Offentlig innovasjon
Omdiskutert anbudsgrense:
– Bør femdobles
Grensen for offentlig innkjøp uten anbud bør økes fra 100.000 til en halv million, mener inkubatorleder Ådne Iden Høiland.
Eitri-direktør Ådne Iden Høiland og mobilitetsgründer Johan C. Haveland i Asistobe er gjester i ukens podcast - der temaet er hva vi kan gjøre for å få til et bedre samarbeid mellom oppstartsselskaper og det offentlige.
De begge mener utfordringer med privat-offentlig samarbeid ofte er knyttet til kultur. Høiland mener i tillegg lovverket må endret.
Vil minske administrasjon
– Det er en veldig enkel ting. Man kan øke det beløpet man har lov til å kjøpe for uten at det må ut på anbud. Det ligger i dag på 100.000 kroner. Hadde man økt det til 500.000, så har man mulighet til, uten for mye administrasjon, å få ut de første leveransene og gjøre små prosjekter og driftsavtaler - og teste ut løsningene. Og så kan man skalere etter hvert, sier Høiland.
Sverige har en grense på 700.000 svenske kroner, mens Norge har holdt fast på 100.000 kroner.
Høiland tror dette ville åpnet opp muligheter for oppstartsselskaper om det ble økt til 500.000 i Norge.
– Det ville også gitt mulighet for beslutninger lenger ned i organisasjonen, og de offentlige kjøperne ville hatt mulighet til å handle raskere.
– 24-timers-løsning
Han forklarer at mye av problemet for oppstartsselskaper som skal selge til det offentlige, er at investorene mener det tar for lang tid å komme fra løsning til salg.
– Med den type tekniske løsninger som utvikles i dag, med AI-løsninger, så tar det mye kortere tid før et produkt kan gi effekt.
Jeg bruker å si, innenfor helse, at det finnes faktisk mulighet for 24-timers-løsninger. Det vil si løsninger som du tar i bruk og som du innen 24 timer har fått en effekt av det, sier Høiland.
– Da må man ha en anskaffelsesprosess som også er raskere.