NTNU tungt representert når landets ferskeste akselerator dras i gang
SlideDrain vil revolusjonere rørleggerbransjen. De er ett av flere NTNU-selskaper i 6AMs første kull.
Trøndelag-akseleratoren 6AM starter i disse dager sitt første program etter at selskapet ble solgt fra NTNU Technology Transfer til T:lab og skiftet navn i fjor.
Listen med selskaper som får være med, viser at båndene til NTNU fortsatt er sterke. Akseleratoren har hentet lokalt og gått for utradisjonelle NTNU-selskaper.
Se listen over alle deltakerne nederst i saken.
Utradisjonelt i tradisjonell bransje
Et av selskapene, SlideDrain, skiller seg ekstra ut i mengden. De har valgt å lage en ny type gulvsluk til våtrom.
– Det er kanskje en litt utradisjonell startup ettersom bransjen er veldig tradisjonell, sier gründer Stian Kvaran Bongard som startet selskapet sammen med Henning Philip Patricksson.
Bongard har bakgrunn innen økonomi, mens Patricksson er maskiningeniør.
Ideen til konseptet kom fra rørlegger Thomas Nygaard, som i mange år har renovert våtrom i Trondheim, og som var innom Entreprenørskolen (ES) med sitt konsept.
– Vannskader i våtrom forekommer primært på bakgrunn av monteringsfeil som skjer under installasjon. Dette hadde idéhaver Nygaard avdekket som følge av at han hadde renovert mange våtrom som hadde vært utsatt for vannskader. Dermed utformet han et konsept som er enklere og raskere å montere, hvilket reduserer sannsynlighet for at en feil forekommer under installasjon. Det er dette konseptet som i dag er SlideDrain, forklarer Bongard.
Han forteller at det skjer omtrent omtrent 13 vannskader i Norge hver eneste dag som følge av usikker overgang mellom gulv og sluk.
– De fleste av disse vannskadene skyldes feilmontering, noe våtromsnormen bekrefter. SlideDrain er designet med brukeren i sentrum og vil i tillegg til å forhindre unødvendig vannskader, også utgjøre en betydelig tidsbesparelse for rørlegger.
Har hentet penger til produksjon
– SlideDrain kommer med en høydejusterbar overdel med en påsveiset slukmansjett, noe som eliminerer behovet for en forhøyningsring, som er en tilleggsdel rørleggeren svært ofte bruker i renovering av våtrom.
Behovet for en forhøyningsring oppstår som regel etter rørleggeren har gjort sin del av installasjonen og mureren har tatt over. Rørleggeren må derfor i mange tilfeller returnere til oppdragsstedet etter å i tillegg ha handlet riktig forhøyningsring hos grossist, forklarer Bondgard.
Med seg på veien har duoen fått penger fra Forskningsrådet og Innovasjon Norge, samt TrønderEnergi-bidraget til Spark* NTNU. Pengene gjør at teamet er godt på vei med finansiering til å lage produktsjonverktøy til gulvsluket.
– Det er produksjonsverktøy som er den store kostnaden i vårt prosjekt i oppstartsfasen. Produksjonsverktøy er ekstremt kostbart og kan fort bli en inngangsbarriere for et lite oppstartsselskap.
Nå venter de på faglige tilbakemeldinger fra Sintef på deres siste prototype, før de kan lage produksjonsverktøy og sertifisere produktet. Teamet har også et pågående samarbeid med Norges største VVS-grossist, Brødrene Dahl.
– Hardware er kapitalkrevende i starten, og vi er også helt avhengig av å få en sertifisering for å entre markedet. Samtidig utvider vi patentet vårt til utvalgte land i Europa, noe som også krever betydelige finansielle midler for en oppstartsbedrift. Patentet er i dag innvilget i Norge.
Marked på 160 millioner kroner årlig
Bongard forteller at de ser for seg et marked også utenfor Norge.
– Markedet i Skandinavia for gulvsluk i plast er på 160 millioner kroner i året, men først skal vi etablere oss i det norske markedet. Etterpå er planen skalere til Europa og andre typer gulvsluk, forteller han.
Målet er å være på markedet med første versjon av SlideDrain i løpet av våren 2021.
– Men vi har lært at ting tar tid med hardware, så det kan alltid komme noen overraskelser. Jeg trodde vel for øvrig heller aldri at det var gulvsluk jeg skulle jobbe med da jeg startet på NTNUs Entreprenørskole tilbake i 2018, men dette var et helt unikt konsept med en mulighet til å lære masse og få til noe selv.
– Det faktum at Henning og jeg har mulighet til å jobbe med SlideDrain på tilnærmet fulltid i dag, er takket være tilliten vi har fått fra Forskningsrådet og Innovasjon Norge. Så selv om vi vet at hardware kan være svært krevende, så er vi så priviligerte at vi har vi mange forutsetninger for å lykkes, noe vi arbeider for hver eneste dag.
– Hvorfor valgte dere å bli med på en akselerator?
– Vi er kun to personer som arbeider med alle aspekter av produkt- og forretningsutviklingen. Da er det svært gunstig å kunne støtte seg på erfarne ressurser som tidligere har vært med på en del av de utfordringene og prosessene vi nå står overfor.
– Mer konkret skal vi blant annet arbeide med å sette opp et profesjonelt apparat rundt selskapet, samt utarbeidet en definert finansieringsstrategi og salgsplan. Sistnevnte er vi allerede i gang med sammen med ScaleupXQ, i regi av 6AM.
Vil være til for hele Trøndelag
SlideDrain får selskap av flere NTNU-bedrifter i akseleratoren. Alle årets seks selskaper har opphav eller tilknytning til universitetet.
Men programsjef i 6AM Thor Rirchard Isaksen forteller at det var ikke hensikten å kun ha NTNU-selskaper.
– Det ble ES-tungt i år. Og det er kanskje ikke ulogisk, vi har gode relasjoner til NTNU, de er geografisk nære og vi har lagt oss i selen for å bli gode partnere med de miljøene. Men det har ikke vært slik at vi kun har sett på ES-selskaper. Det ble mer tilfeldig.
Han legger til at de ikke skal gjøre det til en vane å kun velge selskaper fra NTNU.
– Fra neste program vil vi vise tydelig at vi er til for hele Trøndelag. Vi ønsker ikke å lage en Trondheim-akselerator. Vi har et nasjonalt fokus, men ønsker spesielt at selskaper fra Trøndelag skal se oss som en naturlig samarbeidspartner, sier Isaksen.
Selskapene som deltar i det første programmet til 6AM.
- Bryte - Ny batteriteknologi
- Birdsview - Vedlikeholdsteknologi for strømnettet
- SlideDrain - Nytt slukkonsept for våtrom
- Njord Robotics - Autonome droner for rengjøring av fiskekar
- Realfagshjelpen - Datadrevet undervisningsløsning
- Metaito - styringsverktøy for interne digitale ressurser