KRIG I UKRAINA

Netflix, Spotify, Twitter og Google forlater Russland. Kahoot blir værende

Teknologiekspert Torgeir Waterhouse mener linjen Kahoot har valgt er vanskeligere å forsvare enn den røkla i IT-bransjen har valgt.

Mens Kreml driver utstrakt sensur og nesten hele IT-bransjen forlater Russland, blir Kahoot værende.
Publisert Sist oppdatert

– Sjeldent har det vært så stor enighet om hva som er rett å gjøre, skrev kommentator Lucas Shaw i Bloomberg, da den ene teknologikjempen etter den andre valgte å stenge sjappa i Russland etter invasjonen av Ukraina.

På listen over selskaper som har forlatt landet og lagt forretningene der på is, står Microsoft, Visa, Netflix, Spotify, Snap, Twitter, Paypal, Airbnb, Google, Apple, Samsung, Cisco og Autodesk - for å nevne noen få. Av norske aktører er for eksempel enhjørningen Gelato ute, og selv størrelser som Equinor jobber nå med å kutte bånd til Russland.

Kahoot, derimot, velger å bli værende i landet.

– Inkludering er en av kjerneverdiene til Kahoot, skriver selskapets pressekontakt i en epost til Shifter.

– Derfor er plattformen vår tilgjengelig for russiske brukere, som den er i 200 land verden over.

Peker på barns behov for å lære

Det har ikke lykkes Shifter å få et intervju med ledelsen i Kahoot. Selskapet har i stedet svart på noen av våre spørsmål skriftlig. Der understrekes det at edtech-selskapet overholder alle sanksjoner som er ilagt.

– Samtidig er vi bevisst at barn og andre som vil lære livet gjennom i landet, har behov for tilgang til digitale læringsplattformer av høy kvalitet, nå mer enn noen gang, for å fortsette sin utdanning, uavhengig av hvilke karakterer de har på skolen eller jobben de har, skriver Kahoot.

Vanskeligere å forsvare Kahoots linje

– Det er ekstremt mange aspekter i dette, sier Torgeir Waterhouse i teknologikonsulenthuset Otte, og peker på alt fra sikkerhetsmessige hensyn; å være i land i krig; sanksjoner; boikott; vurderinger knyttet til relasjoner med både myndigheter og partnere, omdømme og rene finanser.

– Med mindre du har et rart menneskesyn, er det selvfølgelig vanskelig å være uenig i at barn i Russland også fortjener tilgang til gode læringsverktøy. På den andre siden må man spørre seg om man blir en del av propagandaen til Putin. Da må man spørre seg om det at russiske barn har behov for gode verktøy, bør være et element i diskusjonen for å være der eller ikke. Det samme gjelder falske nyheter - det finnes uansett. Er det da avgjørende for om man skal levere tjenester til skolebarn?

Torgeir Waterhouse er IT-konsulent i Otte.

Waterhouse mener at linjen Kahoot har valgt er vanskeligere å forsvare enn den røkla i IT-bransjen har gått.

– Det er sjeldent man blir klandret for å gjøre som massene. IBM hadde slagordet «Nobody ever gets fired for buying IBM». Hvis det skjærer seg, kan ingen klandre deg. Slik er det nå. Det fremstår som en større risiko å bli.

Det er lett å ha sympati med logikken bak å bli værende og tilby tjenester til skoler i Russland, mener Waterhouse.

– Samtidig virker boikotter og sanksjoner nettopp fordi det gjør vondt. Det er et umulig valg, der du nesten bare må velge et prinsipp og se hvor det leder.

– Noe av det viktigste man skal ha med seg, er at dette ikke er noe noen har lang erfaring og kompetanse med. Det handler om å finne det man til enhver tid tror er den beste løsningen, sier han.

En ting som ville gjort det lettere for norske selskaper å ta dette umulige valget, mener Waterhouse, er tydeligere anbefalinger fra de norske myndighetene.

– Jeg savner det, men forstår at det kan være vanskelig å gi.

Overvåker desinformasjon

I Russland har det etter krigens utbrudd blitt innført en lov som forbyr ulike mediekanaler å publisere det regimet karakteriserer som «falsk informasjon». Brudd medfører fengselsstraff. I samme håndvending ble blant annet Facebook blokkert innenfor Russlands grenser.

Flere har pekt på at loven gjør det nærmest umulig for medieplattformer av ulikt slag å operere i landet, særlig med brukergenerert innhold, noe Kahoot i høyeste grad har.

Shifter har spurt hvordan selskapet håndterer problemstillingene rundt falske nyheter. Kahoot skriver følgende i sitt svar:

– Når det gjelder trygghet og kontroll over innholdet på plattformen vår, er Kahoot forpliktet til å sikre at vår plattform viser frem engasjerende og trygt innhold. Derfor monitorerer vi innhold fortløpende på ulike måter, inkludert gjennom våre dedikerte team og ved rapportering fra brukerne våre. Dette hjelper oss å sikre den høyest mulige kvaliteten på alt tilgjengelig innhold i Kahoot. Dette teamet dekker flere språk, inkludert russisk.

I tillegg skriver Kahoot at de har donert penger til Redd Barna og Norsk Flyktninghjelp for å hjelpe krigsrammede ukrainere, samt gjort tjenestene sine tilgjengelig gratis for ukrainske skoler og utdanningsinstitusjoner.

Kritikk fra Putin-motstander

Blant kritikerne av den storstilte IT-boikotten av Russland, er Leonid Volkov. Han var stabssjef for Putin-fienden Aleksej Navalny før organisasjonen hans ble lagt på is da russiske myndigheter stemplet den som «ekstremistisk», skriver VG.

– Vi motsetter oss tiltakene. Dette er et verktøy for diktatur, ikke demokrati. Sanksjoner som svekker russernes tilgang til informasjon, styrker bare Putins regime, skriver han i et innlegg gjengitt hos Meduza.

Jobber med løsrivelse fra tech-kjempene

Tilgangen til ulike digitale tjenester har vært et brennhett tema etter invasjonen av Ukraina. Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har blant annet bedt amerikanske Internett-leverandører om å blokkere Russlands adgang til deres tjenester.

Dagbladet omtalte nylig et brev sendt fra den russiske digitaliseringsministeren til alle russiske Internett-bedrifter, hvis hensikt i bunn og grunn er å kartlegge hvor avhengig selskapene er av tjenestene til eksempelvis Microsoft og Amazon.

– Kahoot må også spørre seg om de er villige til å la plattformen bli en del av statens manipulering av russiske skoleelever.

Lothar Fritsch, professor ved Oslomet

Professor ved Institutt for informasjonsteknologi ved Oslomet, Lothar Fritsch, mener dette kan være et steg i retning en ny digital infrastruktur i Russland, som kan sensurere eller overvåke all nettrafikk fra utlandet. Landet har helt siden 2015 jobbet med å løsrive seg fra utenlandske Internett-tjenester, skriver avisen.

Fritsch ser likevel ikke de helt store farene for Kahoot ved å bli værende.

– Med mindre de har mye personell i Russland som kan utsettes for represalier, er vel faren for Kahoot bare at de etter hvert blir blokkert hvis det legges ut innhold der som bryter med de russiske reglene, sier han til Shifter.

– Og så kan man jo spørre seg om det er spesielt effektivt med denne typen Internett-sensur. De unge i Russland er godt kjent med VPN, og jeg har snakket med tilbydere som har fått 1000 prosent flere russiske kunder etter at dette begynte, sier han.

– Kahoot må også spørre seg om de er villige til å la plattformen bli en del av statens manipulering av russiske skoleelever, sier Fritsch.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*