Daglig leder Nils Apeland ser lyst på at selskapet han leder, Talerlisten, tilbyr både digitale og fysiske foredrag

Pandemien ga Talerlisten en kraftig knekk, men nå ser gründeren lyst på fremtiden: Etablerer nettbutikk for foredrag

Å levere fysiske foredrag under en pandemi, viste seg krevende. Gründer Nils Apeland tok grep for å redde skuta, og nå er selskapet på rett kjøl - og seiler optimistisk fremover.

Publisert

Ideen om å etablere en nettbutikk med digitale foredrag kom etter den andre pandemi-nedstengningen av Norge, i november 2020.

Pandemien rammet selskapet, som levde av å samle folk i større grupper, hardt.

Driftsinntektene for selskapet var i 2020 på i overkant av 10 millioner kroner, med et underskudd på 122.000. Til sammenligning var inntektene i 2019 på 17,5 millioner kroner med et overskudd på 172.000 kroner.

Det som ble redningen, var den store økningen i etterspørsel etter digitale foredrag.

– Digitale foredrag er som teater på TV. Det er flott å se et Ibsen-stykke med levende skuespillere foran deg og publikummere ved siden av deg, men det kan være fint å se stykket på TV også. Slik er det også med foredrag. Et innspilt foredrag kan være nesten like bra som «live», siergründer og daglig leder i Talerlisten, Nils Apeland.

Nettbutikken tilbyr ferdig innspilte foredrag innen temaer som Apeland beskriver som «generelle» og «allmenne»: Salg, teknologi, arbeidsglede, bærekraft, vane-endring, presentasjonsteknikk, inkludering og tilbakemeldinger.

Flere kjente navn

Prisen for et innspilt foredrag i den nye portalen er cirka 50 prosent av prisen for et foredrag som holdes fysisk, eller som streames direkte.

Kundene bestiller foredraget i nettbutikken og får faktura og en unik lenke og et passord. De kan kjøpe tilgjengelighet til foredraget i én uke, én måned eller ett år.

Profiler som Svein Harald Røine, Jan-Martin Berge, Eirik Norman Hansen, Frank Wedde, Petter Gulli og Rita Enstad-Karlsen har alle spilt inn foredrag til den nye nettbutikken.

Også foredrag med Stig Mass Andersen, Mohammed Abdelqadir, Rune Almås Larsen, Kari Skybak, Ole-Bengt Moe, Marius Løken og Cathrine Lie Strand er å finne digitalt.

Prosjektet har fått 236.000 kroner i støtte gjennom Innovasjon Norge sin omstillingspakke for reiselivet, hvor Talerlisten er sortert som event-arrangører.

I tillegg har Talerlisten investert egne midler til profesjonelle opptak i TV-studio.

Ja, takk begge deler

Apeland tror at levende foredrag og innspilte, digitale foredrag vil leve side om side i den nye hverdagen etter pandemien.

– Det er vanskelig å budsjettere slik markedet er nå, men vi jobber på og gleder oss over økt aktivitet i markedet igjen.

– Gjennom pandemien har vi også oppdaget et marked blant virksomheter som har ansatte som jobber skift, for eksempel politi, sykepleiere og verftsarbeidere. Vi har solgt digitale foredrag til disse gruppene, som da kan se foredraget når det passer dem.

Selv om de fleste kunder vil se et foredrag «live», er det mange virksomheter som ønsker eksternt påfyll og inspirasjon, og som ikke har behov for eller budsjett til spesialtilpassede foredrag, ifølge Apeland.

– Normalen vil fortsatt være at foredragsholder tilpasser foredraget sitt for den enkelte kunde, og holder det fysisk eller via streaming. Innspilte foredrag er et tilbud i tillegg. Det kan være aktuelt også når foredragsholder ikke kan eller vil reise langt, eller allerede er booket opp.