Gründerfamilien
– Noen ganger føler jeg at jobben blir høyere prioritert enn meg og familien
Kjersti Lyssand Lindbom deler åpent om hvordan det er å være sammen med en gründer.
I en ny serie intervjuer vi dem som står eller har stått tett på gründere, som for eksempel kjærester, ektefeller og voksne barn. Les alle sakene i gründerfamilien-serien her.
Kjersti Lyssand Lindbom er gift med gründer Ingvald Grindheim, bak Grasp – produktet som skal effektivisere kommunikasjon mellom tannlege og pasient mens behandling foregår.
De to bor på Os sammen med to barn, en katt og en valp. Kjersti er nå lærer på fagskolen, på videreutdanning i psykisk helsearbeid og rusarbeid. Tidligere har hun vært lærer i ungdomsskole og videregående i til sammen 20 år.
Hun tar til orde for mer åpenhet rundt utfordringer som kan oppstå i familier og forhold der en av partene er gründer, og deler åpent sine egne erfaringer.
Hun mener åpenhet er med på å redusere press og stress, både hos gründeren og de rundt.
Blir alltid syk når ferien kommer
Når Shifter tar kontakt med Kjersti, er hun og familien på sommerferie, på Moster i Bømlo, der mannen kommer fra. Hver sommer drar de tilbake til samme rorbu der, rett ved sjøen. Der går de tur, fisker og padler kajakk.
– Hvordan er ferien med Ingvald? Klarer han å koble av?
– Hver ferie, så pleier Ingvald alltid å bli syk. Når han senker skuldrene litt, så får han noe. Som om kroppen endelig får hvile. Ellers er han aldri syk.
– I tillegg er han ofte stresset for å få inn nok penger til lønn til seg selv og medarbeiderne når vi går inn i ferien.
– Vanskelig å skille jobb og fritid
Da Kjersti møtte Ingvald for ni år siden, var han ikke gründer. Han jobbet som konsulent på byggeprosjekter og reiste mye. I samme periode fikk de sønnen Johannes. Hun forteller at selv om han jobbet mye og var i Tønsberg minst to dager i uken, så kunne han legge fra seg arbeidet i helger og ferier.
– Da han begynte med gründervirksomheten, ble det en livsstil. Det er altoppslukende.
– Jeg ser at det er veldig vanskelig for ham å skille mellom det private og det som er jobben. Han tar stort sett med seg jobben både hjem og på ferie. Vanligvis sjekker han PC-en idet han våkner.
– Vi venner oss til det og så blir det normalen, men det er jo ikke normalt.
– Noen ganger føler jeg at jobben blir høyere prioritert enn meg og familie. På en god dag kan jeg ha forståelse og tenke at joda, dette må han og det er dette han brenner for. Men det er sårt at jobben tar så mye og at det går på bekostning av oss som familie.
– Ungene tror jeg ikke er i jobb
Hun forteller at ungene deres på et vis har akseptert at faren ikke er så tilgjengelig.
– Det blir en tradisjonell fordeling av oppgaver. Jeg har fulltidsjobb, og i tillegg er det jeg som handler, lager mat, kjører og henter ungene. Ingvald er veldig flink med barna, men han må jo ha tid og overskudd til å være hjemme for å delta.
– Ungene mine tror tilsynelatende at jeg ikke er i jobb, ler hun.
– Jeg føler meg av og til litt alene. Jeg har også en mor som bor hos oss. Hun er 88. Jeg gjør mye for henne, i tillegg til barn og jobb. Dermed blir summen ofte stor for meg, spesielt når Ingvald har en sånn jobb.
– Innimellom er det skikkelig vanskelig. Derfor elsker jeg å reise. Da kan vi komme oss vekk, koble av og bare være en familie.
– Må drive med det man brenner for
Ingvald har jobbet med Grasp i seks år nå. Selv om det kan være utfordrende at en av partene er gründer, støtter hun Ingvald fordi hun ser han brenner for selskapet.
– Han liker denne måten å jobbe på. Han har det så godt. Han har så mye utholdenhet, og han går så inn i det han jobber med. Jeg er redd han ville kjedet seg i en vanlig åtte-til- fire-jobb. Det er viktig å drive med det man brenner for, sier hun.
Hun forteller at han liker å gi bånn gass når det er motgang. Hun synes det er flott at produktet kan utgjøre en forskjell for folk.
– Grasp kan hjelpe folk. Det er en etisk side ved produktet. Jeg mener at skal du først skal være gründer, bør du lage noe som kommer mennesker til gode og kan hjelpe dem.
Ingvald har lest og godkjent innholdet i saken. Han er enig i at det er viktig med åpenhet rundt utfordringer man kan stå i som gründerfamilie.
– Det mest utfordrende er å balansere mitt intense engasjement for arbeidet med tid til familien. Vi prøver å innføre noen faste regler for å skape bedre balanse. Vi planlegger også ukentlige aktiviteter som vi gjør sammen uten jobbinnblanding, og jeg prøver å involvere Kjersti mer i det som skjer i selskapet, slik at vi kan dele både oppturer og nedturer. Det er ikke alltid lett, men jeg jobber aktivt med å bli bedre på dette og vise at jeg setter pris på innsatsen til Kjersti og barna.