Ocean Oasis får hav av EU-penger

Prosjektet vil bygge og distribuere den første flåten av avsaltingsbøyer for å levere vann til 15 000 mennesker på Gran Canaria.

Ocean Oasis-teamet f.v. COO Sebastian Feinblatt, CEO Kristine B. Fredriksen og CTO Thomas Berge Johannessen.
Publisert Sist oppdatert

Antler-selskapet har vært omtalt her i Shifter i flere omganger, men nå gjør de sitt største kupp hittil.  Med en flytende konstruksjon på syv ganger ti meter, bruker oppstartsselskapet Ocean Oasis bølgekraft til å avsalte sjøvann. Nå er den norske bedriften del av et konsortium som har landet en kjempedeal med EU om å bidra til å løse problemet med vannmangel på Kanariøyene, ifølge en fersk pressemelding .

De spanske øyene utenfor vestkysten av Afrika står overfor alvorlige vannmangelproblemer, noe som legger press på allerede uttømte vannressurser. Bedrifter og lokalsamfunn på øyene har derfor blitt langt mer avhengige av avsalting av sjøvann for å få tilgang til ferskvann. 

Konsortiets DESALIFE-prosjekt (Desalination for Environmental Sustainability And LIFE) vil teste og validere Ocean Oasis sin bølgekraftdrevne løsning . Flytende avsaltingsbøyer vil øke mengden av rimelig og bærekraftig ferskvann som er tilgjengelig for lokalbefolkningen og bøndene i den nordlige delen av øya.

En pilotbøye, Gaia, har allerede blitt brukt til å validere teknologien på et sted utenfor havnen i Las Palmas, med støtte fra EUs EIC-akselerator, Innovasjon Norge og andre bidragsytere.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Fortsatt omtales bøyene som «pre-kommersielle», og målet er at de skal produsere ferskvann innen midten av 2026.  

En av Ocean Oasis sine testbøyer.

Mer enn 300 millioner mennesker er avhengige av avsalting av sjøvann for deres vannforsyning, et tall som forventes å dobles innen 2030 på grunn av klimaendringer, tørke, økende befolkninger og urbanisering.

Bøyene knyttes til det eksisterende sjøvannsavsaltingsanlegget Arucas-Moya på nordkysten av øya. Som et resultat vil anlegget øke produksjonen med 2 000 m³/dag i gjennomsnitt, tilsvarende det daglige forbruket til 15 000 mennesker. Dette vil bli oppnådd uten behov for å utvide det eksisterende landanlegget, eller øke dets energiforbruk, går det frem i pressemeldingen.