Axel Hunter er gründer og daglig leder i bankutfordreren Astat.
Ny bankutfordrer hentet 4,5 millioner kroner
Astat sikter seg inn mot små selskaper, og dropper fysiske kort.
I april lanserer ekteparet Caroline og Axel Hunter, og fire andre appen Astat, en digital bankutfordrer som spesialiserer seg på små selskaper.
Nå har oppstartsbedriften lukket sin første kapitalinnhenting: 4,5 millioner kroner fra kategorien «venner og familie».
– Nå har vi nok penger til å komme skikkelig i gang, sier briten Axel Hunter som er gründer og daglig leder, til Shifter.
Samarbeider med Lucalabs
Tjenesten skal i første omgang tilby automatisk regnskapsføring og utgiftsstyring, finansielle prognoser, samt faktura- og regningssystemer, i tillegg til en forretningskonto.
Briten Hunter er blitt så imponert over nivået på norske fintech-selskaper og hvordan har selv er blitt tatt imot, at selskapet har bestemt at det bare skal samarbeide med andre norske selskaper og om det ikke er mulig, med skandinaviske. Et par samarbeidsavtaler er allerede på plass. Norske Lucalabs, skal levere erp-løsningen i systemet, mens finske Enfuce skal fungere som kortutsteder.
Kutter ut kort
Men det blir av en helt spesiell type. Mens andre såkalte «digitale banker», som Revolut, flotter seg med betalingskort av metall, går Astat i motsatt retning. Selskapet skal ikke tilby fysiske betalingskort, og baserer seg i stedet helt og holdent på virtuelle kort og betaling gjennom Google Pay og Apple Pay.
– Å bare bruke disse to, er det nesten ingen som gjør. Er norske bedrifter klare for en «mobile only solution»? Det gjenstår å se. Vi mener plastkort er utdatert og gir for dårlig sikkerhet, sier Hunter, og legger til at han de siste årene i London i prinsippet ikke brukte kort i det hele tatt.
Betalingmåten er likevel bare en liten del av helheten.
– Jeg mener SMB-er i Norge blir nedprioritert av tradisjonelle banker når det gjelder brukervennlighet, åpenhet og kundeservice. Vi har strømlinjeformet de gamle bankenes forretningsmodell, sånn at norske kunder får mer, sier Hunter.
Jobber med søknad
Målet til Astat er ikke å bli en komplett bank. Selskapet er i ferd med å ferdigstille en søknad som e-pengeforetak til Finanstilsynet. At en slik prosess pleier å ta tid er ikke noe som uroer Axel Hunter.
– Lisensen er ikke avgjørende for at vi skal kunne lansere produkter, sier han.
Astat satser nå i et stadig trangere marked. Flere etablerte banker har de seneste årene lagt mye penger i å vinne SMB-markedet, deriblant har den globale giganten Citi varslet økt innsats på området. DNB og Sparebank 1 kjøpte 67 prosent av Uni Micro før jul. I tillegg øker andre utfordrere sin tilstedeværelse her til lands. Danske Lunar varslet i høst at de var i gang med å ansette 20 personer i Norge.
Medgründeren, Caroline Hunter, som er gift med Axel, er norsk. Hun har bakgrunn som advokat i London, med spesialisering innen GDPR, «compliance» og kommersielle kontrakter. Hun har ansvaret for det juridiske i Astat.
Astat har for tiden forretningsadresse hos The Factory i Oslo, og ifølge Proff sitter grunnlegger av fintech-inkubatoren, Ingar Bentsen, i styret til selskapet.