TIDLIGFASE

Nytt fond skal investere i opptil 30 tidligfase-selskaper på tre år

Fana Sparebank ga både oppstartmidler og penger til selve fondet under Innovasjonsuken Opp. 

Mer til fondet: Investor Johan Odvar Odfjell (fra venstre), investor Dag Skansen, bankdirektør Pål K. Haugetun i Fana Sparebank og styreleder Gøril Selvik i Tidligfase Vestland-fondet.
Publisert Sist oppdatert

I fjor høst startet arbeidet med et nytt tidligfase-fond i Vestland. Arbeidet med selve kapitalinnhentingen startet i vår. 

Connect Vest, Vestlandets innovasjonsselskap (VIS) og Finance Innovation tok initiativet til fondet. 

Connect Vest og VIS administrerer fondet. 

– Ifølge Investinor mangler det 200-400 millioner kroner i presåkorn og såkornfasen på Vestlandet hver år. Fonden skal primært investere i dødens dal, der det er prekært for selskapene. Innovasjon Norge gir penger i denne fasen, men de krever at pengene matches, sier Gøril Selvik, leder i Connect Vest og styreleder i fondet. 

Målet for fondet er 40 millioner, men initiativtakerne er foreløpig langt unna målet. 

Under Demo Day i Bergen denne uken nærmet de seg litt. 

Fana Sparebank ga to millioner kroner til oppstart av fondet og fire millioner kroner til selve fondet.

Sparebank er stolt av å kunne bidra til å få etablert Tidligfasefond Vestland.

– Tidligfase og oppstart er en krevende del av utviklingen fra idé til realitet. Dette gjelder både for gründerne og investorene. Ved å etablere et handlekraftig fond økes muligheten for å øke kvaliteten i prosessene. I banken møter vi mange som trenger kapital, men det er mange som faller gjennom i en ordinær kredittvurdering. Tidligfasefond Vestland gir kvalitetssikring av selskaper og en mulighet for tiltrengt diversifisering for investorene. Det vil vi støtte. Dette fondet har i seg at det kan bli en katalysator for en bærekraftig fremtid. Grunnlaget er Vestlandet og våre nære forhold, men ringvirkningene kan strekke seg langt, og bidra til å påvirke både nasjonalt og internasjonalt, sier Pål K. Haugetun, direktør for bedriftsmarked i Fana Sparebank. 

Han oppfordrer alle næringsaktører i vår region til å bidra til fondet:

– Her drar vi absolutt lasset sammen, for å gi oppstartselskaper nødvendig drahjelp, sier Haugetun. 

 – Hva håper dere dette fondet vil bety for Vestland? 

– Det er naturligvis et sterkt håp om at dette vil bidra til utvikling av regionens nye bedrifter, økonomisk vekst, avkastning og nye arbeidsplasser. Når det er sagt, vet vi at mange av disse oppstartsselskapene vil løfte frem nye løsninger for å møte en bærekraftig fremtid. Det står oss spesielt nært.

Skal investere i opptil 30 selskaper 

Da har de totalt hentet 12 millioner kroner, og er også i en prosess med Bergen kommune og Vestland fylke. Investeringsperioden for fondet er tre år, og fondet skal gjøre 25-30 investeringer innen utgangen av 2027. 

Så langt har VIS og Farvatn gått inn med fire millioner hver, i tillegg til de fire fra Fana Sparebank. De to millionene fra Fana Sparebank i støtte til etablering og oppstart, er en matching av samme beløp fra Vestland fylkeskommune. 

Fondet har et mål om avkastning på to og en halv gang investert beløp og en tidshoristont på åtte til ti år. 

Investor Johan Odvar Odfjell i Farvatn mener et tidligfasefond er viktig for Vestlandet av flere grunner, spesielt når det kommer til å fremme innovasjon, økonomisk vekst, og å bygge opp et robust oppstartsmiljø i regionen.

– Vi må skape det økosystemet vi vil ha for fremtiden. Lokalt tidlig-fase venturefond er viktige for å gi gründere tilgang til kapital, utvikle lokalt talent, støtte innovasjon og skape økonomisk vekst. Gründere bidrar til å bygge sterke økosystemer som kan tiltrekke seg flere investeringer og skape en selvforsterkende syklus av suksess for regionen.

I styret for fondet sitter  Johan Odvar Odfjell fra Farvatn, VIS-leder Stine Fiksdal og medgründer i Holberg Fondene Inga Lise Moldestad -  i tillegg til styreleder Gøril Selvik. Investeringskomiteen til fondet består av Hilde Støle Pettersen fra Momentum, Lars Jørgen Loktu fra Grieg Kapital, investor Janicke Allers og medgründer i Guilty og Savvy, Morten Hovland. Selvik forklarer hvorfor de ligger noe bak tidsplanen for kapitalinnhentingen slik: 

– Vi måtte avvente offentlig støtte til oppstart og etablering, da management fee på et så lite fond ikke er tilstrekkelig. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.