Skatt

Minner startups om viktig frist: Kan betale for mye skatt om man ikke rapporterer i tide 

1. februar går viktig frist for opsjons-innrapportering ut for startups. 

Fredrik Harestad, gründer og daglig leder i Unlisted
Publisert

– Hvis du glemmer dette, mister du startup-fordelen, og det blir mer skatt for selskapet og de ansatte, sier Fredrik Harestad, gründer og daglig leder i Unlisted – som blant annet spesialiserer seg på aksjeincentiver.

Aksjeopsjoner

Normal praksis:

  • Skatt betales når aksjeopsjoner utøves.
  • Gevinsten på opsjonsfordelen (fair markedspris - utøvelsespris - aksjeopsjons kjøpspris) beskattes som inntektsskatt.
  • Gevinst etter utøvelse beskattes som kapitalinntekt
  • Selskapet må betale arbeidsgiveravgift (AGA) på aksjeopsjonsfordelen.

Aksjeopsjoner for startups og vekstselskaper:

  • Det skal IKKE betales skatt når aksjeopsjoner utøves.
  • Skatten betales først etter at aksjene er solgt
  • Gevinster på aksjeopsjoner beskattes som kapitalinntekt (ikke inntektsskatt).
  • Selskapet skal IKKE betale arbeidsgiveravgift (AGA) på aksjeopsjonsfordelen.

For å være kvalifisert for ordningen for opsjoner for startups, er det visse krav som må oppfylles. De fleste av disse kravene er knyttet til selskapet, men det er også noen krav til opsjonsmottakeren og selve opsjonen. Men så lenge selskapet overholder kravene, er det ofte noen fordeler som kan utnyttes.

Kilde: Unlisted. 

Han kommer med en tydelig oppfordring til oppstartsselskaper: Innrapportér nye opsjoner eller utøvelse av opsjoner for året som gikk, innen fristen 1. februar.

Om fristen ikke overholdes, mister selskapet og de ansatte nemlig skattefordelene som gjelder for oppstartsselskaper ved bruk av opsjonsordninger.

– Det som må rapporteres er om du har tildelt eller utdelt opsjoner i året før. Dette må rapporteres innen 1. februar det påfølgende året, forklarer Harestad. 

Fordel for startups

En opsjon er en rett, men ingen plikt, til å kjøpe en aksje i fremtiden til en forhåndsbestemt pris. Oppstartsbedrifter bruker gjerne opsjonsordninger som et gode ut over lønn til de ansatte – for eksempel for å lokke til talenter, motivere og holde på ansatte. 

De siste årene har det blitt innført opsjonsfordeler for små og mellomstore bedrifter for å gjøre det mer attraktivt å arbeide i oppstartsselskap. 

– Hvis du på et tidspunkt velger å utøve ordinær opsjon, altså kjøpe aksjen for prisen du har avtalt, eksempelvis 10 kr og markedsprisen for aksjen er 100 kr er differansen på 90 kr ansett som fordel vunnet i arbeid. 

– For ansatte beskattes denne fordelen som lønn og selskapet må betale arbeidsgiveravgift. Skatten skal betales når opsjonen utøves, forklarer Harestad. 

Om man kvalifiserer til opsjonsordningen for startups derimot, blir skatten både redusert og utsatt, fortsetter han. 

– Da gjelder kapitalbeskatning for den ansatte og selskapet slipper å betale arbeidsgiveravgit. Skatten blir også utsatt til det tidspunktet aksjene selges og selve gevinsten realiseres.

Denne fordelen mener Harestad mange oppstartsbedrifter ikke er klar over. 

– Denne uka alene har jeg fått henvendelse fra tre anerkjente selskaper i Norge som hadde denne problemstillingen uten å være klar over det. Dette er et utbredt problem, sier han.

Manglende varsling

Harestad tror grunnen til at mange ikke er klar over ordningen er fordi det er en særordning for startups som ikke varsles på samme måte som andre ting. 

– Myndighetene sender ikke varsler om rapporteringsfristen, slik de gjør for eksempelvis aksjonærregisteroppgaven. 

Hans klare oppfordring er derfor at alle sjekker om de faller under ordningen, fordi mange startups og vekstbedrifter trolig nettopp gjør dette. 

– Mange tenker at «dette gjelder ikke meg» men er du i en start-up, er sjansen stor for at det gjør det.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.