Siw Andersen i Oslo Business Region mener fokus bør være på å løfte Norge AS som helhet, ikke regionale kamper om gründere

Oslo-sjefen om hovedstadens startup-dominans: «Rivalisering mellom by og bygd mener jeg bare er støy»

Leder i Oslo Business Region, Siw Andersen, mener norske startups kjemper i et VM - ikke NM.

Publisert Sist oppdatert

At Oslo suger luften ut av byer og tettsteder over hele Norge er en melodi som har blitt spilt lenge. Heller ikke startup-miljøer kysten rundt er skånet for hovedstadens fristelser.

Leder for tidligfase investoren 6AM i Trondheim, Thor Richard Isaksen, kaller det i Shifter en «snik-Oslofisering».

6AM har nå et krav om at selskapene de investerer i, ikke skal ha planer om å flytte til Oslo, eller noen andre byer for den slags skyld.

I Oslo har ikke administrerende direktør for kommunale Oslo Business Region, Siw Andersen, så mye til overs for det hun kaller rivalisering.

– Rivalisering mellom by og bygd eller mellom byene mener jeg bare er støy som blir en distraksjon bort fra de reelle utfordringene oppstartsbedrifter jobber med, sier Andersen.

En diskusjon som gagner ingen

Oslo Business Region jobber for entreprenørskap og at flere startups i Oslo skal lykkes. Det inkluderer blant annet å tiltrekke og koble gründere med kapital og startupmiljøer, gjøre Oslo attraktiv for tech eksperter og markedsføre Oslo internasjonalt.

Andersen peker på noen åpenbare grunner til at gründere flytter til Oslo. Det er de samme grunnene som andre storbyer: mangfold, større innbyggertall, rikt kultur og byliv som fostrer innovasjon og gjør det lettere å gjøre business.

For gründere og oppstartsbedrifter er kanskje det største trekkplasteret tilgangen på kapital, techhoder og kunder. Oslo er også et mer naturlig springbrett for en internasjonal satsning fordi det er større sjanse for å møte folk.

Andersen sier at Oslo Business Region som organisasjon kan gjøre mer for å øke samarbeidet, bygge kultur og korte ned avstanden mellom byer og regioner over hele landet.

At de forskjellige startupmiljøene landet rundt jobber sammen, er avgjørende for å løfte frem nye bedrifter, mener hun.

– En diskusjon om hvor gründere velger å etablere selskapet sitt, gagner ingen. Dette er et VM, ikke NM. Norge er bittelite. Og vi må bygge så gode miljøer og betingelser slik at selskapene ønsker å bli her.

– I en nylig undersøkelse OBR gjorde mot mer etablerte startups har 84 prosent minst ett kontor i utlandet i tillegg til Norge. Fokuset bør være på å bygge store selskaper som kan satse internasjonalt og samtidig tjene Norge AS som helhet. I noen tilfeller er heller ikke norsk samarbeid nok, vi må tenke nordisk og europeisk.

Tror hjemmekontor kan endre mye

Hjemmekontor og «remote work» kan derimot være en «game changer» for hovedstadens tiltrekning.

Andersen har fått med seg artikler i pressen om Oslofolk som flytter på grunn av høye boligpriser og/eller fordi de ikke lenger trenger å møte på kontoret hver dag.

Hun forteller at OBR om tre uker slipper en rapport om hjemmekontorets påvirking på startup-miljøet i hovedstaden. Dette er en trend hun tror vil fortsette og vil gagne alle regioner i Norge.

–Norge er godt rigget for et digitalt arbeidsliv. Bedrifter som starter opp eller flytter til Oslo, kan ha ansatte over hele landet eller verden. Det samme går også motsatt vei: Man trenger ikke flytte til Oslo for å finne nødvendig arbeidskraft, sier hun.