Lillebror Stig Olav Kasin (venstre) er innholdssjef i Portal One, mens storebror Bård-Anders er daglig leder.

Noen av verdens mest prestisjefylte tech-investorer på eiersiden i det nye selskapet til gründer-brødrene Kasin

Ett norsk fond i en ellers svært celeber eierstruktur når Bård Anders og Stig Olav Kasin satser på nytt.

Publisert Sist oppdatert

I to år har brødrene Bård Anders og Stig Olav Kasin jobbet under radaren med et nytt teknologiselskap ved navn Portal One.

Etter exiten fra deres forrige selskap The Future Group, gikk duoen umiddelbart i gang med det nye prosjektet innen virtuell virkelighet og det de kaller «hybridspill».

– Den store drømmen og langtidsvisjonen er at vi skal bli «go-to»-destinasjonen for hybridspill. Akkurat som Spotify er det for musikk, Netflix for tv-serier og filmer, og Steam for tradisjonelle spill, sier gründer og daglig leder i PortalOne, Bård Anders Kasin.

Konseptet er inspirert av verdenssuksesser som Ready Player One og Stranger Things kombinert med Fortnite og Pokémon Go. Det baserer seg på klassiske mobilspill og korte, daglige sendinger hvor ulike kjendiser får bryne seg på dagens spill. Sendingen, som ledes av NRK- og TV2-profil Markus Bailey, både avslutter og kickstarter døgnturneringer hvor man kan stikke av med både ekte og virtuelle premier.

– Det er mange selskaper der ute som gjør «gamification» av TV, der kjernen er et TV-show. Vi snur opp ned på det. Kjernen er spillet, og så bruker vi TV-delen mer som en akselerator inn i spilldesignen, forklarer innholdssjef Stig Olav Kasin.

Nå har selskapet landet tech- og oppstartsinvestorer i verdenseliten.

TV-profilen Markus Bailey leder sendingene i Portal One.

Zuckerberg og Thiel

På eiersiden finner vi det Silicon Valley-baserte gigantfondet Founders Fund. Venturekapitalselskapet ble grunnlagt av blant andre den svært kjente tech-gründeren og nå investoren Peter Thiel, som står bak PayPal og Palantir. Fondet var det første som investerte i Facebook, og har senere satset på selskaper som Spotify, SpaceX og Airbnb. PortalOne ble deres første norske investering, og felles kontakter førte dem videre til det andre norske innslaget i porteføljen: strømselskapet Tibber.

I tillegg har det New York-baserte, teknologifokuserte investeringsselskapet Coatue Management gått inn med betydelige midler, får Shifter opplyst. Investeringen er personlig ledet av den anerkjente investoren Arielle Zuckerberg.

Videre har det legendariske spillselskapet Atari kommet inn som eiere. De står bak arkadeklassikere som Asteroids, Space Invaders, Pac Man, Video Pinball, Breakout og Centipede. Avtalen innebærer blant annet at Portal One får enerett på bruk av en rekke av deres merkevarer de neste sju årene. Forrige rettighetshaver var filmskaper Steven Spielberg, til produksjon av blockbusteren Ready Player One.

Fra Norge har kun ett fond blitt sluppet inn dørene hos Portal One, nemlig det unge VC-selskapet Snö. Kasin-brødrene har lenge kjent grunnleggeren av det norske fondet, Teodor Bjerrang, men insisterer på at det viktigste ved valg av investorer har vært å få med seg folk med riktig kompetanse. I så måte passet det godt at Snö rekrutterte Peter Thiels høyre hånd, Max Samuel, i sommer.

Blant de øvrige aksjonærene finner vi europeiske SeedCamp (Revolut, TransferWise), danske Futuristic (Psyon Games, Pento), Neil Murrays The Nordic Web (Confrere, Safety Wing), samt det anerkjente advokatbyrået Wilson Sonsini i Palo Alto (Apple, Google, Twitter).

– Vi har vært ekstremt heldige. Jeg tror ikke vi kan si at vi har vært sykt flinke på dette området, at vi kan ta æren for det. Vi har arbeidet veldig hardt og målrettet, men vi må være ærlig på at det nesten er et mysterium hvordan enkelte ting oppstår, sier Bård Anders Kasin.

Han vil ikke avsløre hvor mye penger de har hentet hittil, men opplyser at de er godt finansiert i lang tid. Ifølge Kasin-brødrene har de også godt over full kontroll over eierskapet i selskapet, og hevder at det vil være sånn i mange år fremover.

Portal One er registrert som et amerikansk selskap, og selv om utviklingen og betatestingen foregår i Norge, og hovedsetet ligger i Oslo, er det amerikanske markedet førsteprioritet for Kasin-brødrene.

Store deler av Portal One-teamet. Flere ble med over fra The Future Group.

Tok med seg ledelsen

Kasin-brødrene ble kjent for mange gjennom The Future Group. Selskapet hadde i en periode både Kjell Inge Røkke, John Fredriksen og Johan H. Andresen på eiersiden.

Selskapet sto blant annet bak reality-konseptet Lost In Time, som ble sendt på TVNorge og senere eksportert til Midt-Østen og Afrika gjennom Dubai TV. Etter hvert skrinla imidlertid selskapet underholdningsavdelingen og satset i stedet på lisensiering av teknologien for virtuelle TV-studioer. Dette har de oppnådd en viss suksess med, og leverte blant annet teknologi til forrige Super Bowl.

Valget om å gå vekk fra produksjon av underholdning ble også Kasin-brødrenes bane i The Future Group. Begge sluttet i 2018, og i 2019 solgte de alle aksjene sine.

– Hvordan har historien om The Future Group spilt inn i arbeidet med det nye selskapet?

– Vi lærte naturligvis veldig mye gjennom arbeidet der og det har hjulpet oss å bygge et fantastisk bra team. Vi har en positiv relasjon til The Future Group og heier på de. Overfor investorer er det verdifull erfaring på like linje med de andre prosjektene vi har vært involvert i, sier Stig Olav Kasin.

Med på flyttelasset over til Portal One ble også flere av de ledende skikkelsene i underholdningsavdelingen.

– Vi ser at vi er i en slik posisjon på dette feltet at det ikke lenger står på om konseptet er levedyktig eller ikke. Tallene vi ser fra betatestingen er svært sterke. Det er mer snakk om hva slags type, og mengden innhold som vi må produsere for å treffe. Det vil være prosessen fremover, og det er det dialogen med investorer går i. Skaleringen fremover handler om å bredde ut innholdet og skape variasjon. Men selv om vi allerede er kommet langt, så er det også en lang og krevende vei igjen før vi er i mål, sier Bård Anders Kasin.

Portal One kjører for tiden betatesting av produktet i Norge. Planen er deretter å åpne i Canada, før hovedlanseringen i USA skjer.