Svenske Vinngroup har spesialisert seg på å starte små konsulentselskaper innen ulike teknologinisjer. I grannelandet står gruppen bak 12 selskaper med totalt 120 ansatte.
Annonse
I mai ble det kjent at selskapet så til Norge for videre vekst, og nå er den første satsingen her til lands klar. Den nylig fratrådte Inventas-toppen Petter Arlehed skal lede et nytt byrå innen helseteknologi, Yallow Life Science.
– Vi kan bidra med produktutvikling og tjenesteutvikling innen helse, «medtech» og «healthtech». Her er det strenge regulative krav. Mange kan utvikle produkter i tidlig fase, men få kan ta det helt til markedet. Den «painpointen» har jeg sett på lenge, og det er frøet. Det løser vi med designmetodikk og regulatorisk ekspertise, som vi ansetter fra starten av, sier Arlehed.
Derfor skal de lykkes
Annonse
Det nye byrået har kontor på Epicenter i Oslo sentrum, men betrakter hele Skandinavia som nedslagsfelt.
– Nå legger vi en treårig plan. Vi skal etablere oss godt i Norge, og sikter på å bli 20-25 personer i løpet av den perioden, forteller Arlehed.
Det er også satt konkrete mål for omsetning i løpet av perioden, men dette vil Arlehed ikke avsløre.
– Dere er langt fra alene i dette segmentet. Hvorfor skal dere lykkes?
Annonse
– Konkurransen er knalltøff. Og den er vi klar over. Det eneste som teller er hard jobbing og bygging sten for sten.
– Jeg digger konseptet. Jeg har alltid hatt troen på nisjer. Er du ordentlig god på noe, er det alltid behov, sier han.
Annonse
– Vinngroups selskaper opererer i mange ulike bransjer. Hvorfor helse?
– Vi har valgt «life science», «medtech» og «healthtech» fordi jeg har et godt nettverk der, og så føles det ekstremt bra å jobbe i den nisjen. Det er godt å jobbe med noe som betyr noe. Det vil prege oss. Kulturen vi prøver å bygge, skal være at det er viktig å komme på jobb.
Annonse
– Og så er det mye penger i bransjen?
– Helseteknologi er et enormt marked med masse potensiale. Det er også en sektor som er konjunkturuavhengig. Vi skal som sagt fokusere på å bygge sten for sten her, men med det sagt så har vi jo klare mål på vekst og verdiskaping.
Henter tung startup-kompetanse
Arlehed gikk ut av Inventas etter en turbulent tid der selskapet ble kjøpt, solgt, og kjøpt igjen. Nylig ble det kjent at de ansatte kjøpte selskapet tilbake.
– Det var ikke gitt at jeg ville starte noe eget. Jeg tenkte mye på hva jeg skulle finne på.
Etterhvert tok han kontakt med Hans Johansson, som er styreleder i Vinngroup og nå blir styreleder for Yallow Life Science.
– Han er en mann med lang erfaring, og når det er bevegelse på markedet, er det fint å ta kontakt. Vi fant tonen fort, forteller han.
Vinngroup tar 50,1 prosent eierskap i alle selskaper som spinnes ut av systemet. De resterende aksjene fordeles mellom gründerne.
Nå har Arlehed fått med seg tidligere teknologisjef og medgründer i startupvraket Flowmotion, Eirik Husby Dyrset på laget. Også i det nye selskapet blir han titulert «medgründer». Kontakten de to imellom ble opprettet da Dyrset søkte jobb i Inventas etter Flowmotion-krasjet.
– Han hadde nok av tilbud, og han takket nei til tilbudet fra oss. Jeg husket han godt, og han var den første jeg ringte. Han var ikke vond å be, forteller Arlehed.
Lærdommen fra Flowmotion
Husby Dyrset bekrefter historien. I mellomtiden har han jobbet som prosjektleder og «design lead» i Pixavi, som utvikler smarttelefoner og tablets for farlige områder.
– Men jeg og Petter fikk en god tone, og den høstet vi snart frukter av, for i februar fikk jeg en telefon fra han med spørsmål om jeg ville være med på nye eventyr.
– Du orker det, altså?
– Det gjør jeg så absolutt. Jeg lengter skikkelig tilbake til startup-livet. Selv om det var hardt i Flowmotion til tider, så var det veldig gøy og utrolig lærerikt.
–Hva forventer du av den nye rollen?
– Mer ansvar, å styre hverdagen litt mer selv, og å få være med å bestemme litt mer om hvilken retning firmaet skal ta - mer forretningsutvikling.
– Hvilke konkrete erfaringer fra Flowmotion tar du med deg inn i denne rollen?
– Vi skal utvikle produkt nå også, og det har jeg god kompetanse på. Det med produktutvikling tar jeg med meg.
I tillegg har selskapet nylig ansatt produktutvikler Maria Utseth Christoffersen, som nå jobber som mekatronikkingeniør i Elliptic Labs. Hun skrev masteroppgaven sin hos Inventas, og fikk på den måten god kontakt med Arlehed. Hun bytter jobb om én uke.
– Jeg tror det å ta tak i ting som jeg kanskje ikke har vært borti før, og lære nye ting, vil være noe av det viktigste jeg tar med meg fra Elliptic, sier hun.