nytt om navn

Ny inkubatorleder hos Startuplab

Sophie Dicko mener det er særlig én ting nordmenn og Norge kan bli bedre på når det gjelder oppstartsbedrifter. 

Sophie Dicko er ny leder for inkubatoren til Startuplab Bergen.
Publisert

Nylig begynte Sophie Dicko som leder for inkubatoren til Startuplab Bergen. Hun har vært "community coordinator" samme sted siden sommeren 2022. 

– Jeg hadde ikke planlagt å jobbe med entreprenørskap, men begynte å bli interessert etter å ha transkribert intervjuer for mamma som forsket på kvinnelige entreprenører ved Høgskolen på Vestlandet, forteller Dicko. 

Etter å ha hjulpet moren, skrev hun selv bacheloroppgave om innvandrer-gründere i Bergen og startet opp et alternativt introduksjonskurs for innvandrere i Alver kommune - gründersporet. 

De siste to årene har hun vært opptatt av å bygge et godt miljø og fellesskap for gründere i Bergen. 



Ønsker være et humant og varmt sted

– Gründere kommer gjerne til oss fordi de vil ha konkrete råd om bedriften, men de trenger også en hånd på skulderen - og at vi sier "dette klarer du". Jeg ønsker at Startuplab skal være et humant og varmt sted, sier Dicko. 

Hun forteller at Startuplab ønsker å skape et miljø for de oppstartsselskapene som har ambisjoner og som tenker internasjonalt, der miljøet og Startuplab kan hjelpe gründere frem til gode kontakter og kunnskap. 

– Annenhver uke har vi felles lunsj. Når jeg ser noen nye håndhilse på hverandre, er det helt nydelig, sier Dicko. 

Ofte blir det sagt at Oslo ligger ti år bak Stockholm når det gjelder startup-mentalitet og at Bergen ligger ti år bak Oslo igjen. 

– Vår oppgave er fortsatt å inspirere, for å få flere til å starte opp her, sier Dicko. 

– Mer åpne for nye tanker og ideer

Hun har bodd syv år i utlandet - i Brasil, Italia og Frankrike. Med seg hjem til den norske oppstartssfæren- tar hun særlig én ting.  

– Vi kan bli mer åpne for nye tanker og ideer. Norge skårer veldig høyt når det gjelder konformitetspress. Det kan være et hinder både for nye og annerledes tanker, ideer og oppstartsbedrifter. I Norge kan det bli litt mye saueflokk-mentalitet. 

Hun viser til en studie, som viser at Norge er på topp i konformitetspress, press om ensartethet og om å følge etablerte sosiale normer, sammen med Sør-Korea, Pakistan og India. 

Dicko overtar stillingen etter Lars Flesland - som gjør comeback i startup-bedrift.2023 gikk det litt tråere hos Startuplab på grunn av det hun beskriver som makro-utfordringer. 

– Vi deler lokaler med DNB og har fått dårlige finansnyheter på storskjermen ved inngangspartiet her hver dag vi kommer på jobb, som at renten forventes å settes opp osv. Jeg har ikke ønsket å se det, sier Dicko og rister på hodet. 

Ser bedring fra i fjor til i år

Men nå ser de bedring, både på skjermen og i miljøet. 

– Vi merker det er høyere aktivitet i startupmiljøet og flere som søker seg til oss, sier Dicko. 

Hun trekker frem særlig én ting hun håper oppstartsselskaper vil ha fokus på fremover. Hun mener det også vil gi bedrifter et fortrinn. 

– Mangfoldige team, på alle slags måter, vil være viktig. Det vil gjøre at man kjenner de ulike målgruppene bedre, som vil gjøre at man når ut bedre, og skaper bedre resultater og flere arbeidsplasser, sier Dicko. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.