oda
Oda-Karl etter avgangen: «Jeg ville aldri forlatt mine kolleger frivillig»
Karl Munthe-Kaas skulle gjerne gjort særlig en ting annerledes, men er utrolig stolt over mye annet. Her forteller han hva han skal bruke tiden på.
Nyheten om at Oda-gründer Karl Munthe-Kaas mister jobben som toppsjef i selskapet han startet og har ledet i over ti år, sendte sjokkbølger gjennom oppstartsnorge torsdag.
Munthe-Kaas forteller til Shifter at han fikk beskjeden fra styret for en liten tid tilbake, og at nyheten derfor ikke kom like mye som et sjokk som det kom på oss andre. Det er likevel en svært skuffet Oda-gründer vi snakker med.
– Det er jo ikke jeg som har initiert denne prosessen. Det tror jeg alle skjønner. Jeg har vært leder i dette selskapet i over ti år. Dette er menneskene jeg er glad i, og ønsket å lede fremover også, sier han.
Brukte veldig mye penger
Han erkjenner at det ikke er hans jobb å vurdere sitt eget lederskap, og at det er styret som bestemmer hvem som skal være øverste sjef i et selskap, når den tidligere Tesco-toppen Chris Poad nå blir hans erstatter.
– Vi har fått til utrolige ting de siste ti årene, men de to siste årene har vært preget av at vi ekspanderte kraftig, og etterpå måtte trekke oss tilbake fra de nye landene. Det var strategiske beslutninger som jeg sto bak, og resulterte i at vi brukte veldig mye penger på noe som ikke ble av. Det er klart at det svekker investorenes tillit.
Han viser også til det kraftige fallet i verdivurderingen til Oda.
– Hvis min avgang kan bidra til å øke investorenes tillit igjen, så er grepet veldig viktig. Vi går inn i en fase som vil kreve myre ressurser og investortillit. Så sånn sett respekterer jeg og støtter avgjørelsen til styret.
Dette er kjipest
Hvis han tar på seg de positive brillene i det som nå skjer, synes Karl Munthe-Kaas det er en fjær i hatten hvem som er funnet verdig til å ta over. Chris Poad har i tillegg til å lede Tescos onlinevirksomhet, også flere års erfaring fra Amazon og Google.
– Jeg er stolt over at vi klarer å tiltrekke denne type talent, en som har ledet den kanskje største online dagligvaretjenesten i verden. Han er utrolig godt kvalifisert, og jeg er spent på hva han vil få til i sjefsstolen. Etter ti år med meg kan det jo være sunt for organisasjonen med et annet perspektiv.
– Så du ser fordeler med det objektitvt, men for deg subjektivt sett er det jævlig?
– Jeg vil ikke si jævlig, men jeg vet at det mange er triste internt. Det er det som er kjipest for meg nå. Det er vemodig. Jeg ville aldri forlatt mine kolleger frivillig.
– Samtidig tenker jeg på at det er ufattelig hva vi har fått til. Vi startet fra absolutt ingenting, hadde alle odds mot oss, dårlige innkjøpsbetingelser, og et marked som var så å si uten dagligvarer på nett. Vi har fått 100.000er til å endre vaner, og blitt så effektive at vi klarer å veie opp for de dårlige betingelsene. Vi har fått en suveren posisjon.
En turbulent periode
– Har du vært uenig strategisk med investorene nå i det siste?
– Vi har vært gjennom en turbulent periode, og det har vært tøffe valg og diskusjoner rundt dette. Forskjellige investorer har også forskjellige meninger, slik er det alltid. Men når beslutningene først er blitt tatt, så er vi på linje igjen. Selv om jeg ikke forlater selskapet på topp i aksjekursen, føler jeg virkelig at jeg forlater det på topp industrielt.
Han viser til at Oda har klart å oppnå lønnsomhet i Norge, med fullt lavprisnivå. I tillegg har han fått på plass Mathem-fusjonen. Strategien nå er å vokse videre i Norge og snu Sverige til lønnsomhet. Denne uken gikk for eksempel Mathem over til Odas teknologiplattform.
– Bare det at vi har klart å få til det på to måneder er helt utrolig. Strategien fremover er vi helt enige om, men Chris Poad vil nå sette sitt preg på den. Jeg kommer til å være en del av de diskusjonene som styremedlem.
Angrer han?
– Er det noe du angrer på, noe du skulle gjort annerledes?
– Når jeg står her nå, er det ikke først og fremst «angring» jeg driver med. Men det er lett å være etterpåklok når det gjelder ekspansjonen. På det tidspunktet var det veldig mye kapital tilgjengelig, og det ga mening å trå til i et stort land som Tyskland, ta markedet med makt ved å bygge mange lagre. Det var en veldig kapitalintensiv strategi, erkjenner han.
Hadde han kunnet gjort noe på nytt igjen, så ville det kanskje vært å hente enda mer penger da kapitalmarkedet var på topp, eventuelt lagt en annen strategi – for eksempel å gå for en fusjon med Mathem allerede da, ikke ventet til nå nylig.
– Da kunne vi fått veksten på en annen måte, det angrer jeg på at vi ikke gjorde. Men det er jo ikke bare å velge dette, det er flere enn meg som måtte ønsket en fusjon.
– Det er altså ikke tvil i ettertid om at vi gjorde en del feil strategiske valg, og som helt sikkert kan kritiseres. Men slik er det, man må ta noen valg, så må man også stå i det når ting ikke fungerer.
En gang gründer, alltid gründer
– Hva skal du gjøre nå?
– Jeg skal jobbe med partnerskap fra en styrerolle, og vil være fullt involvert i dette, selv om jeg ikke er operativ. Det vil være en viktig del av Odas fremtid.
– Skal du bli gründer igjen?
– Jeg er gründer og vil for alltid være det, men jeg har ikke planer om å starte noe nå. Jeg vil fortsette å støtte Oda fra den nye rollen. Jeg kommer kanskje til å hente barna litt tidligere i barnehagen nå fremover.
– Kan du garantere at du ikke har gjort noe virkelig galt som fører til det, som å slå ned en styreleder eller noe slikt?
– Ja, det kan jeg garantere.