som startup-rockestjerner, sier Kvamme, som var finansdirektør fra 2015 til 2018. 

Ut av Disruptive

De siste årene har det imidlertid vært stille fra Fossum Færevaag, og det har vært lenger mellom de gode nyhetene fra Disruptive Technologies, og hypen har definitivt lagt seg. Etter hvert overlot gründeren toppjobben til en ny sjef, nederlenderen Raoul Wijgergangs. Shifter har ingen inngående detaljer om hva Færevaag manglet, men gründeren selv sa noe generelt at han ønsket å overføre ledelsen av selskapet til en person med sterkere internasjonal og kommersiell erfaring.

Nederlenderen holdt i noen måneder før han ble uenig med styret, og erstattet med nåværende administrerende direktør Bengt Lundberg. Fossum Færevaag, som først hadde gått over i en underordnet rolle som strategisjef i Disruptive Technologies, forsvant også helt ut, og dukket etter hvert opp som interim-sjef hos Nofence.

– Det er litt stille, men det er jo ikke fordi han ikke lykkes, han er bare opptatt med å lage noe kick-ass. Og når det gjelder Disruptive Technologies, vil nok mange bli overrasket over hva som har skjedd der den siste tiden, sier Kvamme, som mener at selskapet står foran et kommersielt gjennombrudd etter ti år med teknologiutvikling.

– Dette er «deep tech» basert på en helt fantastisk teknologi, og nå ser vi at alle frøene som er sådd rundt de siste ti årene, begynner å spire, fastslår den tidligere medgründeren som fortsatt har en drøy prosent av eierskapet i sensorselskapet.

Supernerden

Kvamme forteller hvordan Erik Fossum Færevaag hadde et regneark på flere hundre linjer med alle detaljer om produktet.

– Han var ekstremt opptatt av kvalitetssikring og sertifisering. Han er typen som holder igjen produktet hvis han ikke er 110 prosent sikker på at det fungerer. Der andre vil slippe produktet på markedet og heller ta det tilbake og sende ut et nytt hvis noe er galt, skal det for Erik være bunnsolid.

Han beskriver Fossum Færevaag som en «supernerd», i positiv forstand. En som er så fokusert på det viktigste, at han kan komme med to forskjellige sko på jobb, uten selv å merke det.

– Han er ekstremt flink til å sette seg inn i nye ting. Selv om han hadde begrenset kommersiell erfaring for ti år siden, har han lært lynkjapt. En svakhet er kanskje at han gjerne tror at han er bedre enn alle som kan noe, og ikke gir seg på det, men noen ganger så er han kanskje faktisk det også. Så det kan jo også være ekstremt krevende å jobbe for en slik fantastisk nerd.

Petter Muren har gründet Prox Dynamics og Erik Færevaag har gründet Disruptive Technologies - her er de i en podcast hos Shifter og Entrepedia.

Bakgrunnsangst på godt og vondt

Der Jonas Helmikstøl har vist ekstreme ferdigheter innenfor kulturbygging og salg, er det liten tvil om at det er på teknologisiden Fossum Færevaag er aller sterkest, mens hans evner innenfor de andre grenene av selskapsbygging er mindre kjent. Sett utenfra kan det for eksempel se ut som han hadde en litt for stor tro på at salget skulle gå av seg selv, så lenge selskapet hadde utviklet en genial teknologi. Den kommersielle utviklingen har kanskje lidd under at det ikke har vært like åpenbart hvem kundene skulle være - før nå.

I en podcastinnspilling med Shifter fortalte Fossum Færevaag om det som nærmest er en slags magisk magefølelse på at noe er teknisk galt. Som da Disruptive flyttet produksjonen til Tyskland, etter at han kom frem til at den malaysiske produsenten ikke kom til å levere – en mistanke han fikk en natt han lå våken.

Podcast-episoden med Fossum Færevaag ble aldri publisert, siden han gikk av som Disruptive-sjef kort tid etter, og i opptaket omtales flere ganger som CEO for selskapet. Men der sier han at en av hans viktigste egenskaper er det han kaller «bakgrunnsangst».

– Jeg går hele tiden på pinner og lurer på hvor det neste skuddet for baugen skal komme fra. Det handler om å virkelig bry seg, og det former deg på godt og vondt. Du er kanskje ikke et sjarmtroll utenom jobben, og du må si nei til masse sosiale ting, men som gründer fungerer det bra.

– For min del våknet jeg ofte opp om natten. Noen ganger var det noe å ta tak i, andre ganger var det ikke det. Men denne gangen var det absolutt det, sier Disruptive-sjefen om krisen han klarte å styre unna da han dumpet Malaysia som produksjonssted for 9500 sensorer.

I opptaket sier han at det gjelder å «overdrive problemet».

– Det er ikke sikkert du opplever det som et stort nok problem, men la oss ta det ved roten og begynne på nytt. Vi ble halvannet til to år forsinket, og det ble massivt kostbart for oss, men vi fikk det til, sier mannen som etter flere solmerker vil bli den nye toppsjefen i Easee.

Tiden vil i så fall vise om han har evnene som skal til for å håndtere et problem som har ført en av Norges mest lovende gründerselskaper ut i hengemyra.