krisestrukturering

Nødlanding for drone-rakett: Styret foreslår å nulle ut aksjonærene til fordel for banken

Styret i drone- og data-selskapet Field vil selge verdiene i selskapet for å komme SR-Bank imøte.

En drone inspiserer strømnettet.
Publisert Sist oppdatert

Styret i drone-selskapet Field Holding AS har lagt frem et forslag om å selge verdiene i selskapet til to nyopprettede selskaper for to kroner og en reduksjon i gjelden til SR-Bank. 

Grepet innebærer at aksjonærene mister alle verdiene sine.

Det går frem av informasjon som Shifter har kjennskap til. 

Sandnes-selskapet Field Holding gikk tidligere under navnet KVS Technologies  og ble startet opp av tre kompiser i 2016. En hovedsatsing har vært inspeksjon av strømnettet, blant annet for strømgiganten Eliva.

I dag består selskapet av en rekke oppkjøpte bedrifter innen såkalte geospatial-tjenester (landmåling og kartproduksjon) og inspeksjon med droner i Norge, Sverige, Finland, Spania og Estland. 

På eiersiden sitter blant annet DSD, Austigard-familien og nåværende styreleder og lokal investor Tore Gjedebo.

Var verdsatt til 630 millioner

I 2021 hentet selskapet 130 millioner kroner til en verdivurdering på 630 millioner kroner og hadde klare ambisjoner om å gå på børs. 

Lenge så det lovende ut. Etter å ha gjort en rekke oppkjøp i 2021, blant annet Europas største aktør Terratec, omsatte omsatte Field gruppen for 400 millioner kroner i 2022, riktignok med et resultat før skatt på minus 100 millioner. 

I mars 2023 kunne Dagens Næringsliv fortelle at Field kjøpte det amerikanske selskapet Precision Hawk og at det sammenslåtte selskapet ble verdsatt til 1,5 milliarder kroner. De norske investorene satt da igjen med 1,2 milliarder kroner i verdier.

Men i 2023 har selskapet vært på desperat kapitaljakt uten å lykkes med å få inn nok til å dekke inn for egenkapitalen på minus 55 millioner kroner. 

Samtidig har underskuddet økt til 165 millioner kroner for 2023, og da har man utelatt det amerikanske datterselskapet Precision Hawk, ettersom det ble lagt ned i høst.

Betydelig gjeld tvinger frem løsninger

Selskapet hadde ved utgangen av 2022 over 400 millioner i gjeld, hvorav 205 millioner til finansinstitusjoner. Den prekære situasjonen har i praksis satt SR-bank, som innehaver av mesteparten av den prioriterte gjelden i selskapet, i posisjon til å styre utviklingen videre. Banken, som ikke har ønsket å redusere kravet sitt mot selskapet, har heller ikke sett seg tjent med å slå Field konkurs til nå. 

I jakt på en løsning har styret og den nye ledelsen som kom inn i høst, presentert en skisse hvor verdiene selges ut mot en gjeldsreduksjon. Ifølge en redegjørelse fra styreformann Tore Gjedebo og midlertidig daglig leder Krister Pedersen skal alternativene være konkurs eller at banken tar over driften av selskapet.

DSD tar over mesteparten

I den fremlagte planen skal investor-selskapet DSD, hvor Anita Krohn Traaseth snart tar over som leder, med støtte fra enkelte i ledelsen i Field, kjøpe geospatial-delen i selskapet. 

Drone-delen skal kjøpes av Austigard-familien, også det med støtte fra enkelte i ledelsen. Begge kjøperne, som altså også er mellomstore aksjonærer i Field dag, har gått med på å spytte frisk kapital inn i de nye selskapene.

Samtidig vil de nye enhetene «arve» gjeld til banken, 170 millioner for geospatial-delen og 30 for drone-delen. Begge de nye selskapene vil også få med seg andelsmessig gjeld til leverandører. 

Field har i dag rundt 300 ansatte. Disse skal få tilbud om å følge med over i de nye selskapene.

For at avtalen skal gå igjennom innen 17 januar må den godkjennes av banken og generalforsamling i Field Holding.

Tilbake i det gamle selskapet vil det ikke være noen verdier, og i skissen etterlates det ingen tvil om at de eksisterende aksjonærene nulles ut.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.