TEKNOLOGI
Nok en god exit – men nyinvesteringene lar vente på seg i DNB Ventures
DNB fyller venturekassa ytterligere med salget av «øyeåpneren» Celsia, men har ingen umiddelbare investeringsplaner.
Da DNB Ventures gikk inn som hovedinvestor i en emisjon i Celsia i september 2022, var sjefen Anders Østensvig så begeistret over selskapets potensial at han uttrykte tvil om han ville få være med å investere i neste store runde.
– Det endte jo på en måte som jeg fryktet, humrer Østensvig da BankShift tar kontakt for å få en kommentar til salget.
Denne uken ble det nemlig kjent at startupen som driver med bærekraftsrapportering ble solgt for et tresifret millionbeløp. DNB var største eksterne investor med en eierandel 8,3 prosent før salget.
Det betyr ikke på noen måte at Østensvig er lei seg for at DNB ikke fikk være deleier i Celsia i mer enn 20 måneder.
Ut med gevinst
– Nå får Celsia en eier med betydelig internasjonal kundebase og ikke minst distribusjonskapasitet. Det vil hjelpe selskapet med å akselerere veksten, sier DNB Ventures-sjefen.
– Det betyr at dette må være en ganske så vellykket investering for DNB Ventures?
– Nå har vi jo blitt enige om å ikke kommentere summer, men jeg er ganske sikker på at alle er fornøyde med avtalen, sier Østensvig.
– Men dere har fått tilbake mer penger enn dere investerte?
– Det har vi, innrømmer han.
Da DNB Ventures investerte i Celsia høsten 2022, ble selskapet verdsatt til 100 millioner kroner. I et intervju med Shifter sier medgründer og daglig leder Petter Reistad prisen i salgsavtalen «var godt over det selskapet tidligere var verdsatt til».
Flere suksesser
Til tross for at Anders Østensvig nå fyller på sin allerede velfylte venture-kasse, betyr det ikke nødvendigvis at pengene vil forsvinne ut med det første.
DNBs egen investeringsarm så dagens lys i slutten av 2017 og fikk en startkapital på 250 millioner kroner. Men pengene har vært sparsomt brukt opp gjennom årene.
Celsia-investeringen i 2022 var den første på 3,5 år, og før det var ikke mer enn drøyt 100 av de 250 millionene brukt opp på investeringer.
Samtidig hadde DNB Ventures fått til en super-exit da det danske «open banking»-selskapet Aiia (Nordic API Gateway) ble solgt til Mastercard i 2021. Det er fortsatt ikke offisielt kjent, men selv forsiktige estimater pekte i retning mot at DNB fikk tilbake omtrent like mye som hele den opprinnelige venture-satsingen.
Ingen nye investeringer underveis
Etter Celsia-salget består DNB Ventures portefølje av tre selskaper: Fundingpartner, Quantfolio (som ble lagt til som en følge av Sbanken-oppkjøpet), og Kvist.
– Har dere noen nye investeringsobjekter på radaren?
– Vi er i dialog med flere selskaper, men vi har ikke noen pågående investeringsprosess akkurat nå, sier Østensvig, og peker blant annet på at tilstrømningen av nye fintech-selskaper ikke har vært veldig stor de siste årene.
– I forbindelse med Celsia-investeringen sa du at den hadde fungert som en øyeåpner og utvidet investeringshorisonten til DNB, men det har altså ikke hjulpet?
– Foreløpig har vi ikke funnet noen nye selskaper innen bærekraft, som har skapt så stor nysgjerrighet at vi har vært klare til å åpne lommeboken.