Podcast
Murshid Ali tapte millioner og mistet sin beste venn og medgründer - men gir aldri opp
Til tross for store økonomiske tap og en ubeskrivelig personlig tragedie da han mistet Arash Saidi i dødsulykken i Alpene, fortsetter Murshid Ali å bygge – og med en fersk exit og et lovende AI-selskap peker pilene endelig oppover igjen.
Murshid Ali i Supercompany har gjestet Shifters podcast
Foto: Per-Ivar Nikolaisen
I et par år var Murshid Ali en av Norges mest aktive engleinvestorer. Etter å ha solgt seg ut av fintech-selskapet Huddlestock, investerte han i et titalls startups – og så på papiret ut til å ha truffet blink. Men så begynte nedturen - som så mange andre investorer har opplevd de siste par årene..
– Under den grønne bølgen var alt optimistisk. Jeg tok opp lån for å investere, aksjekursene var høye, og jeg trodde jeg gjorde noe smart. I ettertid ser jeg at mye var ren gambling, sier Murshid Ali i Shifters podcast.
I løpet av det siste året har han sett nærmere halve porteføljen gå tapt, og flere av startupene han satset på er konkurs.
Men det verste i året som har gått var ikke de økonomiske tapene – det var tapet av Arash Saidi, hans medgründer i hans site oppstartsselskap Supercompany, som omkom i en snowboardulykke i Alpene. Murshid Ali var knust av å miste det som han i podcasten beskriver som en slags sjelevenn.
– Da tenkte jeg for første gang: Nå gir jeg opp. Ingenting virket viktig lenger, forteller han.
Begynte på nytt
Murshid Ali beskriver tiden etter ulykken som et vakuum. Begravelsen, å bære kisten, å skrive en tale – alt føltes uvirkelig. Han vurderte å legge ned Supercompany og trekke seg helt tilbake fra gründertilværelsen.
– Jeg stod der alene. Arash var den tekniske hjernen, og vi hadde bygget dette sammen. Hvordan skulle jeg fortsette? sier han.
Etter dødsfallet sto Supercompany uten en teknisk leder, og prosjektet stoppet nesten helt opp. Teamet var usikre på veien videre, og mye av den opprinnelige visjonen måtte revurderes. Flere ansatte valgte å forlate selskapet, og det ble tydelig at de enten måtte finne en ny teknologisk retning eller legge ned.
– Vi måtte ta en pause. Vi hadde brukt mye tid og ressurser på utviklingen, men uten Arash føltes det som om vi manglet en kritisk del av puslespillet, sier Ali.
Arven etter Arash
Men i løpet av noen måneder begynte han å tenke annerledes. Han fant nye samarbeidspartnere og bestemte seg for å føre Arashs arbeid videre. Nå satser han på kunstig intelligens og AI-verktøy for næringslivet.
– Språkmodellene er i ferd med å bli som internett var på 90-tallet. De som bygger de beste løsningene på toppen av AI-bølgen, vil vinne. Det er den kampen vi er med i nå, sier han.
Supercompanys første produkt, Trail, skal hjelpe salgsteam med automatisering og CRM-integrasjon ved hjelp av AI.
– Folk vil ikke ha en AI-buffet hvor de må velge ingrediensene selv. De vil ha ferdige produkter som gir dem konkrete fordeler, forklarer han.
Lyspunkter i porteføljen
Selv om han har opplevd store tap, er det ikke bare negative nyheter. Murshid Ali fikk nylig en solid exit fra en av investeringene sine, Remora Robotics, og flere selskaper i porteføljen hans viser lovende vekst. Han peker blant annet på Factiverse.
– Hadde jeg investert i eiendom eller indeksfond i stedet for startups, hadde jeg sittet igjen med mye mer. Men jeg har også lært enormt mye, sier han.
Supercompany har også hatt en sterk start og har allerede begynt å få sine første inntekter – langt tidligere enn mange andre startups i samme kategori.
– Vi har fått på plass en solid kommersiell modell og ser nå at markedet responderer positivt. Det gir oss tro på at vi er på rett spor, sier Ali.
Han ser nå på startup-investeringer med nye øyne. Han leter ikke lenger bare etter «gründer-gnist», men etter struktur, strategi og utholdenhet.
– Det handler ikke bare om å være sulten og ha en kul idé. De beste gründerne jeg har møtt, er også systematiske og tålmodige. Det er en lærdom jeg tar med meg videre.
Så hva med nye investeringer, er det noe poeng for gründere å sende engleinvestor Murshid Ali en epost om å investere nå?
– Akkurat nå? Nei. Ikke send meg en pitch. Men kanskje om to år,
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.