exit-skatt

Nikolai Astrup: – SVs gründerkritikk er skivebom

Høyres Nikolai Astrup mener SVs Kari Elisabeth Kaskis forsvar av exit-skatt er skivebom.

Nikolai Astrup (H)
Publisert

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski erklærte fredag overfor E24 at partiet er fornøyd med regjeringens utforming av exit-skatten. 

På spørsmål om hun var enig i at verdsetting av oppstartsselskaper er en utfordring for gründere som må betale exit- og formueskatt, svarte Kaski: 

– Skattelegging av gründere er en helt spesifikk problemstilling, og vi får aldri et helt perfekt system. Det vil alltid være svakheter, og det kan man prøve å demme opp for. 

Nå tar Høyes Nikolai Astrup til motmæle. 

Han hevder kritikken fra SV mot gründere er skivebom.

– Det viser at partiet ikke har satt seg inn i konsekvensene av regjeringens forslag til exitskatt, sier han og fortsetter: 

– Det er ingen som ber om skreddersøm av skattesystemet. Det unisone kravet er likebehandling mellom de som bor i Norge og de som flytter ut, enten man er gründer eller etablert bedriftseier. Likebehandling innebærer at verdier må komme til beskatning når de realiseres, enten det er ved salg eller utbytte. Regjeringen har i stedet foreslått forskjellsbehandling av de som bor i Norge og de som flytter, på en slik måte at særlig gründere og oppstartsselskaper kommer dårlig ut.

Astrup peker på at med SVs velsignelse skal gründere nå skattlegges av teoretiske papirverdier den dagen de flytter ut. 

– Verdier som kanskje aldri kan realiseres, sier han og peker på at regjeringen i tillegg har foreslått det han omtaler som «en drakonisk exit-utbytteskatt, der utflyttede risikerer å betale over 100 av utbyttet i skatt». 

– Resultatet av denne politikken er at det blir mer attraktivt å ta med seg gode ideer ut av Norge før de blir noe verdt og mindre attraktivt for kloke hoder å komme hit for å realisere nye bedrifter, konkluderer Astrup. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.