KRIG I UKRAINA
Norske startups fortviler: – Åpenbart vært for treige med å iverksette flytting
Mange norske startups er bekymret for sine egne utviklere i Ukraina. Nå vil de ha dem hit.
Fintech-selskapet Defero er en av mange norske startups som har utviklere bosatt i Ukraina. Gründer Eigil Arff Tarjem våknet i dag opp til en melding fra én som fortalte at de ble invadert. En annen utvikler skrev til ham at en rakett hadde slått ned i nabolaget.
– Det er helt grusomt. Dette er folk jeg har jobbet med i mange år. Jeg har vært og besøkt dem, og to av utviklerne våre bor i Kharkov, sier Arff Tarjem.
Selskapet har totalt seks utviklere på teamet, gjennom et større selskap i Ukraina.
Arff Tarjem forteller at dette selskapet de siste ukene, har forsøkt å fremskynde en planlagt flytting til Latvia, men at de åpenbart har vært for treige med å iverksette dette.
Russiske styrker angriper nå Ukraina med full styrke.
– Vi hadde forutsett dette i en ukes tid nå, og har prøvd å pushe litt på, men opplever at utviklerne selv har forsøkt å lukke øynene for dette utfallet. De har for eksempel svart oss at dette ikke er noe nytt, og at de har levd med dette i åtte år, sier Arff Tarjem.
– Nå vet jeg ikke om de har internett eller om de sitter i en bil på vei mot Latvia.
Han er forberedt på at Defero må sette alt av nyutvikling, og mest sannsynlig planlagt ekspandering til nye land, på vent en stund, selv om de kan opprettholde driften.
– Netto-effekten blir nok at veksten vår blir litt lavere i år enn vi hadde trodd, sier Arff Tarjem, som selvsagt er mest opptatt av at utviklerne nå kommer seg raskt i sikkerhet.
– Men det er ikke vits å late som noe annet; det får konsekvenser for oss. Men det føles også veldig feil å skulle be de om å snakke med meg nå, når de kjemper for å overleve.
– Vi forsøker å vise støtte, og spørre om det er noe vi kan gjøre, men det er det jo ikke.
Tilbyr utviklere husly
Den norske legeappen Eyr har også utviklere i Ukraina. Daglig leder Camilla Kluge Foss sier de fordømmer angrepet på landet og at tankene går til utviklerne og deres familier.
– Vi har hatt løpende dialog med dem om situasjonen, og vi har tilbudt dem muligheten å komme hit. Det har de av ulike årsaker takket nei til, sier hun.
– Tilbudet er der selvfølgelig ennå, men nå er transportmulighetene ut av landet vanskeligere. Vi har også et dyktig tech-team her i Norge, og vi utvider nå den kapasiteten ytterligere, sier Kluge Foss til Shifter.
Proptech-startupen Defigo har fem utviklere i Ukraina. Daglig leder Hildur Smaradottir forteller om en stor usikkerhet blant disse da de ikke kommer seg ut av landet med fly.
– Vi vet at hele teamet er trygge akkurat nå, men de planlegger å komme seg ut av landet. Det blir nok via Polen. Vi ønsker gjerne at dem kommer til Norge, og da vil vi hjelpe dem med å finne et sted å bo og lignende, men de må selvfølgelig ta en avgjørelse om det selv, sier Samardottir, som er veldig bekymret for tryggheten deres.
– Dette er jo en veldig uvanlig og vanskelig situasjon, men jeg er først og fremst opptatt av at de skal komme seg ut av landet, og de må gjerne komme hit.
Ifølge Smaradottir har utviklerne ikke vist særlig til bekymring selv, før nå.
– Men det er vanskelig å vite om de gir uttrykk for å være rolige for å berolige oss som kunde eller noe annet.
Hun er imidlertid ikke bekymret for konsekvensene dette får for eget selskap.
– Det løser vi, sier Smaradottir.
– Uvirkelig
Det norske utviklingsbyrået Ways har i dag én utvikler i Ukraina, men har hatt flere før. I et Linkedin-innlegg denne uken, skrev daglig leder Knut Michael Haugland at han var livredd. Han hadde gitt tilbud til alle som en gang har jobbet for dem, å komme hit.
– De er velkommen, men mange har sagt at de er vant til dette, at de har slitt med dette siden 2014. Mitt inntrykk er at de ikke har innsett at dette kunne skje, sier Haugland.
– Vi har hatt kontakt med vår utvikler i dag, og han er i hvert fall trygg, sier han.