OPPKJØP

Norske Vewd kjøpt opp for 1,1 milliarder kroner

Tv-programvareselskapet blir nå en del av Tivo-universet.

Aneesh Rajaram, administrerende direktør i Vewd
Aneesh Rajaram, administrerende direktør i Vewd
Publisert

Tivo-eier Xperi blar opp 109 millioner dollar, cirka 1,1 milliarder kroner for det norske programvareselskapet Vewd Software.

– Vi er veldig glade for å bli med i Xperi-familien og ser frem til å kombinere erfaringen, ferdighetene og størrelsen til begge virksomhetene så vi kan levere nye innovative løsninger til kundene våre. Sammen kan vi levere enda mer engasjerende opplevelser til millioner av seere globalt som liker TV- serier, sport og film – alt gjennom plattformen vår, sier Aneesh Rajaram, administrerende direktør i Vewd.

Finnes i mer enn 30 millioner tv-er

Vewd har i det stille bygget seg opp til å bli en av verdens største leverandører av programvare for hybride TV-løsninger og OTT («over-the-top») – det vil si løsninger for å distribuere TV direkte til seere over internett.

I tillegg til OTT-programvare for produsenter av Smart-TV-er og set-top-bokser, lager Vewd også programvare til blant annet underholdningssystemer i biler.

Programvaren leveres i mer enn 30 millioner smart-TV-er og andre enheter hvert år. Totalt er Vewd Smart TV Solutions installert i mer enn 450 millioner enheter fra selskaper som Amazon, Commscope, Hisense, Nintendo, Sagemcom, Skyworth, Sony, Swisscom, TCL, TPV Phillips og Vestel.

Ekstremt lønnsomt

Det har vært en ekstremt lønnsom affære for selskapet som ble startet i 2015. Regnskapstallene i Proff.no viser resultater før skatt på langt over 100 millioner kroner hvert år, med unntak for 2020 da resultatet endte på cirka 80 millioner kroner. Det samlede overskuddet 2016-2020 er på godt over 700 millioner kroner.

– Jeg tror vi er Norges mest hemmelige teknologi­suksess, uttalte Aneesh Rajaram, i et intervju med Digi.no i 2020.

For Xperi innebærer oppkjøpet at selskapet vil gjøre Tivo til en ledende uavhengig plattform for strømming av medieinnhold. Med Vewds løsninger kan man akselerere og skalere utrullingen av TiVo OS for oppkoblede TV-er, og gjøre Xperi i stand til å utvide tilbudet innenfor video over internett I tillegg blir Xperi også verdens største uavhengige leverandør av Smart TV-mellomvare.

– Vewds globale rekkevidde og ekspertise innenfor det å lage løsninger som støtter innholdseiere, TV-produsenter og SoC-partnere når de tar i bruk mellomvare og OS-løsninger på tvers av ulike enheter er utrolig verdifull for oss. Dette gir oss enda flere inntektsmuligheter når vi utvider vår globale posisjon innenfor strømmeenheter, sier Geir Skaaden, Chief Products and Services Officer i Xperi.

Oppkjøpet innebærer at Xperi overtar 275 ansatte fra Vewd. Ledelsen i Vewd vil fortsette å lede virksomheten, og bli integrert i Xperis ledelsesstruktur.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*

Powered by Labrador CMS