Reportasje
Nvidia-sjefen i møte med norske tech-startups i San Francisco: – Kom dere på AI-toget!
En av verdens mektigste teknologisjefer tok seg god tid til norske gründere på pilgrimsreise til «startupenes hellige by», og marsjordren var klar.
SAN FRANCISCO: Over 200 personer fra tech-miljøet, sjømatbransjen og fornybar energi/elektrifisering og to statsråder er med til San Francisco og Seattle denne uken, blant annet for å møte det amerikanske tech- og kapitalmiljøet.
Store kontraster
Selv om det strengt tatt er 40 minutter sør for byen at de store tech-miljøene holder til, er det mange som regner San Francisco som hovedsetet.
Byen huser en rekke techselskaper, og blant annet hovedkvarteret til SaaS-gigant Salesforce, det såkalte Salesforce Tower, som byr på kambucha på tappekran og egen park i fjerde etasje med tilhørende gondolheis til bakkeplan.
Nede på fortauet er det derimot en litt annen hverdag. Gatebildet preges i økende grad siden pandemien av hjemløse mennesker med store rusproblemer. I enkelte bydeler anbefales det ikke å gå alene om kveldene.
Enorme teknologiske skifter
Som entusiastisk og langvarig støttespiller for oppstartsbedrifter i Norge, reflekterte Kronprinsen over farten i teknologiutviklingen under åpningen av det offisielle programmet.
– Jeg pleide å tenke at bestemor opplevde de største teknologiske omveltningene. I hennes levealder gikk vi fra at det ikke fantes biler, til at vi kunne fly, og fra at det ikke fantes telefoner, til at de var overalt, sa han fra scenen. – Det var enorme skifter. Men med fremveksten av kunstig intelligens, som kan gi teknologiske omveltninger få har kunnet forestille seg, tror jeg store teknologiske skifter vil fortsette i vår tid.
Første del av arrangementet ble avholdt på Meltwater-gründer Jørn Lyseggens startup-vugge Shack15 i San Francisco. Under de mange foredragene ble det pekt på en rekke muligheter og farer med den umiddelbare og langsiktige AI-fremtiden. En utfordring er energibehovet som bare vil øke ettersom stadig flere vil etterspørre datakraft.
Jonathan Ross er gründer i den amerikanske startupen Groq som utvikler mer energieffektive databrikker til den delen av AI som er ventet å kreve aller mest datakraft, tolkningen av nye data (såkalt inference). Slik Ross ser det er folk ofte redde for endring og nye ting.
– Jeg pleier å vise til Galileo. Hans observasjoner av solen fikk også folk til å føle seg små, kanskje nokså likt som AI gjør det med oss i dag. Men da er det også viktig å huske at vi over tid vende oss til at universet er stort, og kanskje vil vi også vende oss til at intelligens er utrolig mye mer enn vi har kunnet se for oss.
At AI gir omveltninger var også hovedbudskapet til Nvidia-gründer og toppsjef Jensen Huang da delegasjonen gjestet hovedkvarteret deres.
Huang, som har truffet uvanlig godt med langsiktige visjoner og investeringer, og nå altså leder et av verdens aller største selskaper, fortalte gruppen at han ser for seg en ny industriell revolusjon verden ikke har sett maken til på 200 år.
Vil ta med det beste hjem
Både digitaliseringsminister Karianne Tung og næringsminister Jan Christian Vestre deltar i delegasjonen. På rundreisen til Google, Salesforce Nivida og Apple tirsdag pekte Tung på behovet for å gå raskt, men varsomt frem og ta hensyn til de mange etiske og juridiske utfordringene ved AI. Hun har nylig satt et mål om at 80 prosent av offentlig sektor skal minst «gjøre noe» med AI innen 2025.
– Jeg vil ta med det beste hjem til Norge, og la det verste bli igjen, gjentok hun i bedriftspresentasjonene hvor IT-gigantene konkurrete i å fremstille seg som bærekraftige og etisk ansvarlige.
De store selskapene mottar representanter fra myndighetene konstant. Budskapet synes å være at ja, vi vet dere er betenkt, og ja, det er noen ting vi må ta tak i, men stort sett skyldes frykten uvitenhet.
Jensen Huangs, som hadde tenkt å svare på kun ett spørsmål, tok seg likevel tid til å svare på en haug av spørsmål fra nysgjerrige gründere i lobbyen. Hans avskjedsord til Kronprinsen var at den beste måten å kvitte seg med uvitenheten på, er å kaste seg på toget og teste AI for alt det er verdt.
– Folk sier de synes at verden går så fort. Men ombord på toget oppleves det ikke sånn. Kom dere på toget!