Oslo-skole måtte stenge Whereby-undervisning: Naken mann dukket opp på skjermen
Måtte flytte over til Teams etter at flere ni år gamle jenter ble møtt av en onanerende mann på video-plattformen.
Det melder NRK.
Elever og lærere kommuniserer for tiden gjennom video på nett siden skolene er stengt på grunn av koronaviruset, og bruker Whereby. Det var i 10-tiden i formiddag, da tre jenter på ni år på en skole i Oslo opplevde at et en mann var til stede i samtalen.
Mannen lå i en seng og hadde på seg undertøy. Han skal ha sagt «talk to me, take on camera». Foresatte til en av jentene kom etter hvert til og så deler av samtalen. Mannen skal også ha blottet seg og onanert foran webkameraet. Det var jentene som varslet foreldrene.
– Han forsøkte å snakke til jentene og ba dem ta på kameraet sitt. De synes det var kjempeskremmende og ekkelt. De ble litt redde for hvem denne personen var. Jeg ble jo bekymret for om denne tjenesten som er via skolen er sikker å bruke, sier den foresatte til NRK.
Teorien er at mannen har fått tak i en link og kommet inn på konferansen.
NRK har vært i kontakt med rektoren på den aktuelle barneskolen. Han bekrefter at det var en hendelse på det digitale klasserommet skolen bruker. Han sier at skolen, som har barn i første til syvende trinn, ser svært alvorlig på det som skjedde, og at det vil bli levert en politianmeldelse på hendelsen.
– Vi vet ikke hvordan vedkommende har kommet seg inn i det digitale klasserommet. Vedkommende må ha fått tak i en link som slipper han inn, sier rektor.
Skolen rådførte seg med avdeling for informasjonssikkerhet i Utdanningsadministrasjonen og ble enige om å stenge de digitale klasserommene.
– Vi valgte å stenge undervisningsappen, og flyttet undervisningen over til Teams (kommunikasjonsplattform, journ.anm.) etter råd fra utdanningsadministrasjonen, sier rektor.
– Beklagelig
Ingrid Ødegaard i Whereby beklager og forklarer hvordan de tror hendelsen kunne skje.
– Vedkommende må mest sannsynlig bare gjettet på navet på lenken til denne samtalen. Dessverre er det noen brukere som sitter og leter etter lenker, sier Ødegaard til NRK.
Hun sier det er beklagelig at dette har skjedd, og at de jobber aktivt med alle tilfeller, og stenger brukere ute.
Hun legger til at dette har skjedd før.
–Vi har mange millioner brukere over hele verden, men dette er det første tilfelle i Norge jeg har hørt på om på lenge.
Hun legger til at plattformen ikke er usikker, og at de har verktøy som gjør at man kan ha helt private samtaler.
– Dessverre er det nesten umulig for internett-tjenester av denne skala å hindre at dette skjer.
Whereby presiserer i en epost til Shifter at tjenesten har en rekke sikkerhetsinnstillinger som brukerne selv regulerer, men her må den enkelte balansere sikkerhet og brukervennlighet. Brukerne av tjenesten kan eksempelvis selv velge å låse de virtuelle møterommene, men dette forutsetter at alle deltakere må verifiseres for å delta i møtet eller samtalen.
« Det arbeides kontinuerlig med å forebygge og redusere uønsket bruk, samt blokkering av spesifikke IP-adresser. Det gjøres løpende vurderinger av eksisterende og nye sikkerhetstiltak som har til hensikt å bidra til en trygg og god opplevelse for alle brukere. Det presiseres at saken som var belyst i NRK dreide seg om en skole som på eget initiativ hadde satt opp egne rom gjennom våre selvbetjeningsløsninger uten å ha fått assistanse fra oss. Når skoler tar kontakt med oss er vanlig praksis at vi jobber sammen om å sette opp tjenesten på en hensiktsmessig måte som tilfredsstiller krav til sikkerhet gjennom låste rom og egne kontoer - nettopp for å unngå uønsket bruk,» skriver Ødegaard i eposten.