OMSTILLING

Olje-ingeniørene mistet jobben og ble grønne: Nå får de offshore-topp og seriegründere på eiersiden

Det nye selskapet til et knippe ingeniører som ble sagt opp under oljekrisen i 2016, tar sikte på å digitalisere bort store deler av sine tidligere jobber. Nå henter Coremarine ekstern kapital for første gang.

F.v. gründer Ben Fitzgerald sammen med investorene Murshid Ali, Gard Kverneland, Rune Magnus Lundetræ, Petter S. Berge.
Publisert Sist oppdatert

Da oljekrisen traff i 2016, var australieren Ben Fitzgerald blant flere hundre som mistet jobben ved Stavanger-avdelingen til det franske oljeserviceselskapet Technip. Der hadde han jobbet som ingeniør, primært med undersjøiske prosjekter.

Etter det umiddelbare sjokket, fant han sammen med tre andre med tung offshore-erfaring og la en plan for å snu situasjonen til en mulighet. Sammen med medgründerne Øyvind Johnsen, Carlos Lopez og Sean Van Steel, ble selskapet Coremarine etablert.

– Hittil har vi utnyttet havene våre på en altfor dårlig og dessuten destruktiv måte. En av de store utfordringene verden står overfor, er utvikling av grønne energiformer. Vi har spesialisert oss på å utvikle nye havindustrier og å løse de tøffeste energiomstillingsutfordringene. Det krever både ingeniørkunst og digitale systemer, sier Fitzgerald, som er daglig leder i selskapet.

Nå jakter de tidligere petroleumsingeniørene kontrakter i det hurtigvoksende markedet for offshore vind, og styrer mot en omsetning på 40 millioner kroner.

50 prosent digital

Selskapet har utviklet nye digitale verktøy, som etter planen skal automatisere mye av planleggingen som må til i tungt ingeniørarbeid under vannskorpen.

Selskapet satser spesielt på havvind, selv om pilottestingen riktignok har foregått hovedsakelig med aktører innen olje og gass.

– Olje og gass er fantastisk bra for teknologiutvikling, men ikke så bra for planeten, sier Fitzgerald om veivalget.

– Det perfekte prosjektet for oss vil være at vi designer havvind-turbinene, tar oss av installeringen, og putter programvaren vår på den, sier Fitzgerald, og beskriver selskapet som en «one stop shop» for utbyggere i dette markedet.

Planen er at programvaresatsingen på kort sikt skal utgjøre 50 prosent av forretningen i Coremarine.

– Vi vil holde fast ved de to vertikalene, digitale produkter og utførelse. Det er viktig for oss å fortsette å med den utøvende delen, for vi er i bunn og grunn en gjeng skikkelig ingeniør-nerder, sier gründeren.

Første kunde på plass

En digital tvilling er ikke helt dekkende for programvaren selskapet har utviklet, mener Fitzgerald, tvert imot kaller han begrepet «giftig». Gründeren mener det har blitt like utvannet som «kunstig intelligens».

– Programvaren vår lager en digital representasjon av hva som foregår der nede under havoverflaten, ved bruk av data og tung ingeniør-erfaring. Vi kan kjøre dette i sanntid, og man trenger ikke å vente 3-6 uker på en rapport før man kan gå i gang med arbeidet, forklarer Fitzgerald.

– Det blir veldig kostnadsbesparende, for vi bruker billige sensorer og kjører analyser. Vi plasserer hjernen til en ingeniør i en datamaskin, forklarer han.

Den første betalende kunden av dette produktet er nå på plass, ifølge Fitzgerald. Han vil imidlertid ikke vil si hvem det er - annet enn «en stor norsk offshore-aktør».

Henter kapital for første gang

Hittil har selskapet vært såkalt «bootstrappet», altså bygget uten ekstern investorkapital, og har vokst til 30 ansatte. Dette har de fått til ved å gjøre mye klassisk ingeniørarbeid og konsulentvirksomhet. Blant annet bidro Coremarine med innstalleringen av verdens første undersjøiske restaurant, Under i Lindesnes.

Nå får Coremarine inn de første eksterne investorene. Inn på eiersiden kommer Rune Magnus Lundetræ, som er styreleder i Seaway7 og tidligere CFO av Seadrill samt en av grunnleggerne av Borr Drilling, Kverneland Auto-eier Gard Kverneland, og seriegründerne Murshid M. Ali og Petter S. Berge. Sistnevnte duo står bak blant annet Norsk Solar og Skyfri.

LES OGSÅ: Amerikanske storinvestorer kaster seg over norsk teknologi som digitaliserer solparker

De nye gründerne får 10 prosent eierskap, men partene vil ikke ut med hvor mye som investeres.

– Coremarine er unike i global sammenheng. De har tung ingeniørkompetanse og egenutviklet proprietær teknologi som nå har blitt kommersialisert og som gir gjentagende inntekter til selskapet. De driver med faktisk omstilling, hvor de har skiftet store deler av omsetningen fra olje og gass, til offshorevind. De driver en faktisk omstilling, på områder mange andre fortsatt bare snakker om det. Vi er veldig fornøyde med å ha sikret oss en eierandel og dessuten kan bidra til en mer bærekraftig omstilling av våre hav, sier Berge.

Investorene kom på banen da Coremarine var på leting etter en ny økonomisjef (CFO).

– Det er ikke en stor sum de går inn med, men til gjengjeld får vi fire kompetente CFOer. Dette er folk som vet hva de driver med, og kan hjelpe oss, sier Fitzgerald.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*