De tre gründerne av Spacemaker. Fra venstre; Carl Christensen (CTO), Håvard Haukeland (CEO) og Anders Kvåle (arbeidende styreformann).

Norske Spacemaker kjøpt opp for 2,2 milliarder kroner

Det norske oppstartselskapet blir en del av den amerikanske børsgiganten Autodesk.

Publisert Sist oppdatert

Shifter kommer tilbake med mer om denne saken!

Spacemaker, som ble startet i 2016, bruker kunstig intelligens for å optimalisere eiendomsprosjekter og bidrar til å utvikle mer bærekraftige byer og nabolag over hele verden.

På kort tid har selskapet vokst til 115 ansatte fordelt på kontorer i syv land. Nå blir selskapet en del av det børsnoterte, amerikanske IT-selskapet Autodesk, som er blant verdens største innenfor AEC-programvare (Architecture, Engineering & Construction, journ.anm.).

Autodesk betaler 2,2 milliarder kroner for Spacemaker.

I tillegg kommer selskapets kontanter og et aksjeprogram for ansatte på omtrent 185 millioner kroner.

– Vi blir en del av en mye større, internasjonal organisasjon, som er unikt posisjonert for å raskere plassere vårt produkt i hendene på prosjekt-team rundt om i verden, sier Håvard Haukeland, administrerende direktør og medgründer av Spacemaker i en melding.

– Legger til rette for et skifte

Spacemaker ble startet i 2016 og er basert i Oslo. Selskapet har utviklet en skybasert AI-teknologi som gjør det mulig for arkitekter, byplanleggere og eiendomsutviklere å optimalisere potensialet til en utviklingstomt, spesielt i tidlig fase av planleggingen. Teamet på 115 ansatte består blant annet av matematikere, systemutviklere, arkitekter, og designere.

– Teknologien til Spacemaker legger til rette for et skifte i hvordan vi forestiller oss og bygger byer, til fordel for både mennesker og miljøet, sier Andrew Anagnost, administrerende direktør og president i Autodesk, i meldingen.

Muligheter for norsk teknologi

Spacemaker ser på sammenslåingen med Autodesk som en stor mulighet for norsk teknologi til å ta større plass globalt, og mener oppkjøpet vil nyttig for både selskapet og norske teknologitalenter.

– Med Autodesk på laget får vi en internasjonal arena for teknologikompetanse og innovasjon fra Norge. Dette vil medføre flere spennende jobber her hjemme og muligheter for lokalt talent til å ta steget opp. Fremover skal vi fortsette å utvikle verdensledende teknologi, og dette arbeidet skal ledes fra vår base her i Oslo, sier Carl Christensen, CTO og medgründer av Spacemaker.

Sikret rekordsum

Spacemaker har de seneste årene inngått flere store avtaler, deriblant med AF Gruppen og Obos. Det har medført en kraftig økning i inntektene, og omsetningen økte fra 4,4 millioner kroner i 2018 til 18,4 millioner kroner i fjor. I samme periode økte også kostnadene veldig, og årsresultatet ble redusert fra minus 22 millioner kroner til minus 55,6 millioner kroner.

Tidligere i år sikret Spacemaker også en rekordstor tildeling på 38,5 millioner kroner fra Innovasjon Norge gjennom Miljøteknologiordningen, samt et lån på 10 millioner kroner.

– Å skalere denne type dyp teknologi på tvers av mange markeder, og å gjøre den tilgjengelig for en stor mengde brukere er meget komplekst, og krever vesentlige investeringer, sa medgründer og teknologisjef Carl Christensen i Spacemaker til Shifter i den anledning.