Nordnet, Kron og DNB er tre av selskapene som mandag åpnet for egen pensjonskonto

Nå starter pensjonskampen: Knallstart for utfordreren Kron

1,5 millioner nordmenn har nå fått mulighet til å bestemme hvordan innskuddspensjonen skal plasseres. Den innledende aktiviteten hos noen av de nye aktørene, viser at mange er klare til å gjøre et aktivt valg.

Publisert Sist oppdatert

– Etter at vi åpnet slusene på morgenen, fikk vi inn flere hundre nye kunder i løpet av de første to timene. Det var over all forventning. Vi har ikke engang sagt høyt at det er «åpent», sier Emma Tryti, daglig leder i pensjonsutfordreren Kron.

Sparstartupen fikk et skikkelig gjennombrudd på pensjonsområdet i fjor sommer, da de inngikk en avtale med Akademikerne Pluss. Å kunne tilby pensjonssparing til organisasjonens cirka 200.000 medlemmer var et veldig verdifullt tilskudd for et selskap som på det tidspunktet hadde 50.000 kunder.

Den initiale interessen kan tyde på at noen av dem hadde sittet og ventet på muligheten.

Emma Tryti, daglig leder i Kron.

Verdier for 350 milliarder kroner

En annen som hadde ventet på den 1. februar og muligheten å få tilby hele sitt batteri av over 800 fond og over 1000 børsnoterte fond var Anders Skar, daglig leder i Nordnet.

– Det er første gang vi får tilgang til hele innskuddspensjonsmarkedet. Og skal vi basere oss på dag én, blir dette bedre enn vi så for oss, sier Skar.

Det er et stort marked og store verdier som skal forvaltes. Nordmenns samlede pensjonsinnskuddsavtaler beregnes å ha en verdi på cirka 350 milliarder kroner. Cirka tre fjerdedeler av disse har ligget samlet hos tre aktører: DNB, Storebrand og Nordea, som har hatt et solid grep om de store arbeidstakeravtalene.

Nordnet tror på mange aktive valg

Skar i Nordnet tror at Egen Pensjonskonto vil føre til store endringer i markedet. Selskapet har anslått at et sted mellom 15–20 prosent vil foreta et aktivt valg for sine pensjonspenger. Det betyr mellom 200.000-300.000 nordmenn.

– 20 prosent er kanskje litt høyt i en startfase, men 15 prosent ser vi som meget realistisk i år, sier Skar, og er klar på at Nordnet ønsker å ta en betydelig andel av de kunde som velger leverandør selv.

Nordnet har i dag 230.000 aktive kunder og Skar anslår at omtrent 100.000 av dem også får egen pensjonskonto.

– De har jo allerede valgt oss som plattform for sparing og investeringer. Da vil vi jo anta at de er ganske nære på å kunne ønske å ha jobbpensjonen sin hos Nordnet også, sier han.

Ander Skar, daglig leder i Nordnet

Ny konkurransesituasjon

DNB har imidlertid ikke tenkt å bli taperen i kampen om pensjonskundene. Storbanken har investert mye i å gjøre Spare-appen sin til nordmenns foretrukne plattform for sparing, investeringer og pensjon.

– Det er ikke tvil om at lansering av egen pensjonskonto åpner opp for en helt ny konkurransesituasjon, men vi har ambisjon om å vinne flere kunder, skriver Ingjerd Blekeli Spiten, direktør for personmarked i DNB i et svar til Shifter.

– Vi mener vi at vi har et fortrinn med kombinasjon av de beste digitale løsningene, mennesker du kan snakke med og lang erfaring med både forvaltning og utbetaling av pensjon, fortsetter hun.

DNB tror på lavere bytteaktivitet

Ingjerd Blekli Spiten, direktør for personmarked i DNB

DNB utvider også de tradisjonelle pensjonsprofilene selskapet har hatt. I Pensjonskonto Flex, som selskapet har valgt å kalle kontoen for dem som velger leverandør selv, vil det til å begynne med være mulig å velge mellom cirka 40 ulike fond, men utvalget vil etter hvert øke.

DNB er ikke like optimistiske som Anders Skar, når det gjelder hvor mange som vil gjøre et aktivt valg. Uten å angi noen tall, konstaterer Blekeli Spiten at de aller fleste har innskuddspensjon som er fremforhandlet av arbeidsgiver, og at det fungerer bra i dag.

– Det første året vil vi nok primært se det vi kan kalle «early adopters», etter hvert som dette blir mer kjent og den generelle bevisstheten i befolkningen øker, regner vi med at det blir flere som aktivt tar ansvar for egen pensjonssparing, skriver hun.

2500 ville prate pensjon

For Emma Tryti i Kron er det derimot tydelig at nordmenns bevissthet om egen pensjon allerede har økt kraftig, og trekker frem et eksempel fra et par uke tilbake.

Da inviterte Kron kundene sine til 90 minutter «pensjonsprat» på nett med pensjonseksperten Alexandra Plathe, tv-profilen Hallgeir Kvadsheim og Tom Staavi fra Finans Norge. Responsen var overveldende: 2500 personer fulgte med og over 200 spørsmål ble stilt og besvart.

– Det var skikkelig gøy å se engasjementet, forteller Tryti.

Det er noe som passer Kron-sjefen perfekt når hun fremover skal jobbe med, som hun selv sier, «å få pensjon lengre frem i panna på folk».

– Et stort mål med reformen har jo vært å gi makten tilbake til oss forbrukere. Men den makten får vi jo ikke før vi skjønner hvorfor det er viktig å ta et aktivt valg. Nå kan du gå inn på Norsk Pensjon å sjekke hvor mye du har i oppspart pensjon og hva arbeidsgiver betaler i kostnad på din pensjon. Denne summen kan du nå sammenligne med prisene til andre aktører, akkurat som du gjør med prisen på et boliglån. Forbrukerrådets side, www.finansportalen.no, har en gebyrsjekk som gjør det enkelt å finne det beste alternativet, sier Tryti

Og den sammenligningen vil hun gjerne at folk skal gjøre. På Finansportalens nyopprettede side for Egen pensjonskonto, har nemlig Kron lavest gebyr av alle selskaper på den globale indeksfond som brukes som sammenligningsgrunnlag. For ikke-medlemmer, vel å merke. Tre medlemstilbud, hvorav et er Krons eget Akademikerne Pluss, legger seg under Kron-tilbudet på 0,19 prosent.