Investering

Natos milliardfond gjør sine første investeringer - se listen

Fondet går inn i fire selskaper og fire fond. 

Natos techtopp: Thorsten Claus leder fond-i-fond-strategien i Nato Innovation Fund.
Publisert Sist oppdatert

For nesten ett år siden lukket Nato sitt første fond på 1 milliard euro.
– I dag er vi glade for å dele våre første investeringer i innovative teknologier utviklet i land på tvers av Nato-alliansen, melder Nato Innovation Fund i en pressemelding. 

– Disse investeringene – på tvers av AI, romteknologi, produksjon, transport og robotikk – markerer våre første skritt mot å fremme forsvar, sikkerhet og motstandskraft. Vi er stolte over å støtte ambisiøse gründere, som utvikler banebrytende løsninger på noen av verdens mest kritiske utfordringer, melder fondet. 

Investinor gikk inn med 386 millioner i Nato-fondet. Shifter møtte Natos nye tech-topp i 2023 og fikk høre om hvilke to områder som vekker hans interesse for Norge. 

Britiske og tyske

Dette er selskapene Nato-fondet investerer i: 

Space Forge, Storbritannia flytter grensene for produksjon ved å bruke forholdene i verdensrommet til å lage materialer, samtidig som den sikrer at forsyningskjeder for Europas kritiske infrastruktur er beskyttet.

iCOMAT, Storbritannia revolusjonerer trillioner dollar transportindustrien, fra luft til bakke til verdensrommet, og gjør reiser mer energieffektive, raskere og billigere gjennom produksjon av lette materialer.

ARX Robotics, Tyskland distribuerer robotsystemer for å forbedre beskyttelsen og treningen av væpnede styrker, og kan bidra til å forbedre sikkerheten og effektiviteten til kritisk infrastruktur.

Fractile, Storbritannia utvikler grunnleggende datateknologi som vil forbedre kollektive AI-evner ved å gjøre det mulig for store språkmodeller å kjøre raskere, mer effektivt og bærekraftig. 

Investerer i fond 

Fondet uttaler at de også glade for å kunne støtte en mangfoldig gruppe fondsforvaltere, inkludert:

Alpine Space Ventures, et tidligfasefond som bringer over 50 års ekspertise innen romfartsindustrien for å gi utvalgte startups mulighet til å levere viktige romkompetanse. 

OTB Ventures
, et tidlig vekstfond som kommer fra Sentral-Europa, som investerer i romteknologi, bedriftsautomatisering og AI, cybersikkerhet og fintech-infrastruktur.  

JOIN CAPITAL, en Berlin-basert tidligfase venturekapital fokusert på dypteknologiske investeringer på tvers av industri- og bedriftsteknologi.

Vsquared Ventures, som investerer i dypteknologiske selskaper på et tidlig stadium, hvis banebrytende teknologier kan håndtere noen av samfunnets mest presserende utfordringer på tvers av AI og neste generasjons programvare, energiovergang, ny databehandling og sansing, nytt rom, robotikk og produksjon, og teknologi- bio.
 

– Å være i forkant av teknologisk innovasjon er nøkkelen til å bygge en trygg og velstående fremtid for alliansens innbyggere. Vi ser frem til å se hva våre porteføljeselskaper oppnår, og hvordan de vil bidra til dette oppdraget, uttaler Nato-fondet. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.