skatt

Så mye betaler 74 gründere og startup-ledere i formuesskatt

I snitt betaler gründere 8 prosent av inntekten i formuesskatt. Men det er enorme individuelle forskjeller, en betalte hele 86 prosent av inntekten sin.

Kahoot-sjef Eilert Hanoa. Foto: Vidar Ruud / NTB
Publisert Sist oppdatert

Etter regjeringens tilstramming og oppslag om enorme utslag for enkelte gründere, som for eksempel Fredrik Haga i Dune Analytics, har debatten om formuesskatten rast i startupkretser.

Tall fra Skatteetaten kaster nå lys over hvordan den faktisk rammer gründere. Shifter har hentet ut ligningstall på 74 profilerte gründere og beregnet hvor stor andel av skatten de har betalt som har vært på grunn av formue.

Formuesskatten for gründere 2022

  • Tallene viser at for vårt utvalg er den samlede skattemessige formuen, etter fradrag og verdsettelsesrabatt, på 3,2 milliarder kroner. 
  • I de tallene ligger det at unoterte aksjer, slik nesten alle startups og scaleups er (Euronext Growth regnes som unotert i skattefastsettelsen), har mye lavere verdsettelse enn børsnoterte selskaper ellers.
  • De samme gründerne hadde 377 millioner alminnelig inntekt i 2022, også det justert for fradrag, men andre inntekter enn lønn inkludert. 
  • Gruppen betalte samlet 168 millioner i skatt, hvorav 30 millioner var formuesskatt, altså 17,9 prosent. Betalt formuesskatt utgjør 8 prosent av inntekten.
  • For gründerne på listen er den typiske formueskatten (medianen) 81.000 kroner. Medianskattebeløpet er på 750.000 kroner, slik at andelen som går til formuesskatt er på rundt 11 prosent. 

Fasit for 2022 ble at Haga betalte 347.000 kroner i formuesskatt. Han fikk en skattemessig inntekt på 10,48 millioner kroner, slik at formuesskatten utgjorde rundt 3 prosent av inntekten. 

Samtidig ble Fairsight-gründer Espen Skorstad, som sitter på en betydelig formue etter å ha solgt sin forrige startup til Aon for en milliard kroner, mer skatt enn inntekt. Med en inntekt på 485.000 i fjor var skatteregningen på 704.000 kroner, og formuesskatten som andel av inntekten hans på 86,8 prosent.

(Se illustrasjonene under).

Store forskjeller 

Det kan bli vanskelig å samle gründere i protest mot formuesskatten, for naturlig nok er det store forskjeller fra gründer til gründer. Rundt halvparten av all formuesskatt som disse gründerne betalte, ble betalt av fem gründere.

Mens Kahoot-sjef og tidligere Mamut-gründer Eilert Hanoa sitter med en formue på 488 millioner og betaler 45 prosent av skatten sin i formuesskatt (4,64 millioner kroner), har Oda-gründer Karl Munthe-Kaas null i formue og følgelig er skatten hans på lønn og andre inntekter. 

Oda-gründeren er ikke den eneste kjente gründeren med null i skattemessig formue. Erik Bakstad i Ardoq, Edwin Fjeldtvedt i Favrit og Bernt Øivind Børnich i 1X Technologies betalte heller ikke formuesskatt i fjor.

Midt i fordelingen er det også store forskjeller i hvordan formuesskatten slår ut. Andelen som skyldes formuesskatt for Portalone-gründer Bård-Anders Kasin, er kun 11 prosent. Storebror Kasin hadde en formue på 119 millioner og 23,9 millioner i inntekter i fjor, og han skattet nesten like mye som Hanoa (9,8 millioner).

I andre enden av skalaen finner man Two-gründer Andreas Mjelde og Amina Charging-gründer Eirik Jørgensen, som begge hadde relativt lave skattemessige inntekter. Mjelde betalte kun 37.000 i skatt i fjor, men formuesskattens andel av summen var hele 79 prosent. For Jørgensen var 61 prosent av skatten formuesskatt.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.