MOBILITET

Motorstartupen har bygget seg opp på offentlige støttemillioner - nå skal Alva bevise at de kan fly for egen maskin

Norsk samarbeid ga Alva Industries en «flying start» på salgsarbeidet. Her er planen som skal løfte dronemotor-selskapet videre til himmels.

Gründer og daglig leder Jørgen Selnes i Alva Industries
Publisert Sist oppdatert

Trondheim-selskapet Alva Industries utvikler elektriske dronemotorer i mellomvektklassen. Ideen ble unnfanget på NTNUs Entreprenørskole i 2016, og Shifter omtalte selskapet helt i begynnelsen, da gründerne fikk én million kroner fra Stud-ent-ordningen.

I løpet av de påfølgende seks årene har selskapet vokst kraftig, ikke minst takket være offentlige midler.  Medgründer Knut Klonteigen Nielsen har tidligere delt sin søknadsmetode, som førte til tilskudd på opptil 60 millioner kroner og en mastergrad.

Trondheim-selskapet Alva Industries utvikler elektriske dronemotorer i mellomvektklassen. Ideen ble unnfanget på NTNUs Entreprenørskole i 2016, og Shifter omtalte selskapet helt i begynnelsen, da gründerne fikk én million kroner fra Stud-ent-ordningen.

I løpet av de påfølgende seks årene har selskapet vokst kraftig, ikke minst takket være offentlige midler.  Medgründer Knut Klonteigen Nielsen har tidligere delt sin søknadsmetode, som førte til tilskudd på opptil 60 millioner kroner og en mastergrad.

Selv om selskapet ikke har startet salget ennå, og kostnadene knyttet til utviklingen av det gründer og daglig leder Jørgen Selnes kaller en «mekanisk organtransplantasjon» er høye, har Alva Industries holdt de helt store underskuddene unna - inntil i fjor.

Da stupte inntektene fra 20,4 millioner kroner til 8,1 millioner kroner, mens kostnadene nesten doblet seg og resultatet før skatt endte med et underskudd på 34,4 millioner kroner, mot et minusresultat på drøyt tre millioner kroner året før.

– Alvas inntekter fra tidligere år er i hovedsak fra tilskuddsordninger, bekrefter Selnes til Shifter.

Det var også tilfelle i fjor, men fordelingen av midlene som blant annet stammer fra et større EU-prosjekt, sørget for et blodrødt resultatregnskap.

Nå er selskapet derimot i gang med en ny fase, fastslår Selnes.

– Alva har nylig startet kommersielle salg av våre produkter i dronemarkedet, hvilket vil si at vi er helt i startfasen av salgsinntekter. Vi antar at vi vil omsette for minimum åtte millioner kroner i 2023, og er overbevist om at det vil øke raskt i årene som kommer, etter hvert som flere kunder får verifisert ytelsen og påliteligheten vi tilbyr, sier Selnes. 

Tunge investorer

I tillegg til ulike deler av det norske og europeiske virkemiddelapparatet, synes flere private investorer å tro på det.

Tidligere i år hentet Alva Industries 11 millioner dollar, tilsvarende omkring 117 millioner kroner. Før dette hadde det blitt skutt inn 36 millioner kroner i tillegg til de offentlige pengene.

På eiersiden er kjente størrelser som Grunde Eriksens Altitude Capital, Statkraft Venture, og Autostore-gründer Jakob Hatteland, samt NRP Zero og det japanske spesialistfondet Drone Fund.

Norsk samarbeid

Kommersialiseringen har fått en «flying start» gjennom et samarbeid med det Sandnes-baserte droneselskapet Field (tidligere KVS Technologies), som for tiden satser knallhardt i USA.

Field har valgt Alva Industries som sin eksklusive leverandør av elektriske løftesystemer for deres store droneplattformer, og det partene kaller «en stor innledende ordre» er nå plassert hos Alva. De vil imidlertid ikke gå inn i detaljene, verken i volum eller hva det betyr i kroner og øre.

– Field er et av de fremste droneselskapene på sitt område og er svært nøye i sin vurdering av leverandører. Når Field da velger å gå videre med Alvas som hovedleverandør er det et tydelig tegn på at vi har utviklet et svært bra produkt, sier Selnes.

– Som en nyetablert bedrift kan det ta tid å bygge tillit i markedet, så dette vil sende positive signaler til alle andre kunder vi jobber med som igjen vil kunne lede til akselererte salg, mener han.

Venter betydelige kontrakter

Inneværende år handler for Alva i stor grad om å jobbe med kunder og partnere for å få flest mulig selskaper til å verifisere produktene, forteller Selnes, samt lytte til deres forslag til forbedringer. 

– Et nytt produkt kan ha barnesykdommer, så vi må sørge for at feil som oppdages blir løst så raskt som mulig. De virkelige salgene vil være resultatet av arbeidet vi legger inn nå i 2023, og vi har tror på at det vil materialisere seg til enda flere betydelige kontrakter i løpet av 2024, sier han.

Ser bredere enn droner

I dag leverer Alva løftesystemer for droner som veier 15-30kg, men planen er å bygge en portefølje av motorer for både mindre og større droner. 

– Etterhvert som Alva og markedet utvikler seg ønsker vi også å kunne tilby løsninger for elektrisk luftfart. Vi ser også flere muligheter i andre markeder, som for eksempel maritime trustere, robotikk og kjøretøy, sier Selnes.

– Hva er de største utfordringene dere står overfor nå?

– Når man er nyetablert i markedet er det vanskelig å konkurrere på pris, både på grunn av de relativt lave initielle volumene, men også at det krever tid og ressurser for å investere i høyere automasjonsgrad. Vi jobber nå aktivt med å redusere kost, øke kapasitet og stabilisere leverandørkjeden for å kunne tilby enda mer konkurransedyktige produkter i fremtiden.

Én runde til lønnsomhet

Selv om Alva tidligere i år sikret en betydelig investering, og har penger på bok, er det ikke lenge før kapitalbehovet igjen vil melde seg.

– Som mange andre vekstselskaper har vi behov for mer finansiering for å vokse videre, bekrefter Selnes.

Planen er å få ny kapital på plass innen utgangen av 2024, som vil være den siste store runden før selskapet etter planen skal gå i null. Etter planen skal det skje i 2026.

– All videre innførsel av kapital etter dette vil være for å skalere organisasjonen videre inn mot nye markedsvertikaler. Langsiktig er ambisjonen å bygge det neste Siemens med en fot innen elektrisk transport, industri og kraftproduksjon.

– Har planen endret seg som følge av et mer krevende kapitalmarked?

– Et mer utfordrende kapitalmarkedet påvirker også veksten til våre partnere og kunder, som igjen vil ha en påvirkning på oss. Likevel er det ingen tvil om hvilken vei dronemarkedet går: oppover.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.